Valg 2019

Ukendt politiker bankede på 2.000 døre - og blev valgt

Med en utraditionel kampagne sikrede Bjørn Brandenborg sig en plads på Christiansborg. I alt 17.000 døre bankende han og kampagnefolkene på.

I disse dage har tal større betydning end ellers. Og efter folketingsvalget har et personligt stemmetal på 6837 sendt den hidtil ukendte 27-årige socialdemokrat Bjørn Brandenborg direkte i Folketinget.

TV 2 fangede den nyslåede folkevalgte fredag formiddag, mens han var på vej fra sit hjem i Rudkøbing på Langeland til København for for første gang at møde sine nye kollegaer - den socialdemokratiske folketingsgruppe på Christiansborg.

Selv har han svært ved at tro resultatet.

- Det er stadig helt vildt. Jeg er helt overvældet over, at det gik så godt, siger Bjørn Brandenborg, som er den socialdemokratiske kandidat, der opnået tredjeflest personlige stemmer på Fyn efter Dan Jørgensen og Trine Bramsen.

Den overvældende succes tilskriver det nyvalgte folketingsmedlem, at han "har lyttet til folk på en anden måde."

Bankede på 17.000 døre

En opringning fra Svendborgs borgmester blev torsdag kulminationen på tre års kamp for den sydfynske debutant. I telefonsamtalen fik Bjørn Brandenborg besked om sit personlige stemmetal - og det udløste glædestårer og kram til familie og venner.

Da fynboen for knap tre år siden blev valgt som ny folketingskandidat for den socialdemokratiske svendborgkreds, besluttede han sig for at sætte alle sejl ind på at sikre sig en stol på Christiansborg.

Siden har han og hans kampagnestab banket på dørene til 17.000 hjem i Svendborg Kommune - heraf mellem 8000 og 10.000 siden valget blev udskrevet.

- Jeg er et nyt ansigt, og det har været en udfordring at få folk i tale og få fortalt om mig selv, siger Bjørn Brandenborg, som anslår, at han personligt har banket på omkring 2000 døre.

Budskab er gået fra mund til mund

Omvendt har lokalkendskabet også været en fordel. For Bjørn Brandenborg er født og opvokset i Svendborg.

Efter at have taget en bachelor i politik og administration ved Aalborg Universitet og siden fag i statskundskab på Københavns Universitet er han nu vendt tilbage til hjemegnen. I dag er han bosat i Rudkøbing på Langeland, hvor han nu må vinke farvel til et job som organisator hos fagforeningen 3F Sydfyn til fordel for et liv som folkevalgt.

- Jeg bor her, jeg arbejder her. Det tror jeg, har betydet noget for, at folk har taget min kampagne til sig. Og så er budskabet båret meget fra mund til mund. Folk har talt pænt om mig og mit kandidatur, og det har smittet af, siger han.

Og Bjørn Brandenborgs politik er ikke bare snak. Han taler også af erfaring. Sidste sommerferie blev brugt med fem ugers arbejde i hjemmeplejen i Svendborg for at blive klogere på området.

- Jeg kunne også stille mig op på en ølkasse og sige en masse ting. Men jeg er ikke en god repræsentant, hvis ikke jeg forstår folks bekymringer, siger han og påpeger, at han bor i en af Danmarks fattigste kommuner.

- De mennesker har også brug for at blive repræsenteret.

Tyndt befolkede områder

Folketingskandidaten er nået ud til alle husstande i Rudkøbing. Men også tyndt befolkede områder i kommunen, som eksempelvis den nordligste by på Langeland - Lohals med 438 indbyggere - har haft besøg af Bjørn Brandenborg.

Og for at være sikker på at nå ud til så mange husstande som muligt, har han også lavet et magasin om sin politik, som er blevet husstandsomdelt under valgkampen.

- Jeg ville gerne præsenteres for så mange som muligt og bevise, at man kan lave politik på en anden måde end at stå på torvet om lørdagen. I stedet ville jeg gerne møde folk, hvor de var og få input fra dem, forklarer Bjørn Brandenborg.

Inspireret af Obama

Pengene til kampagnen er dels kommet fra Socialdemokratiet. Dels har Bjørn Brandenborg lavet en indsamling i sit netværk, som skaffede hans kampagne knap 20.000 kroner på Mobilepay.

Han er især blevet inspireret af kampagnen bag den tidligere amerikanske præsident Barack Obama, som formåede at aktivere en meget engageret græsrodsbevægelse over hele landet, inden han i 2008 blev valgt som USA's første sorte præsident.

Hver weekend under valgkampen har Bjørn Brandenborg selv været ude og stemme dørklokker. Selv mener han, at han i ni ud af ti tilfælde er blevet taget godt imod. Kun få gange har fynboerne smækket døren i. Andre gange er han blevet budt indenfor til en snak om politik.

Stuemøder

Derudover har Bjørn Brandenborg siden januar afholdt 30 stuemøder. Her er han taget hjem i folks stuer, hvor han har diskuteret politik med de sydfynske vælgere.

- Jeg har sat mig ned og lyttet. Der har været tid til de længere og sværere snakke, og her har jeg kunnet give de mere ærlige svar, som der ellers ikke er tid til i valgkampen, siger han.

Undervejs er det lykkedes Bjørn Brandenborg at aktivere op mod 100 frivillige, som "på den ene eller anden måde har bidraget," som han selv siger. Nogle har bagt kager, andre har stemt dørklokker for at sprede kendskabet til folketingskandidaten.

Også Bjørn Brandenborgs egen far, mor og bror er gået aktivt ind i valgkampen for at få sønnen valgt ind i Folketinget. Ikke mindst Bjørn Brandenborgs far, som var et meget aktivt medlem af kampagnestaben.

De mange og lange kampagnedage har også været hårde for Bjørn Brandenborg, som ikke kan huske, hvornår han sidst har holdt ferie. Derfor satser han nu på at holde én uges velfortjent ferie i den nærmeste fremtid. Turen skal gå til Færøerne for at besøge sin morfar.

Men Bjørn Brandenborg glæder sig også til at smøge ærmerne op og skabe resultater på Slotsholmen.

Vil omsætte virkeligheden til politik

Til gengæld for tilliden, som 6837 fynboer har givet ham, lover Bjørn Brandenborg, at han vil "knokle røven ud af bukserne" for, at stemmerne bliver repræsenteret på bedste vis i Folketinget.

Derfor lover han at tage alle de historier om bekymringer og håb med sig ind på Christiansborg, som han har lagt øre til i valgkampen.

- Udfordringen er ofte, at man træffer beslutningerne på Christiansborg, men ikke møder de mennesker, der oplever nedskæringerne. Det drejer sig om mine naboer og mig selv. Nu gælder det om at omsætte virkeligheden til politik.

Møder folketingsgruppen i dag

Arbejdet starter fredag, hvor Bjørn Brandenborg klokken 16 for første gang mødes med sine nye kollegaer i den socialdemokratiske folketingsgruppe.

Her skal han hilse på sine 47 folkevalgte partifæller, blandt andet partiformanden Mette Frederiksen. Men ud over det ved Bjørn Brandenborg overhovedet ikke, hvad der skal foregå, eller hvad der venter ham i løbet af dagen.

Han har heller ikke et bestemt ordførerskab i kikkerten, selvom han håber på at kunne arbejde med nogle af de emner, der ligger hans hjerte nært; kommunal velfærd og uddannelser.

- Men jeg har helt ærligt ikke gjort mig så mange tanker om det. Indtil nu har jeg bare drømt om, at det ville lykkes for mig at komme ind, slutter han.