Politik

Usædvanlig alliance råber op midt i regeringsforhandlingerne: Kræver penge til klimaforskning

En forskningsalliance ønsker frem mod 2022 at bruge seks milliarder kroner ekstra på teknisk og naturvidenskabelig forskning.

Danmark bør i højere grad investere i teknisk og naturvidenskabelig forskning i bestræbelserne på at løse klimaudfordringerne.

Sådan lyder opråbet fra en alliance bestående af Dansk Metal, Dansk Industri, Novo Nordisk Fonden, Landbrug & Fødevarer, Dansk Byggeri, Vestas, Ingeniørforeningen og Akademiet for de Tekniske Videnskaber. Det skriver Berlingske.

Opråbet kommer samtidig med, at Socialdemokratiet er i gang med regeringsforhandlinger med SF, De Radikale og Enhedslisten, hvor partierne søndag forsøgte at nå til enighed på klimaområdet.

Mens Socialdemokratiet vil reducere CO2-udslippet med 60 procent frem mod 2030, har de øvrige partier og Alternativet krævet, at reduktionsmålet skal være 70 procent - som det fremgår af den internationale klimaaftale fra Paris.

Risikerer at komme bagud

Formanden for Ingeniørforeningen, Thomas D. Petersen, ønsker øget investering i naturvidenskabelig forskning.

- Vi risikerer at komme bagud i kampen om at skabe arbejdspladser i Danmark. Vi er rigtig godt med på det grønne område inden for vand og energi, men hvis ikke vi investerer i naturvidenskab og teknisk forskning, så risikerer vi at komme bagud i forhold til vores nabolande. Det er der ingen grund til, for vi er i en god førerposition i øjeblikket, siger Thomas D. Petersen til TV 2.

Han tror på, at der vil komme nye penge til området fra den kommende regering.

- Der er ikke nogen tvivl om, at de vil blive nødt til at afsætte nogle flere penge, så vi stadig vil være blandt de førende, siger Thomas D. Petersen.

Vil bruge seks milliarder

Pengene til teknisk og naturvidenskabelig forskning skal ikke ses som en udgift, men snarere som en investering, mener formanden for Dansk Metal, Claus Jensen.

- Vi har politikere, der har en masse gode ideer til, hvordan pengene skal bruges, og så er vi nogle med en masse medlemmer eller virksomheder, som skal skrabe pengene hjem. Politikerne plejer i højere grad at lytte til argumenterne, når arbejdsmarkedets parter kommer samlet med dem, siger han til Berlingske.

Alliancen ønsker frem mod 2022 samlet set at bruge seks milliarder kroner ekstra på teknisk og naturvidenskabelig forskning i energi og energilagring, som kan være med til at løse klimaudfordringerne, lyder argumentet.

Danmark bruger i dag cirka 3 procent af BNP på videnskabelig og teknisk forskning. BNP står for bruttonationalproduktet og er et meget anvendt nøgletal, der er udtryk for størrelsen af et lands økonomi.

Til sammenligning har Tyskland en målsætning om at bruge 3,5 procent i 2025, mens Sverige og Finland har opstillet et mål på 4 procent af BNP.