Valg 2019

Mette F. efter dagens regeringsforhandlinger: - Vi kigger nu på den samlede tegning

Tonen er god blandt de røde partier, men forhandlingerne handler endnu ikke om de emner, hvor parterne er mest uenige.

Statsministerportrætterne foran Landstingssalen på Christiansborg ser for tiden en hel del til Folketingets røde partier, når de politiske formænd troligt stiller op til interviews til og fra forhandlingerne om en ny regering.

Således gjaldt det også søndag, hvor forhandlingsleder Mette Frederiksen (S) havde indkaldt Radikale Venstre, Enhedslisten og SF til endnu en grundig snak om klima og miljø.

- Første uge er gået rigtig godt. Det er lidt ligesom at bygge Lego sammen med sine børn, der kommer flere og flere brikker på, og pludselig begynder et hus at vise sig, siger Mette Frederiksen om forhandlingerne.

Det er især ambitionerne om et grønnere Danmark samt en retfærdig udvikling af det danske velfærdssamfund, som Mette Frederiksen ser som særdeles stærke byggeklodser.

- Politisk tegner det ualmindelig godt for Danmark.

- Vi er gået væk fra det, vi kan kalde temadrøftelser, og vi kigger nu på den samlede tegning, og der ser det godt ud, siger hun.

Intet gennembrud endnu

Selvom forhandlingslederen mener, hun har et godt fundament at arbejde med, vurderer politisk kommentator Hans Engell dog, at hele korthuset kan falde sammen om Mette Frederiksen, når forhandlingerne bevæger sig over på udlændingeområdet og den økonomiske politik.

- Tonen er optimistisk, men vi er slet ikke der, hvor vi kan sige, at der er et definitivt gennembrud i forhandlingerne. Mette kan ikke engang sige til sine egne, at hun er sikker på, at det her lander, siger Hans Engell til TV 2.

Dagens forhandlinger har primært omhandlet klima og miljø, og særligt ét enkelt tal har været i centrum: Procentsatsen for hvor meget Danmark skal reducere sin drivgasudledning. Her er de røde partier stadig ikke helt enige.

Radikale Venstre, Enhedslisten og SF vil reducere udledningen med 70 procent i 2030 – og dermed leve op til Paris-aftalens klimamål – mens Socialdemokratiet vil reducere med 60 procent.

- Klimaområdet er et af de felter, hvor partierne står hinanden relativt nært. Der bør de kunne finde en løsning, vurderer Hans Engell.

Forhandlinger igen mandag

Om det lykkes Mette Frederiksen at stille med en ny regering, inden Folketinget samles for første gang efter valget fredag 21. juni, har ingen af de forhandlende parter noget svar på, selvom de alle understreger, at stemningen i Landstingssalen er god.

- De næste otte dage bliver afgørende. Det er der, vi får at se, om Mette Frederiksen kan lande en aftale med de andre røde partier, eller om hun ikke kan, mener Hans Engell.

Forhandlingerne fortsætter mandag.