Politik

Nu genoptages forhandlingerne om en ny regering

Efter en dags pause genoptages forhandlingerne om en ny regering i dag på Christiansborg.

Den kongelige undersøger, Mette Frederiksen (S), genoptager tirsdag over middag regeringsforhandlingerne efter en dags pause.

Enhedslisten er indkaldt til klokken 12.15, SF til klokken 13.15, og Radikale Venstre er inviteret til drøftelser i gemakkerne på Christiansborg klokken 14.15, oplyser partierne.

Der er "generelle forhandlinger" på dagsordenen, oplyser Socialdemokratiet.

Gammeldags rugbrødsarbejde

Efter at have forhandlet lørdag og søndag gik parterne søndag eftermiddag hver til sit. Meldingerne var, at Socialdemokratiet blev sendt tilbage til skrivebordet, da de potentielle støttepartier ikke var tilfredse med det, de var blevet forelagt.

Der var sporadisk kontakt mellem partierne mandag, men altså ingen officielle forhandlinger.

Tirsdag formiddag er der gruppemøder i SF, Radikale Venstre og Socialdemokratiet, der også skal holde møde i partiledelsen, hvorfor regeringsforhandlingerne tidligst kan gå i gang igen over middag.

Mens de indledende møder meget handlede om de overordnede linjer i partiernes politik på områder som børn, klima og udlændingepolitik, så blev weekendens forhandlinger mere konkrete.

- Vi er gået væk fra det, vi kan kalde temadrøftelser, og vi kigger nu på den samlede tegning, og der ser det godt ud, sagde Mette Frederiksen.

Ifølge TV 2's oplysninger fik de tre partier først på dagen lørdag tilsendt et dokument med Socialdemokratiets bud på, hvordan partierne kan blive enige på en lang række områder fra økonomi til udlændingepolitik.

- Mest af alt er det klassisk, gammeldags, politisk rugbrødsarbejde, vi er i gang med lige nu. Og det tager noget tid, fordi der selvfølgelig også skal regnes og skrives her og der, sagde Mette Frederiksen efter lørdagens forhandlinger.

Der er en vis irritation hos nogle af de andre partier over, at Radikale Venstre opfører sig, som om de fik 50 procent af stemmerne og ikke lidt over otte

Hans Engell, politisk kommentator til Ritzau

Der er stadig mange knaster, der skiller partierne, lød det SF's Pia Olsen Dyhr:

- Det er de samme problemer, vi kredser om, og de samme diskussioner. Jeg synes da også, at der er ting, der bevæger sig, og som selvfølgelig også er positive, men vi er bestemt ikke i mål, sagde hun.

Frustration over de radikale

Udadtil er der stadig gode miner fra partierne, men her 12 dage efter valget er der spirende frustration - især over Radikale Venstre, siger politisk kommentator Hans Engell til Ritzau.

- Der er en vis irritation hos nogle af de andre partier, over at Radikale Venstre - som de oplever det - opfører sig, som om de fik 50 procent af stemmerne og ikke lidt over otte procent.

- Det kører meget fint med Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten. Men Radikale Venstre skulle forhandle meget hårdt, siger Hans Engell til nyhedsbureauet.

Mens der er nogenlunde enighed på velfærd og klima, er Radikale Venstre uenige med resten af partierne på den økonomiske politik. Samtidig har partiet krævet et opgør med den stramme udlændingepolitik, mens Socialdemokratiet har lovet at stå fast på den.

Der er ikke krise i forhandlingerne endnu, mener Hans Engell, men "de bliver nødt til at gå til biddet nu".

- Der er gået over en uge, og tilbage står stadig helt afgørende spørgsmål som udlændinge, økonomi, og hvem der skal sidde i regering, siger Hans Engell.

Han vurderer, at Radikale Venstre forsøger at veksle deres fremgang ved valget til en plads i den kommende regering. Det er på trods af, at Socialdemokratiet hele vejen igennem har sagt, at de vil danne en ren socialdemokratisk regering.

Mette F: Ingen regering på fredag

På fredag samles det nye Folketing for første gang, når folketingsvalget skal godkendes, og de nye kandidater skal skrive under på Grundloven.

Selvom det er en festlig begivenhed, regner Mette Frederiksen ikke med, at hun kan nå at præsentere en ny regering ved samme lejlighed.

- Det tror jeg ikke, og det har jeg heller ikke stillet i udsigt på noget tidspunkt, svarede hun i weekenden på det spørgsmål.

Danmarkshistoriens længste regeringsdannelse var i 1975. Den krævede fire dronningsrunder og varede i 35 dage, før Anker Jørgensen (S) kom i mål - i øvrigt med en ren S-regering.