Valg 2019

Ny LA-leder skal redde partiet, siger politisk analytiker

Opgaven for den nye LA-leder, Alex Vanopslagh, bliver at holde partiet i Folketinget, siger politisk redaktør.

Der venter Liberal Alliances nyvalgte politiske leder, Alex Vanopslagh, et kæmpe arbejde.

Sådan lyder analysen fra avisen Danmarks politiske analytiker, Thomas Funding, efter den 27-årige Vanopslagh søndag blev valgt som afløser for Anders Samuelsen.

- Det handler i virkeligheden om at redde partiet. Og det er ikke nødvendigvis en opgave, som han vil lykkes med.

- Det er et håndværkertilbud, hvor han på relativt kort tid skal have redefineret projektet og genvundet vælgernes tillid, siger Thomas Funding til TV 2.

Alex Vanopslagh slog søndag fast over for TV 2, at han havde tænkt tingene godt i gennem, inden han sagde ja til jobbet som politisk leder i Liberal Alliance.

- Jeg tror på, at jeg er den rette til at lede partiet. Det er en ny epoke, jeg starter for Liberal Alliance, og heldigvis har jeg tre erfarne kollegaer og et fantastisk parti til at hjælpe mig, siger han til TV 2.

Alex Vanopslagh skal stå i spidsen for Liberal Alliance, efter at Anders Samuelsen valgte at gå af som formand torsdag formiddag.

Ung, ukendt og nyvalgt

Men selvom den 27-årige vestjyde kan se frem til opbakning fra sin folketingsgruppe, der består af Ole Birk Olesen, Henrik Dahl og Simon Emil Ammitzbøll-Bille, så er det en meget svær opgave, der venter ham, mener Thomas Funding.

Liberal Alliance er med sine fire mandater nemlig tæt på at være ligegyldige rent parlamentarisk, vurderer Funding, og det kan gøre Alex Vanopslaghs start ekstra hård.

- De er ikke særligt interessante parlamentarisk, og det, tror jeg, kommer til at blive en udfordring for partiet og for deres nye leder, fordi de simpelthen får svært ved at trænge i gennem i medierne. Det er heller ikke til hans fordel, at han er ung, ukendt og nyvalgt, siger den politiske analytiker.

Ikke fedtet ind i tidligere beslutninger

Det er første gang, at Alex Vanopslagh skal sidde i Folketinget. Han har dog politisk erfaring fra sin tid som formand for Liberal Alliances Ungdom, og så er han været medlem af Københavns Borgerrepræsentation siden 2017.

Men selvom Alex Vanopslagh ikke har politisk erfaring fra Christiansborg, så kan det faktisk være hans fordel, forklarer Thomas Funding.

- Det taler til den nye politiske leders fordel, at han ikke er fedtet ind i alle de tidligere beslutninger, der er truffet, siger den politiske redaktør.

Ved onsdagens folketingsvalg gik Liberal Alliance markant tilbage - fra 13 til 4 mandater - fra 7,5 procent til 2,3 procent.

Anders Samuelsen valgte efterfølgende at trække sig som leder for partiet.