Politik

Fagforeninger til Mette F: Glem nu ikke børnene

Mette Frederiksen skal bevise, at hun virkelig vil være børnenes statsminister, lyder det fra Bupl og FOA.

De løfter, der blev givet under valgkampen om bedre forhold i vuggestuer og børnehaver, er S-formand Mette Frederiksen nødt til at indfri.

Minimumsnormeringer - SF, Ø, RV

SF og Enhedslisten har krævet minimumsnormeringer i alle daginstitutioner. Én voksen per tre børn i vuggestuer og én voksen per seks børn i børnehaver. SF har sagt, at de ikke vil stemme for den første finanslov ellers.

Radikale Venstre vil ligeså have minimumsnormeringer. De vil dog have det på kommunalt niveau, så kommunerne selv kan bestemme om der er brug for flere voksne i nogle institutioner i stedet for andre.

Hvordan de faktiske normeringer ser ud i dag har været til stor debat. For nyligt sagde mange af landets borgmestre dog nej tak til minimumsnormeringer, hvis de selv skal betale.

Det er budskabet i et brev fra fagforeningerne Bupl og FOA, der er sendt til Socialdemokratiets frontfigur i forbindelse med de igangværende regeringsforhandlinger på Christiansborg.

- Vi er fuldstændig overbevist om, at der ikke kan være nogen anden vej end at investere massivt i børnene. Det er der et kæmpestort behov for, siger formand for Bupl Elisa Rimpler.

- Befolkningen har stemt på partier, der går ind for minimumsnormeringer, og som går ind for, at vi forbedrer kvaliteten for børnene i daginstitutionerne.

- Vi sender det her brev for at huske politikerne på, at der er et folkekrav, som de er nødt til at tage alvorligt, siger hun.

Fire elementer i forslag

Regeringsforhandlingerne har været sat på pause på grund af Folkemødet på Bornholm, men genoptages lørdag klokken 9.

Bupl og FOA, der blandt andet organiserer pædagogisk personale, fremlægger i brevet til Mette Frederiksen en plan for en "genopretning" af børneområdet.

Der er fire hovedelementer:

Der skal indføres minimumsnormeringer i landets daginstitutioner. Målet er én pædagogisk ansat til tre børn i vuggestuerne og én til seks børn i børnehaverne.

Arbejdet med børn i udsatte positioner skal styrkes ved hjælp af en pulje til sociale normeringer i daginstitutionerne.

Fagligheden hos det pædagogiske personale skal styrkes.

Og endelig skal lederne være tættere på dagligdagen i institutionerne.

Planlagte besparelser

De røde partier, som aktuelt forhandler om en ny regering, er enige om, at børneområdet i kommunerne har brug for et løft.

En af de første opgaver for en kommende regering bliver at indgå den årlige aftale om kommunernes økonomi.

Men flere kommuner har allerede planlagt besparelser næste år. Det gør det særligt vigtigt at fastsætte nationale krav - herunder minimumsnormeringer - til børnepasningen, mener Elisa Rimpler fra Bupl.

- Nu hvor politikerne går ind i de afgørende behandlinger, er det vigtigt for os at vise, hvilken vej vi mener, man bør gå for at skabe bedst mulig trivsel og udvikling for alle børn, siger hun.

Med planen for børneområdet minder Bupl og FOA om, at Mette Frederiksen gik til valg på at blive børnene statsminister.