Valg 2019

- Jeg giver det 10 år, siger Tommy Ahlers om sin politiske karriere

Torsdag samles det nyvalgte folketing for første gang, og det er dermed første officielle arbejdsdag i Tommy Ahlers' karriere som folkevalgt.

Han er slet ikke færdig med at være minister, hvis det står til ham selv.

- Nu siger vi det bare – jeg ville da gerne have fortsat på den post, siger Tommy Ahlers lige ud. Selvom han flere gange i løbet interviewet i talkshowet 'Lippert' på TV 2 NEWS havde forsøgt at stoppe sig selv i at sige det så direkte.

For egentlig er det noget, man skal spørges om – ikke bede om – det med at være minister. Og det bad statsminister Lars Løkke Rasmussen ham om i maj 2018, da han manglede en til jobbet som uddannelses- og forskningsminister i VLAK-regeringen.

Endda selvom iværksætteren Ahlers end ikke var medlem af Venstre.

Giver sig selv ti år i politik

Det blev han så i en fart, og selvom magten skifter hænder i de her dage, har han ikke tænkt sig at opgive kampen om politisk indflydelse. Også selvom han går fra en stilling som uddannelses- og forskningsminister til menigt folketingsmedlem.

- Jeg giver det ti år, lyder det fra Tommy Ahlers om hans politiske fremtid.

- Jeg ser det ikke som, at jeg skal sidde på bagerste række – jeg skal da frem i bussen! Jeg vil være med til at videreudvikle Venstre, præge partiet og det borgerlige projekt, forklarer han.

Magten skal fordeles

Med 26.420 personlige stemmer - der giver ham en femteplads på listen over de mest populære politikere ved valget - har den nyvalgte politiker fået et rygstød, han kan bruge i kampen om at sætte den politiske retning i Venstre. Det spår blandt andre den borgerlig-liberale kommentator Jarl Cordua.

Jeg hører til i Venstres kaffeklub

Tommy Ahlers, fungerende uddannelses- og forskningsminister, Venstre

- En af Ahlers' politiske allierede er Jakob Ellemann-Jensen, som sammen lavede flere valgvideoer under valgkampen, der gjorde det klart for alle, at her var der en politisk bromance mellem de to Venstrefolk, der begge har en tiltrængt byprofil, skriver Jarl Cordua i sin analyse hos Altinget.dk. Med en henvisning til, at de første magtkampe kan komme til at stå torsdag, hvor Venstre holder gruppemøde.

Under valgkampen udgav Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, bogen 'Befrielsens Øjeblik', hvor han blandt andet beskrev, at arvefølgen i partiet "ikke var en naturlov". En formulering, som endnu engang fik debatten om, hvem der skal være hans efterfølger, til at blusse op i lys lue.

Selv afviser Tommy Ahlers at kende til forskellige grupperinger, der slås om magten i hans parti.

- Jeg ved ikke, om der er nogen kaffeklubber. Jeg hører til i Venstres kaffeklub, siger han.

Men du er vel ikke blind for, at der er et magtspil i Venstre. Hvor stiller du dig i det?

- Jeg er da ikke blind for, at vi har en rigtigt dygtig formand...

Nu lyder du som en klassisk politiker, Tommy Ahlers?

- Det må jeg da godt, når du lyder som en klassisk journalist, lyder hans modsvar til studievært Søren Lippert.

Men du engagerer dig ikke i det spil om, hvem der skal tage over på et tidspunkt?

- Nej…

I stedet for at kigge indad i gruppen vil Tommy Ahlers hellere snakke om, hvordan han vil påvirke Venstres politik udefra.

Blandt andet ved at fortsætte med at inddrage folk, som ikke nødvendigvis er med i partiet – ligesom han selv blev det.

- Jeg har jo prøvet at sidde uden for politik og været med til at præge det som formand for Iværksætterpanelet. Sådan noget kunne jeg da godt forestille mig at fortsætte med sådan lidt aktivistisk ved siden af. Men det skal jeg jo alt sammen finde ud af nu, lyder det fra den endnu fungerende minister Tommy Ahlers.