Politik

Henrik Sass Larsen sygemelder sig - bliver ikke minister

Mette Frederiksen mener, at Sass Larsen har en stor del af æren for, at S igen kan danne regering, men at han selv har betalt en meget høj pris.

Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, har fem dage efter folketingsvalget sygemeldt sig.

Det betyder, at han ikke vil være til rådighed som minister i den regering, Mette Frederiksen som kongelig undersøger forsøger at forhandle sig frem til med Det Radikale Venstre, SF og Enhedslisten. Det bekræfter Socialdemokratiet overfor TV 2.

Klokken 10.47 har Henrik Sass Larsen selv bekræftet sin sygemelding på Facebook.

Blå bog, Henrik Sass Larsen

  • Født 29. maj 1966 i Virum.
  • Midlertidigt folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Københavns Amtskreds i perioden 19. januar 1999 ‒ 21. marts 1999 samt 16. juni 1999 ‒ 22. juni 1999.
  • Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i forskellige kredse siden 1. oktober 2000. Opnåede senest genvalg ved valget 5. juni 2019.
  • Var Erhvervs- og vækstminister 9. august 2013 ‒ 28. juni 2015.
  • Var formand for Dansk Socialdemokratisk Ungdom 1992-1996.
  • Har forfattet flere bøger, senest "Exodus – vejen frem for centrum-venstre", der udkom i 2018 og skabte stor debat.

- Jeg tror, de fleste godt har kunnet se, at jeg ikke har haft det så godt. Jeg har gjort alt, hvad jeg kunne for at kæmpe mig tilbage efter min depression ved årsskiftet, men det er desværre ikke lykkes for mig. Så jeg må nu sygemelde mig for at kunne blive helt rask igen, skriver Henrik Sass Larsen i Facebook-opslaget, han indleder med ordene "der er en pris, jeg ikke vil betale".

Han skriver ligeså, at han ikke vil stå til rådighed fremover, og at han har orienteret sin kreds om, at han ikke ønsker at være folketingskandidat længere. Han har dog ikke nedlagt sit mandat, og der vil i første omgang ikke indtræde en stedfortræder for Sass Larsen.

- Henrik Sass Larsen har en stor del af æren for, at Socialdemokratiet igen står med en mulighed for at kunne danne regering. Han har været med hele vejen, også når der skulle træffes svære beslutninger. Desværre har han undervejs betalt en meget høj pris personligt, udtaler Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Hun kalder Henrik Sass Larsens beslutning om at sygemelde sig for "den rigtige".

Missede ministerpost

Der har ad flere omgange været spekuleret i, om Henrik Sass Larsen var udset en post som finansminister, hvis Socialdemokratiet kom sejrrigt ud af valget 5. juni. En post, Sass Larsen selv meldte sig klar til i februar.

Allerede inden Helle Thorning Schmidt (S) blev statsminister i 2011, var Sass Larsen favorit til at få selvsamme post, men dengang kom en meget omtalt sikkerhedsgodkendelse i vejen.

Det var Politiets Efterretningstjeneste, der ikke ville godkende ham, på grund af en kontakt til rockeren Torben Ohlsen Jensen - bedre kendt som Suzuki-Torben.

Efter længere tids tovtrækkeri blev Sass Larsen i stedet erhvervs- og vækstminister 9. august 2013 - en post, han besad frem til valget i 2015.

Depression i februar

Meldingen om Henrik Sass Larsens sygemelding kommer kun få dage efter valget, men allerede i februar fortalte den erfarne politiker, at han led af en depression.

Det fortalte han i et større interview med dagbladet Politiken.

Her forklarede han også, at han ikke havde fået medicin, men at han i en periode havde været ude af stand til at passe sit arbejde, og at han havde gået til psykolog i to måneder. Partiformand Mette Frederiksen var én af kun meget få, der vidste besked om gruppeformandens sygdom.

- Kroppen brød sammen. Jeg kunne egentlig ikke forstå, hvad det var, der skete. Jeg har så siden fået behandling. Meget effektiv behandling af en psykolog, sagde Henrik Sass Larsen til Politiken i februar.

Han meldte sig dengang klar til at blive finansminister, hvis Mette Frederiksen ønskede det. Han deltog da også ved regeringsforhandlingerne torsdag, men siden har han ikke været en del af møderne.

I interviewet med Politiken fortalte Sass Larsen, at han var blevet deprimeret efter, hvad han opfattede som en form for menneskejagt fra Ekstra Bladet. I sit Facebook-opslag skriver Sass Larsen, at politik "for det meste er et smukt håndværk", men at der også er en bagside ved at være en del af det som offentlig person.

- Det er her, hvor der bliver gået hårdt og brutalt til den enkelte politiker. Og for mit vedkommende lader der til at være udmålt en meget langvarig og grundig tabloid behandling. Alle har en grænse og også jeg. Og den grænse er desværre for længst overskredet, skriver Henrik Sass Larsen.

Valgt på partistemmer

Ved valget onsdag fik Henrik Sass Larsen 4017 personlige stemmer efter en nærmest usynlig valgkamp. Det betød, at han kun blev valgt ind ved hjælp af de såkaldte listestemmer, altså stemmer på partiet.

Ved valget i 2015 fik Sass Larsen 7201 personlige stemmer.