Politik

Stadig knaster i forhandlinger om ny regering

Forholdene for børnene på Udrejsecenter Sjælsmark er blandt de emner, der stadig er på forhandlingsbordet.

Velfærd, økonomi, klima og børnene på Udrejsecenter Sjælsmark. Det er nogle af de emner, der endnu ikke er enighed om efter 12 dages regeringsforhandlinger.

SF, Enhedslisten og Radikale Venstre mødtes hver især med Socialdemokratiet tirsdag formiddag. Forhandlingerne blev genoptaget klokken 16:30 og blev først afsluttet lidt efter klokken 22.

Der er generelt smil og fortrøstningsfulde meldinger fra partierne, når de forlader forhandlingslokalet.

De fastholder, at der er god stemning, små bevægelser og overordnet enighed om retningen.

- Altså vi blev jo ikke ved med at komme, hvis vi ikke syntes, at det bevægede sig i den rigtige retning, lød det for eksempel fra de radikales Morten Østergaard.

Men detaljerne mangler de stadig at blive enige om. For især Østergaard og Enhedslistens Pernille Skipper er børnene på Sjælsmark en af de vigtigste.

Der skal ikke bo børn på Sjælsmark

Enhedslisten mangler stadig "endeligt tilsagn" om, at der ikke skal bo børn på Sjælsmark, lyder det fra Skipper.

- Og det har vi rigtig meget brug for. De skal ikke bo på en nedlagt kaserne på et militært øvelsesområde. Det er ikke et sted for børn. Det nedbryder dem psykisk, siger Pernille Skipper.

Holdningen hos Morten Østergaard er ”fuldstændig uforandret”.

- Det handler om nogle uskyldige børn, hvis forældre er fanget i en svær situation. Og så længe der ikke er udrejseaftaler, så kan det jo ikke nytte noget at behandle dem på denne måde. Det indgår selvfølgelig i forhandlingerne, siger han.

Mette F.: Det går godt

Socialdemokraternes formand og kongelig undersøger Mette Frederiksen forlod tirsdag eftermiddag forhandlingslokalerne ad en bagvej for at deltage i en afskedsreception for SF’s nestor, Holger K. Nielsen.

Der var derfor ingen konklusion fra hende på dagens første runde forhandlinger. Men hun forsikrede på vej ind til dagens møder, at ”det går godt”.

- For hver dag og for hver time står det mere og mere klart, at vi virkelig kan rykke noget for det her samfund, sagde hun før tirsdagens forhandlinger.

En ny retning

SF's Pia Olsen Dyhr siger tirsdag eftermiddag, at ”tingene bevæger sig fremad”, men der er også stadig nogle knaster.

Der er ting på alle områderne, som stadig mangler et stykke arbejde

Morten Østergaard, formand for Radikale Venstre

Hun kan ikke genkende det billede af forhandlingerne, der tidligere på dagen blev tegnet af Enhedslisten. Pernille Skipper udtrykte håb om, at forhandlingerne ville komme ”tilbage på sporet” efter dage, der handlede meget om ”proces frem for indhold”.

Enhedslistens Pernille Skipper fortæller, at der de seneste par dage har været flere diskussioner om proces fremfor konkret indhold.

Til det siger Pia Olsen Dyhr:

- De samtaler, vi har med Socialdemokratiet, handler om hardcore politik: Hvad er det, vi skal med vores børn i fremtiden? Hvad er det for en folkeskole, vi ønsker? Hvordan får vi mere ro på i dagligdagen, så børn ikke får stress? Det er sådan noget, vi diskuterer, siger SF-formanden.

R: Vi deltager ikke i en spinkrig

Flere medier beretter om, at Radikale Venstre har stillet større krav i regeringsforhandlingerne, end de andre partier er villige til at imødekomme.

Politisk kommentator Hans Engell har sagt til Ritzau, at der er spirende frustration over partiet.

- Der er en vis irritation hos nogle af de andre partier over, at Radikale Venstre - som de oplever det - opfører sig, som om de fik 50 procent af stemmerne og ikke lidt over otte procent. Det kører meget fint med Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten. Men Radikale Venstre skulle forhandle meget hårdt.

Morten Østergaard vil ikke kommentere, om han har snakket for meget proces. Han ”deltager ikke i nogen spinkrig”, siger han.

- Det er det her for alvorligt til. Vi synes, vi har gode samtaler med alle de andre som i et og alt kæmper for det, de tror på, og det gør vi også, siger han.

Han har ingen konklusioner efter dagens første møde. Det handler stadig om at nærme sig hinanden, og uenighederne er de samme.

- Det er jo de velkendte diskussioner på tværs af områderne økonomi, udlændinge- og integration, velfærd og børnenes opvækst, uddannelse og på den grønne omstilling. Der er ting på alle områderne, som stadig mangler et stykke arbejde, siger Morten Østergaard.