Politik

Liberal Alliances nye leder holder den ideologiske fane højt

Alex Vanopslagh er 27 år og tror på, at intet har gjort så meget godt for verden som kapitalismen.

- 190 centimeter liberalistisk kaliber med schwung.

Sådan beskrev en af dommerne Alex Vanopslagh, da han i 2016 vandt danmarksmesterskabet i debat på Folkemødet på Bornholm.

Her havde den tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom held med at argumentere sig lige ind i hjertet på både publikum og jury, der havde svært ved at få armene ned over den liberale komet.

- Alex, du er en klasse for sig. Du skal have en t-shirt, hvor der står 'I’m a fucking rock star', sagde politisk kommentator Søs Marie Serup dengang.

Nu er den 27-årige rockstjerne kommet i Folketinget for Liberal Alliance. Og ikke nok med det er han også blevet valgt som politisk leder i den kun fire mand høje gruppe, der efter en heftig vælgerlussing udgør partiets repræsentation på Christiansborg.

Titlen har han arvet efter Anders Samuelsen, som dagen efter folketingsvalget trak sig som leder efter ikke at være blevet valgt ind.

Intet som kapitalismen

Alex Vanopslagh er født i Frankrig og flyttede til Danmark som femårig sammen med sin familie. Her voksede han op i Struer og tog sin studentereksamen i Herning.

Egentlig var han ved at blive journalist, men han tog bybussen den forkerte vej, da han skulle til samtale på journalisthøjskolen i Aarhus.

I stedet endte han på statskundskab i Odense, fremgår det af et interview fra 2017 i mediet Zetland.

Her bliver det også beskrevet, hvor meget han tror på kapitalismen og liberalismen som en forvandlende kraft i samfundet:

- Intet har gjort noget så godt for milliarder af mennesker som kapitalismen. Intet har løftet så mange mennesker ud af fattigdom. Intet har givet mennesker så mange muligheder i tilværelsen og udviklet teknologi, der muliggør fremtidige løsninger, sagde han.

Lavere skatter og væk med registreringsafgiften

Indtil for nylig sad Alex Vanopslagh i Københavns Borgerrepræsentation. Men under valget var han opstillet i Vestjyllands Storkreds.

Her hang hans plakater på lygtepælene med slogannet "Alex Vanopslagh. Svært at udtale, nemt at sætte kryds ved."

Over for Midtjyllands Avis kondenserede Alex Vanopslagh under valgkampen sin politik til tre mærkesager:

  1. Lavere skatter til alle i arbejde - og væk med registreringsafgiften.
  2. Ja tak til udenlandsk arbejdskraft – farvel til utilpassede og kriminelle indvandrere
  3. Sund fornuft i klimadebatten.

Dem det var mest synd for

I en årrække har Alex Vanopslagh for forskellige medier lavet en årligt tilbagevendende liste med de fem personer, som man bør have mest ondt af fra året, der gik.

I 2016 gik førstepladsen til en bedstemor, som følte sig krænket på sit barnebarns vegne, fordi folk var interesserede i barnets dreadlocks.

I 2017 gik den til studerende, der skriver eksamensopgaver i hånden.

Og i 2018 var det også studerende, denne gang dem, der bliver udsat for "patriarkatet" og "hvidhed i pensum".

Listerne er selvfølgelig drøn-sarkastiske, for "i Danmark er det en nationalsport at klynke og være et offer," som han skriver.

Holder den ideologiske fane højt

Alex Vanopslag var landsformand for Liberal Alliances ungdomsparti fra 2014 til 2016. Her har han tilsyneladende en vis popularitet, for ungdomspartiet pegede straks efter dette folketingsvalg på Vanopslagh som ny politisk leder af partiet.

I efteråret 2016 blev han valgt som Liberal Alliances spidskandidat til kommunalvalget i Københavns Kommune. Valget fandt sted 21. november 2017, og her blev han valgt ind med 3.563 personlige stemmer.

Hans partikollega i repræsentationen Heidi Wang bakker også op om den unge liberalist som formand for partiet:

- Det er vigtigt at have politiske kollegaer, som holder den ideologiske fane højt - det gør han godt. Han er meget loyal overfor Liberal Alliances værdier, siger Heidi Wang til TV 2 Lorry.