Mens DF og LA bl√łdte, gik andre frem - g√• p√• opdagelse i v√¶lgernes vandring

16x9
Folketingsvalget 2019 blev et jordskredsvalg tilbage mod de fem gamle etablerede partier; Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Venstre, Det Konservative Folkeparti og SF. Foto: Tim K. Jensen / Ritzau Scanpix

Når valgets tabere skal finde ud af, hvorfor vælgerne forlod dem, skal de se, hvor de gik hen. Her kan du selv gå på opdagelse i vælgerens vandring.

Det har tidligere fremg√•et af denne artikel, at Venstres Jan E. J√łrgensen ikke var g√•et frem ved valget. Det er forkert. Han fik 4597 personlige stemmer, hvilket er en fremgang p√• 41 procent i forhold til valget i 2015. TV 2 beklager fejlen.

Dansk Folkeparti fik √•rhundredets st√łrste v√¶lgerlussing ved folketingsvalget grundlovsdag. Men det var ikke, fordi Nye Borgerlige og Stram Kurs overb√łd DF p√• udl√¶ndingepolitik. Det var heller ikke, fordi Mette Frederiksen (S) trak alle v√¶lgerne henover midten.

Hun fik 12 procent af dem, men st√łrstedelen gik et helt andet sted hen.

21 procent af dem, der stemte på DF ved valget i 2015, satte nemlig denne gang deres kryds ved Venstre. Det viser en analyse af vælgervandringer, foretaget af Megafon for TV 2.

Det er "lige efter regnebogen", ræsonnerer to politiske analytikere, Hans Engell og TV 2's Peter Lautrup Larsen.

For det betyder, at alle dem, der forlod S og V til fordel for DF - og farvede en stor del af danmarkskortet gult - ved forrige valg, er vendt tilbage, hvor de kom fra.

- Angsten for de r√łde fik tidligere DF-v√¶lgere til at stemme Venstre. V√¶lgerne har v√¶ret usikre p√•, hvad DF ville. De var bange for, at Kristian Thulesen Dahl ville svinge over mod r√łd blok og st√łtte Mette Frederiksen, siger TV 2's Peter Lautrup-Larsen.

Hans Engell stemmer i:

- DF har k√łrt en dobbeltkurs. De vil gerne i regering med L√łkke (V), men er ogs√• klar til at st√łtte Mette Frederiksen, og det har de bl√• v√¶lgere ikke v√¶ret optagede af. Tilsvarende har DF jo taget en masse fra Socialdemokratiet, men med Mette Frederiksens stramme udl√¶ndingepolitik kunne de lige s√• godt g√• tilbage til deres gamle parti, siger han.

Det kan bestemt have spillet ind, at der nok har været lidt usikkerhed om, om DF var en garant for en borgerlig regering

Peter Skaarup, gruppeformand, Dansk Folkeparti

Det billede underst√łttes blandt andet af, at Venstres fremgang is√¶r er tilfaldet Inger St√łjberg, der har fejret 114 stramninger af udl√¶ndingepolitikken i sin periode som minister for omr√•det. Hun fik 28.420 personlige stemmer.

Her kan du gå på opdagelse i, hvordan vælgerne har bevæget sig mellem partierne. Artiklen fortsætter under grafikken.

Din browser er ikke underst√łttet. Opdater venligst din browser h√©r for at se grafikken.

Tryk på partibogstaverne for at se vælgervandringerne

- Der har nok været lidt usikkerhed

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup er ikke overrasket over, at det især er Venstre og Socialdemokratiet, der har vundet DF-vælgere.

- Der er nok en del v√¶lgere, vi havde til l√•ns, fordi de ved sidste valg ikke var overbeviste om, at hverken Venstre eller Helle Thorning-Schmidt (S) var s√• godt k√łrende. Det var m√•ske lidt sv√¶rt at vide, hvad de ville - og det vandt vi s√• p√•. Men dem har vi s√• afleveret tilbage igen, siger han.

Denne gang har det m√•ske v√¶ret lidt sv√¶rt at vide, hvad I selv ville, n√•r I pegede p√• L√łkke, men flirtede med Mette Frederiksen. Tror du ikke, at det ogs√• er jeres egen strategi, v√¶lgerne reagerer p√•?

- Det kan bestemt have spillet ind, at der nok har været lidt usikkerhed om, hvorvidt DF i virkeligheden var en garant for en borgerlig regering, eller om det ad den vej kunne blive en Mette Frederiksen-regering. Men det er bestemt ikke velbegrundet, synes jeg, for vi har jo gjort det klart, at vi pegede på en borgerlig regering.

square to 16x9

Fortryder I den strategi nu?

- Nej, det fortryder vi ikke. For det var jo fundamentet, vi skulle bruge til at komme igennem med rigtig meget politik over for VLAK-regeringen. Det var foruds√¶tningen for, at L√łkke ville h√łre p√• os, at vi kunne g√• et andet sted hen og lave politik. Det lykkedes, siger Peter Skaarup og opremser DF's sejre i den forgange valgperiode. Indr√łmmelser, som regeringen m√•tte give til DF for at f√• stemt finansloven igennem.

Op på hesten igen

Dansk Folkeparti tabte syv procent af vælgerne til Nye Borgerlige, yderligere syv procent til Stram Kurs og fem procent til de konservative. Men særligt vælgernes vandring til Venstre og Socialdemokratiet er "et kæmpe problem for DF", mener Hans Engell.

- For det er ikke usikre f√łrstegangsv√¶lgere. Det er nogen, der tidligere har stemt S eller V ved flere valg, der nu er taget 'hjem' igen. De bliver langt sv√¶rere at hente tilbage, siger han.

Hvad så nu? Meget vil blive afgjort af, om det lykkes Socialdemokratiet at fastholde den stramme udlændingepolitik, som Mette Frederiksen har lovet. Hvis hun svigter, kan Dansk Folkeparti hente nogle stemmer tilbage over midten igen, vurderer Hans Engell.

Det bliver sværere med dem, DF har mistet til Venstre.

- Venstre l√¶gger sig nu som f√łrerhunden i det bl√• samarbejde og dermed i oppositionen til den regering, der formentlig kommer. Venstre f√•r en h√łj profil frem til det n√¶ste valg. S√• de v√¶lgere bliver ikke nemme at f√• fat i, siger Engell.

N√•r han (Anders Samuelsen, red.) ikke kan blive valgt ind det sted i Danmark med flest lystb√•de og st√łrst biler, s√• ser det ikke nemt ud

Hans Engell, politisk kommentator

Meget vil også afhænge af, hvor Dansk Folkeparti vil placere sig fremover. Bliver det et parti, der laver aftaler med Mette Frederiksen, eller som er i benhård opposition?

If√łlge gruppeformanden skal DF'erne "bare op p√• hesten igen".

- Det er vi allerede i de her dage. Vi arbejder benhårdt, forsikrer Peter Skaarup.

Det handler om overlevelse

En anden af valgets tabere er Liberal Alliance. LA's vælgere gik primært til Venstre (38 procent) og de konservative (16 procent).

Det giver også god mening, lyder det fra kommentatorerne. Det er vælgere, der vil have blå politik, men som ikke synes, at Liberal Alliance har leveret varen.

LA f√•r langt sv√¶rere end DF ved at lokke deres v√¶lgere til igen, mener Hans Engell, for de er kun fire folketingsmedlemmer tilbage, og de f√•r ikke nemt ved at komme i sendefladen fra deres nye plads i et hj√łrne af oppositionen.

- For Liberal Alliance handler det ogs√• om ren overlevelse. De l√łber jo en reel risiko for at ryge ud ved n√¶ste valg. N√•r partilederen kan blive sparket ud i Nordsj√¶lland, kan alt ske. Han var opstillet det sted i Danmark med flest lystb√•de og de st√łrste biler i garagerne. S√• det ser ikke nemt ud, siger Hans Engell.

St√łjberg-effekten med modsat fortegn

De konservative kan takke Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti for deres fremgang.

- Det er v√¶lgere, der er blevet i bl√• blok. S√łren Pape Poulsen fremst√•r nok som den mest trov√¶rdige. Han holder sig til sin egen politik, han har ikke brudt nogen l√łfter, og han fremst√•r som et sympatisk menneske, siger Peter Lautrup-Larsen og p√•peger, at der er potentiale til mere, da partiet stadig ligger et godt stykke fra tidligere tiders storhed.

Og s√• er der SF og Radikale Venstre. Begge fik en stor flok v√¶lgere fra Socialdemokratiet. Peter Lautrup-Larsen kalder det "St√łjberg-effekten bare med modsat fortegn".

Det er altså S-vælgere, der ikke vil være med til Mette Frederiksens nye stramme linje på udlændingepolitikken.