Valg 2019

Østergaard udeblev fra forhandlinger: - Den gode stemning er brudt, siger tidligere spindoktor

Den radikale leder Morten Østergaard forklarede onsdag aften, hvorfor hans parti ikke mødte op til regeringsforhandlinger. Thomas Sjørup / Ritzau Scanpix

Ifølge Margrethe Vestagers tidligere spindoktor er forhandlingerne nu taget til et nyt niveau. En hård blinkekonkurrence er gået i gang.

Efter Radikale Venstre valgte ikke at møde op til regeringsforhandlingerne onsdag aften, er der lagt en dæmper på stemningen i forhandlingslokalet.

Det mener Henrik Kjerrumgaard, der er direktør i kommunikationsbureauet White Cloud og tidligere rådgiver for den forhenværende radikale leder Margrethe Vestager.

- Den gode stemning er brudt, og den skal de samle op. Om de samler den op i aften over en pizza og noget rødvin eller på sms, det ved jeg ikke.

Morten Østergaard er skuffet over forløbet

Radikale Venstre vidste, at Mette Frederiksen ville indgå en delaftale på klimaområdet med de røde partier, og trak sig derfor fra mødet onsdag aften.

Den radikale leder Morten Østergaard forklarede efterfølgende afbuddet med, at hans parti ikke indgår delaftaler, da han vil have vished for økonomien og den samlede pakke, før han siger ja til noget.

Han slog samtidig fast, at han var skuffet over den måde, som forhandlingerne var blevet ledet på.

- Man løber ikke om hjørner med os. Når vi har sagt, at vi ikke indgår delaftaler, så indgår vi ikke delaftaler, lød det fra Østergaard.

Blinkekonkurrence

Forhandlingspartierne - Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten - står i en position lige nu, hvor nogen bliver nødt til at give sig, hvis de skal ende med at blive enige om en ny regering, fortæller Henrik Kjerrumgaard, der var med under regeringsforhandlingerne i det efterhånden berømte sorte tårn på Amager i 2011.

Her lagde Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF arm i næsten tre uger, før regeringen var på plads, og især SF og Socialdemokratiet blev efterfølgende beskyldt for løftebrud.

Og det kan blive et intenst forløb igen denne gang, lyder vurderingen fra Henrik Kjerrumgaard.

- Det er en blinkekonkurrence. De går i gang med spillet 'hvem giver sig først'.

Efter aftenens forhandlinger tegner der sig et billede af, at ingen af parterne har givet sig, mener Henrik Kjerrumgaard. Mette Frederiksen valgte at offentliggøre delaftalen for at signalere fremdrift i forhandlingerne, mens Morten Østergaard stod uden for og holdt sit eget pressemøde for at forklare sine handlinger.

- Det er to mennesker, der står over for hinanden og venter på, at den anden blinker.

Den gode stemning er væk

Partierne har undervejs i de indtil videre 14 dage lange forhandlinger gjort meget ud af at berette om den gode stemning, når de på vej ind og ud af forhandlingslokalet har talt med de fremmødte journalister. Partierne har ofte været enige om, at der har været små bevægelser, der gjorde dem optimistiske.

Tilliden til det projekt, som de sammen har været med til at bygge op, har efter gårsdagens udvikling lidt et knæk, lyder vurderingen fra Henrik Kjerrumgaard.

- De har haft den her fortælling om, at det var anderledes end i 2011. Det var anderledes end i det sorte tårn. Det gjorde de ved at understrege, at der var god stemning. Det har vi så fundet ud af nu, at det har der ikke været hele tiden.

Politisk fnidder-fnadder

Henrik Kjerrumgaard er dog ikke i tvivl om, at Morten Østergaard og Mette Frederiksen nok skal komme til at forhandle igen.

Han mener ikke, at nogen af parterne har stillet sig et sted, der umuliggør, at de kan forhandle videre. Men Morten Østergaards store udfordring bliver nu at forklare vælgerne, hvorfor Radikale Venstre ikke er med i delaftalen, lyder vurderingen.

- Hans vælgere vil sidde og kigge på, om det er okay, at Morten Østergaard ikke vil være med i den delaftale, fordi han vil have det andet på plads først. Spørgsmålet er bare, om vurderingen bliver, at han er spilfordærver og laver politisk fnidder-fnadder på Christiansborg.

Regeringsforhandlingerne fortsætter torsdag eftermiddag.