Valg 2019

Rødt flertal vil undersøge Støjberg - det kan blive alvorligt, siger Engell

Inger Støjbergs ageren i en sag om ulovlig adskillelse af unge asylpar er nu blevet en del af regeringsforhandlingerne.

Venstres Inger Støjberg er blevet en del af de øjeblikkelige regeringsforhandlinger i rød blok.

Ifølge Berlingske ønsker Radikale Venstre at sikre sig, at en undersøgelse af den fungerende udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V), og hendes rolle i en sag om adskillelse af unge asylpar også bliver realiseret efter det netop afholdte valg.

Det siger næstformand Sofie Carsten Nielsen.

- Det er noget, vi blev enige om før valget. Derfor regner jeg med, at alle står fast på det, men vi har for god ordens skyld bragt det ind til forhandlingerne, fortæller hun til Berlingske.

Undersøgelsen skal kaste lys over Inger Støjbergs rolle i sagen om ulovlige adskillelser af unge asylpar i Danmark, som tidligere har fået partierne til at beskylde ministeren for embedsmisbrug.

Politisk kommentator Hans Engell siger, at det er forventeligt, at sagen bliver undersøgt. Han mener, at sagen kan blive meget problematisk for Inger Støjberg.

- Det kan få ekstremt alvorlige konsekvenser, hvis afhøringer af embedsmændene viser, at Inger Støjberg har givet urigtige oplysninger, siger han til TV 2.

Kendt ønske fra rød blok

Allerede inden valget ønskede Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Alternativet at få lavet en uvildig undersøgelse af Inger Støjberg. Partierne fremsatte et beslutningsforslag i Folketinget, men det blev blokeret af regeringspartierne - Venstre, Liberal Alliance og Konservative - og Dansk Folkeparti.

Netop derfor vurderer Hans Engell også, at det er meget sikkert, at Støjberg-sagen bliver en del af regeringsgrundlaget.

- Det er sagen, der ikke vil dø. Hvis nogen tror, at sagen mod Støjberg er færdig, så tager de fejl, siger Hans Engell til TV 2.

Hvad handler "barnebrudssagen" om?

Sagen, der kan åbne en undersøgelse af Inger Støjberg, er tidligere blevet kendt som "barnebrudssagen" og begyndte helt tilbage i februar 2016.

Her sendte Inger Støjberg en instruks til Udlændingestyrelsen om, at asylpar skulle skilles ad, hvis den ene part var under 18 år.

Folketingets Ombudsmand erklærede i marts 2017 instruksen fra Inger Støjberg ulovlig og kaldte det "særdeles kritisabelt", at lovgivningens retningslinjer om, at hver sag skal vurderes individuelt, ikke blev fulgt.

Inger Støjberg har fastholdt, at hun aldrig har forsøgt at iværksætte en ulovlig praksis. Hun har ikke ønsket at kommentere ønsket om en undersøgelse af hende til Berlingske.