Politik

Tidligere toppolitikere om dramatiske forhandlinger: - Tror, de radikale skal passe lidt på

Mens det hele spidser til, fortæller flere tidligere topforhandlere her, hvordan det er at være en del af de hemmelige regeringsforhandlinger.

Selvom forhandlingerne om dannelsen af en ny regering har varet 14 dage, er det reelt ikke meget, offentligheden har fået at vide om, hvad der egentlig foregår.

Det skyldes, at armlægningen mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten foregår bag lukkede døre.

Men hvordan løber sådan nogle forhandlinger om en ny regering egentlig af stablen, og hvor vildt kan det gå for sig?

Det har TV 2 spurgt en række tidligere topforhandlere om, og i artiklen her kan du blive klogere på, hvordan blandt andre Villy Søvndal (SF), Bendt Bendtsen (K) og Mimi Jakobsen (CD) husker de til tider dramatiske forhandlinger og vurderer de nuværende.

Som at skændes med kæresten

Vi starter med Henrik Kjerrumgaard, der under de dramatiske regeringsforhandlinger i 2011 var rådgiver for den daværende radikale leder, Margrethe Vestager. Forhandlingerne endte med, at Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre efter 18 dages intense samtaler i det efterhånden berømte sorte tårn på Amager dannede regering.

Efterfølgende blev Radikale Venstre beskyldt for at have kørt sine forhandlingspartnere midt over.

Når Henrik Kjerrumgaard tænker tilbage på forhandlingerne i 2011, er der især ét ord, der dukker op: tålmodighed.

Partierne har forskellige krav og ønsker, hvor alt ikke kan blive indfriet, og nogen skal derfor give sig. Men hvem der kommer bedst ud af det spil, afhænger blandt andet af, hvem der blinker først, fordi de måske har et ønske om at blive færdige inden et bestemt tidspunkt.

Selvfølgelig var der nogen i lokalet, man brød sig mere om end andre

Villy Søvndal (SF)

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, siger, at hun ikke har bestilt sommerferie, og hun har på den måde ikke sat sig selv under pres udadtil. Men derfor kan det godt være, at nogle partier er mere utålmodige end andre, siger Henrik Kjerrumgaard.

- Hvis man skændes med sin kæreste, kan det på et eller andet tidspunkt have kørt så længe, at man bliver træt af at skændes. Så sælger man måske sin undskyldning lidt billigere eller ender i en situation, hvor man en sen søndag aften siger, "så køb da den hund", fordi man gerne vil i seng, siger Henrik Kjerrumgaard.

Den psykologi er også til stede i et forhandlingslokale.

- De bliver trætte på et tidspunkt, og de har forinden været i fem ugers valgkamp, forklarer eksrådgiveren.

Søvndal: Et krævende forløb

Under forhandlingerne i 2011 var det især SF, der havde det svært. Flere af partiets mærkesager blev skrottet, og partiet endte i 2014 med helt at træde ud af regeringen efter stor intern uro i forbindelse med salget af Dong.

Det betyder, at lortet kører i grøften på et eller andet tidspunkt

Bendt Bendtsen (K)

SF’s daværende formand, Villy Søvndal, deltog i forhandlingerne for sit parti, og han mener, at Radikale Venstre har en stor del af ansvaret for, at regeringen kom dårligt fra start. Ifølge ham var Margrethe Vestagers parti ligeglad med det fælles regeringsprojekt under forhandlingerne og kørte sit eget løb.

Denne gang tror han dog på et bedre resultat.

Ifølge Villy Søvndal er der en masse politiske projekter, der binder de fire partier sammen, og han nævner klima, velfærd og uddannelse som eksempler, hvor de forholdsvist hurtigt bør kunne finde fælles fodslag. Han noterer sig også, at den radikale leder, Morten Østergaard, i sidste uge sagde, at han har lært af forhandlingerne i det sorte tårn.

- Men det er et krævende forløb, og selvfølgelig var der nogen i lokalet, man brød sig mere om end andre, siger Villy Søvndal.

Alle skal være tilfredse – ellers kører det i grøften

Den tidligere konservative formand Bendt Bendtsen har været med til en del regeringsforhandlinger op gennem 00’erne, og ifølge ham er det meget vigtigt, at der er tillid og god kemi mellem parterne.

Han fremhæver det som positivt, at han og Venstres Anders Fogh Rasmussen ikke sagde meget til pressen, men kun forhandlede bag lukkede døre. Anderledes dramatisk forholder det sig i de nuværende regeringsforhandlinger, hvor Radikale Venstre onsdag aften indkaldte til pressemøde for at forklare, hvorfor partiet var blevet væk fra forhandlinger med de øvrige røde partier.

- For mig at se ser det ud, som om Morten Østergaard fortsætter den konfrontatoriske linje. Jeg tror, de radikale skal passe en lille smule på oven på Thorning-regeringen, hvor der blev lagt så meget arm, at det blev gift for resten af tiden, lyder det fra Bendt Bendtsen.

Han siger, at det i regeringsforhandlinger handler om, at alle er tilfredse, når de kommer ud fra forhandlingslokalet. Det var ikke så svært op gennem 00’erne, fordi den parlamentariske situation var mere stabil, og uenighederne mellem Venstre, Det Konservative Folkeparti og støttepartiet Dansk Folkeparti ikke var enorme.

Men sådan har det langt fra set ud ved regeringsforhandlingerne efter de seneste par valg, siger Bendt Bendtsen.

- Da de kom ned fra det sorte tårn i 2011, var det ikke alle, der var tilfredse, og efterfølgende skulle der sluges nogle store kameler. Det betyder, at lortet kører i grøften på et eller andet tidspunkt, siger han.

Kage kan få forhandlinger til at glide

Den tidligere formand for Centrumdemokraterne Mimi Jakobsen er enig i, at god kemi og tillid er vigtigt. I 1993 sad hun i stuen hos den senere socialdemokratiske minister Pia Gjellerup og forhandlede regeringsgrundlag med Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Kristeligt Folkeparti.

Her oplevede hun, at den socialdemokratiske ledelse med Poul Nyrup Rasmussen i spidsen var god til at tage de små partier med på råd og lytte til deres krav om også at tænke på erhvervslivet.

Hun forklarer, at det i regeringsforhandlinger er vigtigt, at alle føler sig hørt, og så gør det heller ikke noget, at der er plads til lidt forkælelse, siger Mimi Jakobsen og husker tilbage på en episode fra forhandlingerne.

- Da vi var ved at blive enige, kom der en meget flot kage med sølvteskeer ind. Jeg tænkte, "ok, så bliver det nok ikke så slemt med den her arbejderregering", siger Mimi Jakobsen.

Regeringsforhandlingerne fortsætter fredag.