Politik

Nu går regeringsforhandlingerne ind i ny fase

Slut med sonderinger. Nu skal Mette Frederiksen og de røde partiledere til at være mere konkrete.

Regeringsforhandlingerne går ind i en helt ny fase, når partierne mødes i dag.

Indtil nu har der været tale om sonderinger og følen sig frem på kernepunkter. Men når SF og Pia Olsen Dyhr i dag som de første træder for Mette Frederiksen klokken 9 lørdag morgen, bliver positionerne trukket klarere op.

Det siger TV 2s politiske analytiker Hans Redder, der har overværet de politiske ledere være til Folkemøde på Bornholm. Med kortene tæt ind til kroppen.

- Møderne i sidste uge var meget overordnede, men uden at munde ud i noget på skrift. Det er noget af dét, man skal begynde på nu, selv om det ikke er et egentligt regeringsgrundlag, de skal udarbejde, siger Hans Redder med henvisning til, at Socialdemokratiet gerne vil i regering alene og holde sig til støttepartier.

Alligevel er det vigtigt for de kommende måneders politiske udvikling, at de aktuelle regeringsforhandlinger bliver så konkrete som muligt. Altså at man taler om kvoteflygtninge, minimumsnormeringer, klimalovgivning, kontanthjælp og integrationsydelse, der var blandt temaerne for rød blok i valgkampen.

- Der bliver tale om en form for armlægning. Socialdemokratiet har en interesse i, at regeringsforhandlingerne bliver så overordnede som muligt, sådan at de har noget manøvrerum og kan udstikke den endelige retning.

Klima, børn og flygtninge som knaster

Alle partier i rød blok undtagen Socialdemokratiet er enige om, at integrationsydelsen skal afskaffes.

Den omdiskuterede ydelse gives typisk til udlændinge, der ikke har opholdt sig i Danmark i mindst syv år inden for de seneste otte år. Men V-formand Lars Løkke Rasmussen og DF-formand Kristian Thulesen Dahl har for længst sagt, at det i deres øjne vil være et svigt, hvis Mette Frederiksen hæver ydelserne.

Alternativet og Enhedslisten gik til valg på, at Danmark hvert år skal modtage 2000 kvoteflygtninge. Radikale Venstre og SF mener, at Danmark igen skal tage imod 500 årligt allerede fra indeværende år. Socialdemokratiet har sagt god for, at Danmark kan modtage en lille gruppe særligt udsatte.

Og endelig er der spørgsmålet om klimalovgivning, hvor der også i rød blok er et forholdsvist stort svælg på de mål, eksempelvis Enhedslisten er gået til valg på sammenlignet med Socialdemokratiet.

Derfor er der rigeligt at tage fat på ved lørdagens møder.

- Støttepartierne vil være meget opmærksomme på, at de får noget klokkeklart på skrift. Og det er, fordi Socialdemokratiet også i valgkampen har gjort det klart, at der er politik, man i virkeligheden kan føre med alle partierne - også dem fra blå blok, siger Hans Redder.