Politik

Østergaard vil ikke gentage radikale fejl fra 2011 - en smule skizofrent, siger kommentator

Morten Østergaard vil stå fast på sine krav, men samtidig undgå tovtrækkeri.

En regering på krykker.

Det var, hvad der kom ud af det efterhånden berømte ’sorte tårn’ på Amager, hvor Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre i 2011 forhandlede regering.

Men det må ikke ske igen.

Så klart lyder det fra Radikale Venstres leder, Morten Østergaard, der torsdag har holdt tale ved Folkemødet på Bornholm.

- Vi havde chancen i 2011, og det er jo ved at være længe siden, men så lad mig sige det, mange måske har ønsket at høre. Vi har også lært af tiden fra dengang, siger Morten Østergaard.

Advarer mod tovtrækning og spinkrig

Forhandlingerne i ’det sorte tårn’ varede i flere uger i 2011 og endte med en regering, hvor både Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre deltog. Ifølge mange politiske iagttagere var det dog især Radikale Venstre, der vandt armlægningen om Thorning-regeringens nye politik, og et par år senere valgte SF at træde ud på grund af interne uenigheder og gentagne diskussioner om løftebrud.

Det bliver en smule skizofrent

Søs Marie Serup

Men også Socialdemokratiet har siden lagt afstand til tiden fra 2011, hvor Helle Thorning-Schmidts regering blandt andet valgte på lange stræk at videreføre den tidligere borgerlige regerings økonomiske politik.

Morten Østergaard forklarer i sin tale på Folkemødet ikke præcist, hvad det var, hans eget parti gjorde forkert i forbindelse med regeringsdannelsen i 2011, men han siger, hvad der ikke må blive udkommet af de nye regeringsforhandlinger, som hans parti for øjeblikket er en del af.

- Danskerne skal kunne have tillid til, at en ny regering ikke bringes til verden ved tovtrækning, spinkrig eller endeløs vinder- tabermetaforik, siger Morten Østergaard og tilføjer:

- Hvis det bliver afsættet igen, så når vi afslutningen lige så hurtigt og brat, som VLAK-regeringen lige har set det.

Udlændinge kan give problemer

Noget af det, der skal gøre regeringen stabil, er enighed mellem regeringen selv og sine støttepartier, men det bliver ikke nødvendigvis let. Især på udlændingeområdet er der udfordringer.

Det er som at stå med en fod i hver kano og så se, om man kan komme fremad

Søs Marie Serup

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har lovet at stå vagt om en stram udlændingepolitik, men alle de andre partier i rød blok kræver lempelser. Eksempelvis højere ydelser til nytilkomne, og at Danmark igen begynder at tage imod kvoteflygtninge.

I et interview med TV 2 efter talen på Folkemødet gentager Morten Østergaard, at hans parti står ved de krav, og at Radikale Venstre også vil af med dele af det såkaldte paradigmeskifte i udlændingepolitikken, som Socialdemokratiet har været med til at stemme igennem med den snart afgående regering og Dansk Folkeparti.

Ifølge Morten Østergaard stopper det såkaldte paradigmeskifte integrationen frem for at forbedre den, og det vil han ikke acceptere.

Hans udfordring er dog, at Mette Frederiksen har sagt, at hun vil forsvare ”den brede udlændingepolitik” uden dog klart at definere, hvad det dækker over.

Morten Østergaard siger, at Mette Frederiksen selv må redegøre for, hvad hendes udtryk dækker over, men han står fast på, at der skal komme ”en ny retning” for Danmark.

- Også i udlændinge- og integrationspolitikken, og det er jeg optimistisk omkring, at vi kan få, siger han.

Kommentator: En smule skizofrent

Ifølge politisk kommentator Søs Marie Serup er Morten Østergaard med sine krav på især udlændingepolitikken med til at sætte forventningerne blandt sine vælgere højt.

Derfor mener hun også, det kan virke modstridende, når han samtidig advarer mod tovtrækning i de igangværende regeringsforhandlinger, hvor der netop er åbenlyse uenigheder.

- Det bliver en smule skizofrent. Han siger, at de har lært noget af sidste gang, og lært at de skal kunne enes hen over midten. Men samtidig siger han også, at de har tændt et håb, og at de lover, de leverer på det. På en eller anden måde bliver det nok svært at gøre begge dele, siger Søs Marie Serup.