Valg 2019

Skipper og Østergaard uenige om økonomien, men Frederiksen glæder sig over forhandlinger

Der er fortsat masser af smil i forhandlingerne om en ny regering, men finansieringen udfordrer partierne.

- Måske er det første gang i lang tid, at der er en politisk forhandling, hvor vi er i godt humør?

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, var ved godt mod, da hun for tredje dag i træk forlod regeringsforhandlingerne i Landstingssalen på Christiansborg, hvor hun havde diskuteret velfærd med SF, Enhedslisten og Radikale Venstre.

- Det har simpelthen været en god dag, lød det fra Mette Frederiksen, hvis udmelding blev bakket op af lignende positive kommentarer fra Morten Østergaard (R), Pernille Skipper (Ø) og Pia Olsen Dyhr (SF).

Men selvom dagen ifølge partilederne har været god, så har den ikke været problemfri.

Økonomiske uenigheder

Især Enhedslisten og Radikale Venstre har udtrykt uenighed om, hvordan man blandt andet skal finansiere øget normeringer i børnehaver og vuggestuer.

Enhedslisten kommer ikke til at videreføre Lars Løkkes økonomiske politik, siger Pernille Skipper inden forhandlinger med Mette Frederiksen.

Det lagde Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, også vægt på inden dagens forhandlinger med Socialdemokratiet.

- Når vi skal finansiere nogle af de mange gode ting, som vi er enige med Radikale Venstre om, så skal vi altså finde dem hos nogle af dem, der har fået rigtig mange skattelettelser og afgiftslettelser de seneste år.

- Jeg håber, at de radikale vil bøje sig imod os. Vi skal alle sammen kunne se os i det – også de radikale. Men Lars Løkkes økonomiske politik kommer ikke til at gå med Enhedslistens mandater, sagde Pernille Skipper.

Lyn-analyse

Vi er ikke nået frem til de hårdeste knaster i forhold til den økonomiske politik, og det er heller ikke mit indtryk, at de for alvor er begyndt at lægge arm om udlændingepolitikken. Det er to store knaster. Men meldingen i dag er, at godt begyndt er halvt fuldendt.

Mette F.: Der er masser af skillelinjer

Radikale Venstres leder, Morten Østergaard, anerkendte efter sit møde med den socialdemokratiske formand, at der var uenigheder med Enhedslisten i forhold til at få økonomien til at hænge sammen, men understregede også, at Pernille Skipper måtte komme med nogle alternative ideer.

- Vi må se, hvad Enhedslisten kommer med af finansieringsideer. Det, jeg appellerer til, er, at det, der giver velfærd, er, når der er er mennesker nok på vores hospitaler og i daginstitutioner.

Men Mette Frederiksen er overbevist om, at man kan finde en farbar vej.

- Vi har haft tre gode dage, og der er utrolig meget, vi er enige om. Nu skal vi vise danskerne, at vi kan finansiere de ting også.

- Der er stadig masser af skillelinjer på kryds og tværs, så der skal laves nogle kompromiser, men det tyder godt, siger hun.