Politik

Grønlandsk politiker om overgreb: - Det er en national katastrofe

Penge er ikke nok, der skal en kulturændring til, mener formand for Red Barnet Grønland.

Seksuelt misbrug af børn i Grønland er så stor en udfordring, at landet nu rækker ud efter ekspertise og økonomisk hjælp fra Danmark.

Den kommende regering bør afsætte midler til at oprette en katastrofefond, hvor de grønlandske ofre kan søge om støtte. Det mener det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra partiet Inuit Ataqatigiit (IA).

Cirka hvert fjerde barn har været udsat for seksuelle overgreb, og udfordringerne har været kendt i Grønland i mange år. Men kommunerne har ikke formået at løfte det alene, siger hun til TV 2.

Jeg tror, at det er en del af kulturen, desværre

Anja Chemnitz Larsen, folketingspolitiker

Derfor er det tid til at sikre, at både kommuner, den grønlandske regering og den danske regering er med til at bære de massive problemer i fællesskab, lyder det.

- Den måde, vi løser det på, er ikke nok, siger Aaja Chemnitz Larsen.

- Der skal nogle meget konkrete ting til. Når jeg peger på en katastrofefond, så peger jeg på, at det er en national katastrofe.

Hun vil derfor stille krav over for Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, om, at støtten til socialområdet i Grønland skal øges, skriver DR.

Politiker: - En del af kulturen

Aaja Chemnitz Larsen tror dog også på, at en del af opgøret med udfordringerne skal komme indefra. Der skal lokale ressourcepersoner og frivillige på banen, som kan være med til at sikre, at der sker en kulturændring i Grønland.

- Jeg tror, at det er en del af kulturen, desværre. Jeg tror derfor også, at det er utrolig vigtigt at få slået meget hårdt ned på det, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Det skal ifølge politikeren ske ved at sikre, at der bliver handlet hurtigere på justitsområdet, og at der er flere politifolk i området. Men også forebyggelsesarbejdet bør forbedres, og eksempelvis her kan Danmark bidrage med ekspertise og fagpersoner, lader hun forstå.

Her er en kultur i forhold til, hvordan man kan behandle hinanden, som skal ændres

Jonna Ketwa, formand for Red Barnet Grønland

- Penge er ikke nok

Formanden for Red Barnet Grønland, Jonna Ketwa, mener, at de grønlandske politikere har været for længe om at se realiteterne i øjnene. Hun ser derfor positivt på Chemnitz Larsens opråb, fortæller hun til DR.

Penge alene kan dog ikke afhjælpe udfordringerne. Også hun peger på, at der er nogle dysfunktionelle strukturer i samfundet, som bør kigges efter i sømmene.

- Her er en kultur i forhold til, hvordan man kan behandle hinanden, som skal ændres. Det kan ikke bare fikses, men når det er sagt, så tror jeg, at hjælp fra Danmark kan være med til at skubbe på udviklingen, siger hun.

Et dansk ansvar

Det er et flertal uden om Grønlands landsstyre, der er gået sammen om at pålægge styret at gøre noget ved problemerne med de mange seksuelle overgreb på børn.

Selvom landet har selvstyre, er udfordringerne derfor nu blevet taget op i det danske Folketing, hvor Grønland har to mandater.

Ifølge tidligere adjunkt på Grønlands Universitet Jens Wedel-Hansen skal det ses som et råb om hjælp fra Grønland. Og det er ikke til at komme udenom, at problemerne også er et dansk ansvar, mener han.

- Det er Danmark, der udadtil skal forsvare, at man i dele af riget ikke lever op til FN’s børnekonventioner, siger han til TV 2.

Cirka hvert tredje barn født i Grønland i 1990'erne har haft en barndom med alkoholiserede forældre og vold i hjemmet. Det viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed, der blev offentliggjort i år.