Valg 2019

Dagens forhandlinger begyndte med et dokument fra S og gik ind i en ny fase

Mette Frederiksen genoptog lørdag forhandlingerne med Radikale Venstre, Enhedslisten og SF.

Regeringsforhandlingerne gik lørdag ind i en ny fase - fra det overordnede til det mere konkrete.

Og det var de store politiske områder som økonomi- og udlændingepolitik, det handlede om. Det forklarede forhandlingsleder og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, efter at det sidste parti havde forladt forhandlingerne i Landstingssalen på Christiansborg.

- Mest af alt er det klassisk, gammeldags, politisk rugbrødsarbejde, vi er i gang med lige nu. Og det tager noget tid, fordi der selvfølgelig også skal regnes og skrives her og der. Og de næste mange dage kommer til at gå på samme måde, sagde Mette Frederiksen.

Forhandlingerne med Radikale Venstre, Enhedslisten og SF blev lørdag genoptaget efter en pause, så politikerne kunne tage til folkemøde på Bornholm.

Et dokument fra S

Ifølge TV 2s oplysninger fik de tre partier først på dagen forud for dagens forhandlinger tilsendt et dokument med Socialdemokratiets bud på, hvordan partierne kan blive enige på en lang række områder fra økonomi til udlændingepolitik.

Det var udlændinge- og integrationspolitikken, Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, håbede at diskutere på dagens forhandlinger.

Lyn-analyse

Det er tydeligt, at Morten Østergaard vil have noget, der er et opgør med den udlændingepolitik, som blå blok, Dansk Folkeparti og for den sags skyld Socialdemokratiet har stået for. Får han det, så kommer Mette Frederiksen i modvind. Så vil blå blok og især Dansk Folkeparti anklage hende for løftebrud. Og det er den situation, Mette Frederiksen på forhånd har sagt, at hun ikke giver sig på. Så vi er ude i en nervekrig på udlændingeområdet, og jeg vil gå så langt som at sige: Hvis vi skal have en regering med Mette Frederiksen i spidsen, så er der grænser for, hvor meget hun vil give sig her.

Alle tre partier var inde og forhandle ad to omgange. Og da de radikale kom ud for anden gang, lød det fra Morten Østergaard, at parterne var kommet godt rundt om udlændingepolitikken, men uden at nå et gennembrud.

- Det er i hvert fald vigtigt at få alle brikkerne lagt på bordet, hvis man vil lave et puslespil, der til sidst skal ligne noget. Og det synes jeg, vi har gjort i dag, sagde han.

Mange knaster

Fra Enhedslisten var der fokus på den økonomiske politik.

- Vi skal have en garanti for, at vi rent faktisk også bevæger Danmark i den rigtige retning. Både når det kommer til den grønne omstilling og en forbedret velfærd, men så sandelig også en økonomisk politik, som rent faktisk bekæmper fattigdom og ulighed, sagde politisk ordfører Pernille Skipper.

SF gentog partiets tre krav om klima, afskaffelse af børnefattigdom og minimumsnormeringer i daginstitutioner. Efter forhandlingerne er der stadig mange knaster, lød det fra formand Pia Olsen Dyhr.

- Det er de samme problemer, vi kredser om, og de samme diskussioner. Men jeg synes da også, at der er ting, der bevæger sig, og som selvfølgelig også er positive, men vi er bestemt ikke i mål, sagde hun.

Hvad de tre partiers forhandlere og Mette Frederiksen konkret kom frem til i Landstingssalen, ville ingen af dem ud med over for pressen.

Tror ikke på ny regering fredag

På fredag samles det nye folketing for første gang, når folketingsvalget skal godkendes, og de nye kandidater skal skrive under på grundloven.

Selvom det er en festlig begivenhed, regner Mette Frederiksen ikke med, at hun kan nå at præsentere en ny regering ved samme lejlighed.

- Det tror jeg ikke, og det har jeg heller ikke stillet i udsigt på noget tidspunkt, svarede hun på det spørgsmål.

De tre partier er indkaldt til forhandlinger igen søndag fra klokken 11.