Valg 2019

Frederiksen er optimist, men Østergaard savner svar efter klimaforhandlinger

Klima og miljø var i fokus i forhandlinger. Søndag forhandles der igen i rød blok, men om velfærd.

70 procent.

Det var det gyldne stikord under lørdagens forhandlinger i Landstingssalen på Christiansborg, hvor Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, havde inviteret de andre partier i rød blok til en snak om klima og miljø.

SF, Enhedslisten og Radikale Venstre har nemlig alle et ønske om, at Danmark skal have reduceret sin CO2-udledning med 70 procent. Modsat er Socialdemokratiets udgangspunkt en reducering på 60 procent.

Hvis man var i tvivl om, hvorvidt de øvrige partier i rød blok var på samme hold, så blev den symbolsk fejet af banen, da Pia Olsen Dyhr (SF) og Pernille Skipper (EL) high fivede, da de byttede plads til forhandlingerne, hvor partierne på skift var inde hos Mette Frederiksen.

Pia Olsen Dyhr og Pernille Skipper giver high five mellem forhandlinger med Socialdemokratiet.

Østergaard: Hvad vil du, Mette Frederiksen?

Dagens forhandlinger sluttede med et besøg fra Morten Østergaard (R), og det besøg trak noget ud i forhold til de øvrige besøg.

De Radikale brugte over halvanden time inde ved Mette Frederiksen modsat SF og Enhedslisten, der var ude igen efter en times tid.

Efter mødet understregede Morten Østergaard, at han savnede svar fra Mette Frederiksen på, hvor ambitiøs hun ville være i forhold til klimaet - igen med henvisning til de 70 procents CO2-reduktion.

- Det, jeg ikke er blevet klogere på, er, hvad socialdemokraterne er klar på at forpligte sig på, sagde han, da han forlod Landstingssalen.

Morten Østergaard (R) var forsigtig optimist efter lørdagens forhandlinger med Mette Frederiksen om klimaet. Video: TV 2 Danmark

Mette Frederiksen ville efter forhandlingerne ikke gå ind i, om partierne var enige om et reduktionsmål.

- Det er i hvert fald, noget af det vi diskuterer. Men vi diskuterer ikke alene, hvor målet skal være, men også hvordan vi kommer derhen. Det er det, der er den vigtigste politiske opgave nu, sagde hun med henvisning til det, at det økonomiske fundament også skal være på plads.

Hun understregede derudover, at hun var opmuntret efter lørdagens forhandlinger.

- Vi har haft en rigtig god dag.

Lyn-analyse

Der er to gode grunde til, at Mette Frederiksen begynder med klimaet. Den første er, at valgets tale helt tydeligt var, at danskerne vil have, der sker noget med klimaet. Den anden er, at den politiske lim der skal holde rød blok sammen, det er klimaet. Hvis man ikke kan lande noget her, kan man næsten lige så godt lade være med at forhandle videre.

Uenighed mellem Skipper og Østergaard

Selv om støttepartierne er enige om et reduktionsmål på 70 procent, så er partierne mindre enige om, hvordan pengene skal komme fra.

Enhedslisten og SF vil blandt andet finde penge ved at hæve skatter og afgifter. Den fremgangsmåde er Radikale Venstre dog ikke helt med på. De vil hellere finde pengene andre steder - for eksempel via betalingsveje.

- Roadpricing er uundgåeligt. Vi skal finde en anden måde at beskatte bilisterne på, og roadpricing er en gammel radikal tanke, sagde Morten Østergaard.

Derudover har Radikale Venstre foreslået at fjerne den grønne check for at finansiere en grøn omstilling, hvilket blev meget dårligt modtaget af Pernille Skipper og Enhedslisten, inden de gik ind til forhandlingerne.

- Hvis man sænker eller fjerner den grønne check, tager man penge fra ældre, studerende og arbejdsløse. Det er måske et af de dårligste forslag til finansieringen af den grønne omstilling, jeg har hørt, sagde hun.

Velfærd på programmet søndag

Lørdag var anden dag i regeringsforhandlingerne efter onsdagens folketingsvalg.

Socialdemokratiet vil danne en ren S-regering, men skal altså finde støtte fra de andre partier i rød blok.

Søndag formiddag fortsætter forhandlingerne, og der kommer til at være andre emner på bordet, fortæller S-formanden.

Ifølge TV 2's oplysningerne bliver temaerne søndag velfærd og finansiering.