Valg 2019

Mens DF og LA blødte, gik andre frem - gå på opdagelse i vælgernes vandring

Når valgets tabere skal finde ud af, hvorfor vælgerne forlod dem, skal de se, hvor de gik hen. Her kan du selv gå på opdagelse i vælgerens vandring.

Det har tidligere fremgået af denne artikel, at Venstres Jan E. Jørgensen ikke var gået frem ved valget. Det er forkert. Han fik 4597 personlige stemmer, hvilket er en fremgang på 41 procent i forhold til valget i 2015. TV 2 beklager fejlen.

Dansk Folkeparti fik århundredets største vælgerlussing ved folketingsvalget grundlovsdag. Men det var ikke, fordi Nye Borgerlige og Stram Kurs overbød DF på udlændingepolitik. Det var heller ikke, fordi Mette Frederiksen (S) trak alle vælgerne henover midten.

Hun fik 12 procent af dem, men størstedelen gik et helt andet sted hen.

21 procent af dem, der stemte på DF ved valget i 2015, satte nemlig denne gang deres kryds ved Venstre. Det viser en analyse af vælgervandringer, foretaget af Megafon for TV 2.

Det er "lige efter regnebogen", ræsonnerer to politiske analytikere, Hans Engell og TV 2's Peter Lautrup Larsen.

For det betyder, at alle dem, der forlod S og V til fordel for DF - og farvede en stor del af danmarkskortet gult - ved forrige valg, er vendt tilbage, hvor de kom fra.

- Angsten for de røde fik tidligere DF-vælgere til at stemme Venstre. Vælgerne har været usikre på, hvad DF ville. De var bange for, at Kristian Thulesen Dahl ville svinge over mod rød blok og støtte Mette Frederiksen, siger TV 2's Peter Lautrup-Larsen.

Hans Engell stemmer i:

- DF har kørt en dobbeltkurs. De vil gerne i regering med Løkke (V), men er også klar til at støtte Mette Frederiksen, og det har de blå vælgere ikke været optagede af. Tilsvarende har DF jo taget en masse fra Socialdemokratiet, men med Mette Frederiksens stramme udlændingepolitik kunne de lige så godt gå tilbage til deres gamle parti, siger han.

Det kan bestemt have spillet ind, at der nok har været lidt usikkerhed om, om DF var en garant for en borgerlig regering

Peter Skaarup, gruppeformand, Dansk Folkeparti

Det billede understøttes blandt andet af, at Venstres fremgang især er tilfaldet Inger Støjberg, der har fejret 114 stramninger af udlændingepolitikken i sin periode som minister for området. Hun fik 28.420 personlige stemmer.

Her kan du gå på opdagelse i, hvordan vælgerne har bevæget sig mellem partierne. Artiklen fortsætter under grafikken.

Din browser er ikke understøttet. Opdater venligst din browser hér for at se grafikken.

Tryk på partibogstaverne for at se vælgervandringerne

- Der har nok været lidt usikkerhed

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup er ikke overrasket over, at det især er Venstre og Socialdemokratiet, der har vundet DF-vælgere.

- Der er nok en del vælgere, vi havde til låns, fordi de ved sidste valg ikke var overbeviste om, at hverken Venstre eller Helle Thorning-Schmidt (S) var så godt kørende. Det var måske lidt svært at vide, hvad de ville - og det vandt vi så på. Men dem har vi så afleveret tilbage igen, siger han.

Denne gang har det måske været lidt svært at vide, hvad I selv ville, når I pegede på Løkke, men flirtede med Mette Frederiksen. Tror du ikke, at det også er jeres egen strategi, vælgerne reagerer på?

- Det kan bestemt have spillet ind, at der nok har været lidt usikkerhed om, hvorvidt DF i virkeligheden var en garant for en borgerlig regering, eller om det ad den vej kunne blive en Mette Frederiksen-regering. Men det er bestemt ikke velbegrundet, synes jeg, for vi har jo gjort det klart, at vi pegede på en borgerlig regering.

Fortryder I den strategi nu?

- Nej, det fortryder vi ikke. For det var jo fundamentet, vi skulle bruge til at komme igennem med rigtig meget politik over for VLAK-regeringen. Det var forudsætningen for, at Løkke ville høre på os, at vi kunne gå et andet sted hen og lave politik. Det lykkedes, siger Peter Skaarup og opremser DF's sejre i den forgange valgperiode. Indrømmelser, som regeringen måtte give til DF for at få stemt finansloven igennem.

Op på hesten igen

Dansk Folkeparti tabte syv procent af vælgerne til Nye Borgerlige, yderligere syv procent til Stram Kurs og fem procent til de konservative. Men særligt vælgernes vandring til Venstre og Socialdemokratiet er "et kæmpe problem for DF", mener Hans Engell.

- For det er ikke usikre førstegangsvælgere. Det er nogen, der tidligere har stemt S eller V ved flere valg, der nu er taget 'hjem' igen. De bliver langt sværere at hente tilbage, siger han.

Hvad så nu? Meget vil blive afgjort af, om det lykkes Socialdemokratiet at fastholde den stramme udlændingepolitik, som Mette Frederiksen har lovet. Hvis hun svigter, kan Dansk Folkeparti hente nogle stemmer tilbage over midten igen, vurderer Hans Engell.

Det bliver sværere med dem, DF har mistet til Venstre.

- Venstre lægger sig nu som førerhunden i det blå samarbejde og dermed i oppositionen til den regering, der formentlig kommer. Venstre får en høj profil frem til det næste valg. Så de vælgere bliver ikke nemme at få fat i, siger Engell.

Når han (Anders Samuelsen, red.) ikke kan blive valgt ind det sted i Danmark med flest lystbåde og størst biler, så ser det ikke nemt ud

Hans Engell, politisk kommentator

Meget vil også afhænge af, hvor Dansk Folkeparti vil placere sig fremover. Bliver det et parti, der laver aftaler med Mette Frederiksen, eller som er i benhård opposition?

Ifølge gruppeformanden skal DF'erne "bare op på hesten igen".

- Det er vi allerede i de her dage. Vi arbejder benhårdt, forsikrer Peter Skaarup.

Det handler om overlevelse

En anden af valgets tabere er Liberal Alliance. LA's vælgere gik primært til Venstre (38 procent) og de konservative (16 procent).

Det giver også god mening, lyder det fra kommentatorerne. Det er vælgere, der vil have blå politik, men som ikke synes, at Liberal Alliance har leveret varen.

LA får langt sværere end DF ved at lokke deres vælgere til igen, mener Hans Engell, for de er kun fire folketingsmedlemmer tilbage, og de får ikke nemt ved at komme i sendefladen fra deres nye plads i et hjørne af oppositionen.

- For Liberal Alliance handler det også om ren overlevelse. De løber jo en reel risiko for at ryge ud ved næste valg. Når partilederen kan blive sparket ud i Nordsjælland, kan alt ske. Han var opstillet det sted i Danmark med flest lystbåde og de største biler i garagerne. Så det ser ikke nemt ud, siger Hans Engell.

Støjberg-effekten med modsat fortegn

De konservative kan takke Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti for deres fremgang.

- Det er vælgere, der er blevet i blå blok. Søren Pape Poulsen fremstår nok som den mest troværdige. Han holder sig til sin egen politik, han har ikke brudt nogen løfter, og han fremstår som et sympatisk menneske, siger Peter Lautrup-Larsen og påpeger, at der er potentiale til mere, da partiet stadig ligger et godt stykke fra tidligere tiders storhed.

Og så er der SF og Radikale Venstre. Begge fik en stor flok vælgere fra Socialdemokratiet. Peter Lautrup-Larsen kalder det "Støjberg-effekten bare med modsat fortegn".

Det er altså S-vælgere, der ikke vil være med til Mette Frederiksens nye stramme linje på udlændingepolitikken.