Valg 2019

Nu svarer Skaarup på sine partifællers kritik

Ledelsen i Dansk Folkeparti har ansvaret for valgnederlaget. Derfor er partiet nødt til at gøre noget anderledes, siger Morten Messerschmidt.

Et blodbad. Et katastrofevalg.

Dommen over Dansk Folkepartis valgresultat har været hård, efter partiet indkasserede det største valgnederlag i 100 år i dansk politik.

Det har medført en række kritiske røster af partitoppen fra flere prominente DF´ere - blandt andet Christian Langballe, der "spejdede langt efter ledelse under valgkampen".

Nu kommenterer den øverste ledelse kritikken.

- Det er klart, at der er folk i vores parti, der er frustrerede over det her valgresultat. Det er vi også selv. Så der kommer da noget selvransagelse, der kommer en diskussion, og Kristian Thulesen Dahl har jo bebudet, at han vil tage ud at snakke med vores bagland for at finde ud af, hvordan det er gået så galt, siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

Næstformand i Dansk Folkepartis lokalafdeling i Svendborg har til TV 2 Fyn opfordret Kristian Thulesen Dahl til at gå af som konsekvens af det dårlige resultat.

- Jeg er sikker på, vi har den rigtige formand

Peter Skaarup, gruppeformand, Dansk Folkeparti.

Peter Skaarup afviser, at der kommer udskiftninger i partiledelsen:

- Nej, det er der ikke lagt op til. Kristian Thulesen Dahl tager som formand en dialog med baglandet om, hvorfor det er gået så galt. Jeg er sikker på, at vi har den rigtige formand, og at vi kommer videre herfra.

Skaarup er ikke i tvivl om, at partiet har den rigtige politik. Han er imidlertid villig til at se på, om den skal fremføres på en anden måde.

Kortet viser det største parti i kredsene ved valget i 2015 og ved valget i 2019.

Valgresultat er langt fra acceptabelt

Uagtet de forsonende toner fra Peter Skaarup forventer Alex Ahrendtsen, der er valgt på Fyn, at se ændringer i partiet.

- Der er behov for selvransagelse. Jeg vil selv bruge sommerferien til at tænke lidt over det. Det tror jeg også, at de andre vil gøre. Og så snakker vi sammen om, hvad der skal ske efter sommerferien, lyder det.

Den tidligere stemmesluger ved EP-valget Morten Messerschmidt stemmer i:

- Det er selvfølgelig en kæmpe øretæve, og det er ledelsen, der bærer ansvaret. Man er nødt til at gøre noget anderledes, for det her valgresultat er langt fra acceptabelt. Det siger sig selv, siger han.

Messerschmidt kom med 7554 personlige stemmer tilbage i Folketinget for Dansk Folkeparti efter en pause på ti år. Han mener nu, at der ligger et stort arbejde i at få genrejst Dansk Folkeparti for den reducerede folketingsgruppe.

- Der er en opgave, der skal løftes, så vi andre må arbejde dobbelt så hårdt, siger Morten Messerschmidt til TV 2.

Han understreger, at han fortsat har tillid til partiets formand Kristian Thulesen Dahl.

Mister mange profiler

Dansk Folkeparti endte med at blive mere end halveret i forhold til seneste folketingsvalg og gik 12,4 procentpoint tilbage - fra 21,1 procent af stemmerne til 8,7 procent.

Dermed måtte partiet sige farvel til 21 af sine 37 mandater - heriblandt en lang række profiler:

Disse profiler fra Dansk Folkeparti ryger ud af Folketinget

Martin Henriksen

Martin Henriksen

Udlændingeordfører

Den 39-årige politiker har været medlem af Folketinget siden 2005, hvor han blev valgt ind som 25-årig.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Kenneth Kristensen Berth

Kenneth Kristensen Berth

EU-ordfører

Den 42-årige fynbo er tidligere formand for Dansk Folkepartis Ungdom og blev første gang opstillet til Folketinget ved valget i 1998. Han blev valgt ind i 2015.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Mikkel Dencker

Mikkel Dencker

Energi- og klimaordfører

43-årige Mikkel Dencker har siden 2001 repræsenteret Dansk Folkeparti i Folketinget.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark

Karina Due

Karina Due

Dyrevelfærdsordfører

Den 52-årige kontoruddannede Karina Due kom i Folketinget i 2015.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Christian Langballe

Christian Langballe

Kirkeordfører

Den 52-årige politiker er søn af den nu afdøde DF-politiker Jesper Langballe. Han blev første gang valgt til Folketinget i 2011.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Marlene Harpsøe

Marlene Harpsøe

35-årige Marlene Harpsøe har været medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti ad to omgange. Første gang var mellem 2007 og 2011, og senest blev hun valgt ind ved sidste valg i 2015. I den seneste periode har hun været partiets erhvervsuddannelsesordfører.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Kim Christiansen

Kim Christiansen

Har været medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti siden 2005. Har blandt andet været trafikordfører samt stedfortræder for partiet i retsudvalget. Derudover er han selvstændig erhvervsdrivende.

Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix Denmark

Morten Marinus

Morten Marinus

Har været medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti siden 2011. Her har han blandt andet været medieordfører.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix Denmark

Ib Poulsen

Ib Poulsen

Blev valgt ind for første gang i 2007 og sad der indtil valget i 2011, hvor Dansk Folkepartis tilbagegang betød, at han måtte forlade Folketinget igen. I 2015 blev han så valgt ind igen. Han har blandt andet været partiets fiskeriordfører.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark

Thulesen Dahl ønsker selv at blive

Allerede på valgaftenen tilkendegav partiformand Kristian Thulesen Dahl, at han bliver på posten som frontfigur for Dansk Folkeparti.

- Jeg er fast besluttet på, at jeg ved det næste folketingsvalg kommer til at vise, at vi får et bedre resultat. Når man er formand, er man formand i både medvind og modvind, sagde Thulesen Dahl efter folketingsvalget.

Thulesen Dahl kaldte på valgaftenen resultatet for "en vælgerlussing", men den formulering er ikke rammende ifølge politisk kommentator Noa Redington.

Han går så langt som at kalde DF's nedtur for en "knockout".

Lyn-analyse

Det er ikke en lussing, det er en knockout. Og det er først og fremmest Kristian Thulesen Dahls nederlag - ikke Dansk Folkepartis, der bliver straffet for formandens lederskab og fejlslagne strategi. Partiet har de seneste fire år ikke taget ansvar for det borgerlige Danmarks interesser, og derfor har vælgerne været i tvivl om, hvad de egentlig får ved at stemme på DF. Det er kernevælgerne, der er flygtet - dem, der trofast har stemt på partiet i mange år.

Kristian Thulesen Dahl har siddet på formandsposten i Dansk Folkeparti siden september 2012.