Valg 2019

Olsen Dyhr trak ultimativt krav tilbage - og bragte det i spil igen

Pia Olsen Dyhr afviste ikke, at SF kan stemme for en finanslov uden en afskaffelse af kontanthjælpsloftet. Hun har efterfølgende præciseret.

SF har i valgkampen sagt helt klart, at partiet kun vil stemme for finansloven i efteråret, hvis det omdiskuterede kontanthjælpsloft bliver fjernet.

Men efter regeringsforhandlinger med Socialdemokratiet onsdag var tonen fra SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, noget anderledes.

- Der er forskellige positioner på det her, og det kan gøre det rigtig svært at komme i mål, erkendte Pia Olsen Dyhr, da hun kom ud fra forhandlingerne.

- SF er meget firkantet omkring finansloven og kontanthjælpsloftet, men hvis vi kan finde en anden måde at gøre præcis det samme på, uden at det har de her ord, så synes vi, vi er kommet et godt stykke af vejen. Men vi er ikke i mål, tilføjede hun.

Trækker i land - fortsat ultimativt krav

Efter udtalelserne onsdag middag har Pia Olsen Dyhr over for Ritzau ønsket at præcisere sine udtalelser.

- Jeg vil gerne præcisere, at det selvfølgelig stadig er vores ultimative krav til finansloven, både minimumsnormeringer og kontanthjælpsloftet og sådan set også, at vi skal levere en bindende klimalov, siger Pia Olsen Dyhr til Ritzau.

Kritiseret for at sende børn i fattigdom

Kontanthjælpsloftet blev indført af den daværende V-regering i 2016 og satte et loft over, hvor meget kontanthjælpsmodtagere kan få i offentlig støtte for at motivere flere til at tage et arbejde. Men loven er blevet kritiseret for at sende børnefamilier i fattigdom, og for SF har det været et ultimativt krav at få kontanthjælpsloftet afskaffet.

Pia Olsen Dyhr siger dog onsdag, at SF står alene med det ønske, og at Radikale Venstre og Enhedslisten vil noget andet.

Hun fortæller, at det for Radikale Venstre og Enhedslisten ikke kun handler om at afskaffe kontanthjælpsloftet, men at det skal gælde alle fattige børn.

Her hentyder hun formentlig til, at de to partier kræver et opgør med integrationsydelsen, der er en lavere ydelse end kontanthjælp til nytilkomne. Ydelsen er blevet kritiseret for at sende udenlandske børn i fattigdom, og i Jyllands-Posten opfordrer både Radikale Venstre og Enhedslisten til ikke kun at fokusere på at hjælpe danske børn.

Enhedslisten afviser udlægning

Hos Enhedslisten afviser politisk ordfører Pernille Skipper, at SF står alene med ønsket om at afskaffe kontanthjælpsloftet.

- Det kan jeg ikke genkende, og jeg synes, det er noget mystisk noget at sige. Det er rigtigt, at det for Enhedslisten ikke kun handler om kontanthjælpsloftet. Det handler også om integrationsydelsen, siger Pernille Skipper til TV 2.

Socialdemokratiet har ikke meldt klart ud, hvad der skal ske med kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen. Partiet har tidligere sagt, at kontanthjælpsloftet ikke skal bestå i sin nuværende form, og at der skal flere penge til enlige forsørgere med høj husleje og til flygtningefamilier med børn. Men Mette Frederiksen sagde også i valgkampen, at Socialdemokratiet ikke går til valg på at sætte ydelserne op.