Valg 2019

Simon Emil Ammitzbøll-Bille vil ikke være ny leder af Liberal Alliance

Det er tid til eftertanke, lyder det fra LA-politikeren, der ikke vil pege på, hvem der skal overtage styringen af partiet.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille vil ikke være ny leder for Liberal Alliance efter Anders Samuelsen. Det oplyser han fredag eftermiddag.

- I kan godt finde den gule bjælke frem, for jeg ønsker ikke at blive politisk leder af Liberal Alliance, siger han.

Som forklaring på sin beslutning siger den fungerende økonomi- og indenrigsminister, at han har haft et stærkt makkerskab med den afgående formand, Anders Samuelsen, de forgangne ti år.

- Derfor er Anders Samuelsens valgnederlag også mit, og jeg påtager mig det fulde medansvar for opgang og nedgang, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Anders Samuelsen valgte at trække sig torsdag formiddag, da det stod klart, at partiet blev en af valgets helt store tabere med en nedgang fra 13 til fire mandater i forhold til valget i 2015.

Lyn-analyse

Det var lidt af et chok. Simon Emil Ammitzbøll-Bille var jo i den grad kronprinsen, og Anders Samuelsen har hele tiden sagt, at han skal tage over. Men det har det her katastrofale valgnederlag ændret på. Ammitzbøll erkender, at han også har et ansvar for det. Det bliver interessant, hvem der bliver leder, og hvordan samarbejdsklimaet bliver i den lille gruppe, hvor de tilsynalende ikke er enige. Det er oplagt at tænke på nyvalgte Alex Vanopslagh. Nu er den helt oplagte konkurrent, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, altså ude.

Ung debutant ikke bange for at tage lederskab

En ny politisk leder af partiet skal vælges blandt de fire politikere, som opnåede valg. Det drejer sig foruden Simon Emil Ammitzbøl-Bille om fungerende transport-, bolig- og bygningsminister Ole Birk Olesen, partiets udenrigsordfører Henrik Dahl samt den nyvalgte Alex Vanopslagh.

Anders Samuelsen pegede selv på Ammitzbøll-Bille som den oplagte arvtager, men han har altså nu taget sig selv ud af ligningen.

Også Ole Birk Olesen har afvist at være i spil til posten, da han ikke mente, at han var den rigtige.

Henrik Dahl har peget på 27-årige Alex Vanopslagh som en mulig ny leder, og den tidligere formand for Liberal Alliance Ungdom var ikke afvisende over for tanken.

- Jeg har aldrig været bange for at tage lederskab, hvad end det har været i gymnasiet, i kommunalpolitik, landspolitik eller ungdomspolitik. Og det er jeg sådan set heller ikke nu, sagde han torsdag til TV Midtvest.

Alex Vanopslagh er i forvejen medlem af Borgerrepræsentationen i København. Han er opvokset i Struer og blev valgt til Folketinget i Vestjyllands Storkreds, hvor han fik 3337 personlige stemmer.

Tid til eftertanke

Simon Emil Ammitzbøll-Bille understreger, at han vil fortsætte sit arbejde som folketingsmedlem, når en ny regering er på plads, og han forlader posten som økonomi- og indenrigsminister.

På nuværende tidspunkt vil han dog ikke indgå i spekulationer om, hvem der skal overtage posten som leder, når det ikke bliver ham selv.

Han siger, at "man skal være både døv og blind" for ikke at kunne se, at Liberal Alliance er i stor krise, og derfor er det vigtigt, at partiets nye folketingsgruppe mødes og tager sig god tid til at debattere spørgsmålet om partiets fremtid.

- Jeg synes, det er tid til eftertanke, og jeg synes, det er vigtigt, at vi giver processen tid og ikke forhaster os i forhold til konklusioner. Hverken i forhold til den politiske platform eller i forhold til personspørgsmål, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.