Politik

Løkke melder sig klar til EU-topjob: - De kan bare ringe

Flere topposter i Den Europæiske Union skal fordeles ved et møde 30. juni.

Torsdag kunne EU’s 28 stats- og regeringschefer ikke blive enige om en ny formand for EU-kommissionen. Hverken danske Margrethe Vestager, tyske Manfred Weber eller hollandske Frans Timmermans nød tilstrækkelig stor opbakning.

På forhånd var Danmarks fungerende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), flere gange blevet spurgt, om han selv kunne være en mulighed til én af topposterne i EU. Hver gang svarede Løkke, at han støttede op om Margrethe Vestager som kommissionsformand, og at han ikke forventede, at Danmark kunne få flere topposter.

Men fredag åbnede han alligevel døren for en fremtid i EU.

- Hvis de pludselig synes, de har brug for en pragmatisk, midaldrende, koldblodig, liberal skandinav, så kan de jo bare ringe, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Han gjorde det samtidig klart, at han dog betragter torsdagens møde i EU som det sidste, han har været til.

Lyn-analyse

Lars Løkke Rasmussens chancer ses som værende små, men måske kunne han blive en kompromisløsning, som både Frankrig og Tyskland kan leve med. Han har ingen rigtige fjender, han har siddet længe som regeringschef – og så har han just skaffet Venstre et godt valg, hvilket skaber respekt.

Nye navne i spil

Med det fejlslagne forsøg på at finde en ny formand i enten Vestager, Weber eller Timmermans kan feltet af mulige kandidater blive udvidet.

Ifølge TV 2's europakorrespondent Lotte Mejlhede er særligt fem navne oplagte i kabalen. Her er den fungerende danske statsminister ikke i blandt. Hvem de er, kan du blive klogere på i grafikken herunder.

Mulige nye kandidater til posten som formand for EU-Kommissionen

TV 2s Lotte Mejlhede vurderer, hvilke uofficielle kandidater der kan komme i spil.

Kristalina Georgieva

Den bulgarske chef for Verdensbanken er velanset, hun er kvinde, og hun er østeuropæer, hvilket også er vigtigt i denne sammenhæng, hvor både nord, syd, øst og vest skal repræsenteres. Hun tjekker i en og samme person så mange punkter af på ønskelisten, og så er hun fra EPP-gruppen, som stadig må regnes som favoritterne til at løbe med posten som kommissionsformand. Det, der taler imod, er, at der kan komme andre ind, som umiddelbart er mere magtfulde.

Foto: Joe Klamar / Scanpix Denmark

Mark Rutte

Den hollandske premierminister har hidtil fastslået, at han ikke vil gå efter en europæisk toppost, men hellere vil blive i Holland. Hvis han skulle skifte mening, er han dog et ualmindeligt stærkt, liberalt kort, som er velrespekteret og også ville kunne trumfe Vestager. Han nyder stor respekt hos Angela Merkel og tilhører samtidig den ’nordiske’ fløj, som synes, EU skal holde sig til de store emner.

Foto: Olivier Hoslet / Ritzau Scanpix

Michel Barnier

EU’s respekterede Brexit-forhandler, som blandt andet også har været fransk udenrigsminister, kan have en chance, fordi han er EPP’er. Hans alder taler imod, og dertil kommer, at hvis franskmændene blokerer tyske Weber, kan tyskerne også finde på at blokere franske Barnier.

Foto: Yiannis Kourtoglou / Ritzau Scanpix

Maros Sefcovic

Den slovakiske politiker bliver nævnt som det stærkeste socialdemokratiske bud på en kommissionsformand – eller en af de andre topposter. Socialdemokraterne, skal man huske, er stadig det næststørste europæiske parti og skal have en af de vigtige poster.

Foto: Vladimir Simicek / Ritzau Scanpix

Angela Merkel

Hvis den tyske kansler spiller sig selv på banen, så er jobbet hendes. Det er vurderingen hos de fleste, men hun afviser hårdnakket, at hun skulle være interesseret. Og efter dette topmøde har man ikke en fornemmelse af, at hendes lyst er blevet større.

Foto: Aris Oikonomou / Ritzau Scanpix

Andre

Listen slutter dog ikke her. En række andre navne har også været nævnt, heriblandt den franske direktør for Den Internationale Valutafond, Christine Lagarde. Derudover har der været rygter om både premierministeren og præsidenten i Kroatien og den afgående litauiske præsident, Dalia Grybauskaitė. 

Foto: TV 2 / TV 2

De 28 stats- og regeringschefer skal diskutere den udvidede pulje af navne på et nyt topmøde 30. juni. Her forventer Lars Løkke Rasmussen selv, at hans plads som Danmarks repræsentant er overdraget til Socialdemokratiets Mette Frederiksen.

Her vil man altså samtidig forsøge at få fordelt alle fem EU-topposter, der foruden kommissionsformanden er formanden for Det Europæiske Råd, EU’s udenrigschef, formanden for Europa-Parlamentet og præsidenten for Den Europæiske Centralbank.

Du kan herunder se, hvem der har posterne i øjeblikket.