Østergaard udeblev fra forhandlinger - men nu har piben fået en anden lyd, siger han

16x9
Morten Østergaard, leder af Radikale Venstre. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Den radikale leder advarer dog mod, at de øvrige partier lover danskerne luftkasteller.

Det skabte drama på Christiansborg, da Morten Østergaard onsdag aften udeblev fra forhandlingsmøde med Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten.

Men efter nye forhandlinger mellem Radikale Venstre og Socialdemokratiet torsdag eftermiddag, er han mere positiv.

- Jeg synes, piben har fået en anden lyd, siger han på vej ud fra forhandlingerne.

Advarer mod luftkasteller

Årsagen til Morten Østergaards vrede var en såkaldt delaftale på klimaområdet, som Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF annoncerede onsdag aften.

Vi flytter os, men vi flytter os ikke nok

Pia Olsen Dyhr

De tre partier blev enige om en 70 procents CO2-reduktion i Danmark i 2030 målt i forhold til 1990-niveauet, og den målsætning er Morten Østergaard sådan set glad for.

Hans problem er dog, at Radikale Venstre er modstander af delaftaler, når den samlede retning for en ny regering endnu ikke er forhandlet på plads.

Det fastholder han torsdag eftermiddag, selvom han mener, at forhandlingsklimaet er blevet bedre.

Han advarer blandt andet mod, at uenigheder om den økonomiske politik gør, at der ikke er styr på finansieringen bag delaftalen om klima, og derfor mener han, at den kan vise sig at være værdiløs.

- Det er et eller andet sted at vise luftkasteller, hvis man ikke har en samlet aftale og et grundlag for at gennemføre det på plads, siger han.

Olsen Dyhr: Vi flytter os ikke nok

SF’s Pia Olsen Dyhr erkendte torsdag, at der ikke er enighed om den økonomiske politik og finansieringen bag klimamålet i 2030.

SF-mærkesagen om minimumsnormeringer er heller ikke blevet indfriet endnu, selvom dagens forhandlinger kredsede om økonomi og normeringer i daginstitutionerne.

- Jeg synes, vi flytter os, men vi flytter os ikke nok, og vi er ikke i mål med normeringsspørgsmålet, siger Pia Olsen Dyhr.

Vi skal alle sammen vise kompromisvillighed, men der er også en nedre grænse

Pernille Skipper, Enhedslisten

Hendes parti har truet med ikke at stemme for efterårets finanslov, hvis ikke der kommer en plan for indførsel af minimumsnormeringer.

Skipper ser "spøgelser" fra Thornings tid

Det økonomiske spørgsmål er en af de store knaster i forhandlingerne, og her er især Enhedslisten og Radikale Venstre uenige.

Enhedslisten kræver en garanti for en ny retning i den økonomiske politik, og politisk ordfører Pernille Skipper mener, at der fortsat er "spøgelser" fra Helle Thorning-Schmidts (S) regeringstid, hvor der blandt andet blev givet topskattelettelser.

- Vi skal have et opgør med den ulighedsskabende politik og et stop for de arbejdsmarkedsreformer, der handler om enten at give skattelettelser i toppen eller slå på mennesker, som står uden for arbejdsmarkedet, siger Pernille Skipper.

Radikale Venstre kræver ellers reformer af dansk økonomi, der får flere danskere ud på arbejdsmarkedet, og her hvor de har forhandlet i 14 dage, kan Pernille Skipper ikke svare på, om de to partier har nærmet sig hinanden.

- Vi skal alle sammen vise kompromisvillighed, men der er også en nedre grænse, siger hun.

Frederiksen erkender uenigheder: Det er er svært

Mette Frederiksen mener ikke, at Pernille Skippers snak om ”spøgelser” i lokalet handler om hende, selvom hun også var en central del af Helle Thorning-Schmidt regering.

Hun føler sig derfor ikke ramt, når Enhedslisten kritiserer tidligere tiders ”ulighedsskabende politik”, men erkender, at der på især det økonomiske område er store forskelle på Enhedslisten og Radikale Venstre.

- Det er svært. Og det er rigtigt, at der er nogle store uenigheder mellem de to partier, og det har vi konstateret i dag, siger hun efter torsdagens forhandlinger.

Forhandlingerne fortsætter de kommende dage, og Mette Frederiksen har endnu ikke noget bud på, hvornår det ender.