Valg 2019

- Mette F. har lovet noget, hun næppe kan holde, siger analytiker om pensionsplan

Det er ikke sikkert, stemningen mellem Morten Østergaard og Mette Frederiksen bliver ved med at være lige god. Philip Davali / Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet har ikke flertal for højt profileret plan om differentieret pension. Mette F. ved det, men det gør vælgerne ikke, siger analytiker.

Inden forhandlingerne om, hvordan en kommende ny regering skal se ud, er gået i gang, ser det ud til, at pension kan blive et stort problem for den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet vil lade nedslidte trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet tidligere.

Det har vi hørt utallige gange, især før valgkampen blev skudt i gang, men det løfte kan vise sig at blive svært at holde.

Man kan jo ikke bare lave om på en bestående aftale, der stadig er flertal for

Morten Østergaard, leder af de radikale

Lige inden valget blev udskrevet, indgik Dansk Folkeparti, de konservative, Venstre, Liberal Alliance og de radikale nemlig en pensionsreform, og den er der stadig flertal for. De fem partier sidder på 91 mandater – noget, som Venstres fungerende finansminister, Kristian Jensen, også var ”så venlig” at minde rød blok om på Twitter på valgnatten:

- Der er mange overraskelser i valgresultatet. Men heldigvis er der stadig mindst 91 mandater bag ved pensionsaftalen mellem Venstre, Radikale Venstre, de konservative og Liberal Alliance.

De radikales leder, Morten Østergaard, understreger da også over for TV 2, at han står ved den aftale.

- Man kan jo ikke bare lave om på en bestående aftale, der stadig er flertal for. Sådan fungerer Christiansborg ikke, siger han.

Kan bruge samme argument mod Østergaard

Morten Østergaard pointerer, at pensionsalderen er styret af velfærdsreformen fra 2006, der løbende hæver den, og en ændring af pensionsalderen skal derfor forhandles med partierne bag den aftale - samme partier som bag pensionsreformen samt Socialdemokratiet.

Hun har lovet noget, som hun ikke kan indfri, og det kommer til at blive betegnet som et løftebrud

Peter Lautrup-Larsen, politisk analytiker, TV 2

- Så det er ikke, fordi vi blokerer for noget. Det handler bare om, at der allerede er en aftale, der afgør pensionsalderen, lyder det fra Morten Østergaard.

Samtidig har partierne bag aftaleteksten givet hinanden vetoret. Så selv hvis de radikale ønsker det, kan partiet slet ikke komme ud af aftalen for eksempelvis at få Mette Frederiksen til at give indrømmelser på udlændingeområdet. Det har nemlig gennem hele valgkampen været et krav fra Morten Østergaards side, hvis Mette Frederiksen skal sidde i statsministerstolen på de radikales mandater.

- De radikales problem er imidlertid, at hvis de insisterer på, at flertallet bag seniorpensionen ikke kan brydes, fordi der stadig er flertal for den, så kan Mette Frederiksen sige, at det samme gør sig gældende på udlændingeområdet, hvor Socialdemokraterne sammen med Venstre og Dansk Folkeparti har flertal, siger TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

Minder om Helle Thornings kattepine i 2011

Dermed kan det altså se ud til at blive lidt af et tovtrækkeri for Mette Frederiksen i forhold til at kunne holde sine pensionsløfter – og ikke mindst undgå beskyldninger om løftebrud.

- Det er Mette Frederiksens problem. Socialdemokratiet har inden valgkampen slået sig stort op på differentieret pension, men hun har lovet noget, som hun næppe kan indfri - og hvis det sker, kan det komme til at blive betegnet som et løftebrud, siger TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

Men det ved vælgerne jo ikke

Peter Lautrup-Larsen

Han påpeger, at kattepinen minder meget om en lignende situation i 2011, hvor Socialdemokratiet med Helle Thorning-Schmidt i spidsen overtog regeringsmagten fra de borgerlige sammen med de radikale og SF. Efterfølgende blev især Socialdemokratiet beskyldt for en lang række løftebrud, blandt andet i forhold til at videreføre den foregående VK-regerings dagpengereform på trods af løfter om det modsatte.

Løkke lykkedes med at slå sprækker i S-plan

Aftalen mellem VLAK-regeringen og de radikale faldt på plads, fire dage før Lars Løkke Rasmussen 7. maj trykkede på valgknappen.

Hør Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) debattere tidlig tilbagetrækning. Video: Maiken Brusgaard Christensen

- Det var det, Lars Løkke Rasmussen ventede på – han ville ved at få de radikale med om bord demontere og slå sprækker i Socialdemokratiets plan om differentieret folkepension i valgkampen, siger TV 2s politiske analytiker.

Og det lykkedes, for Mette Frederiksen ved, at hun får svært ved at få flertal for den socialdemokratiske pensionsplan.

Så lang tid har det taget at danne regering

2011: 18 dage

2007: 10 dage

2005: 10 dage

2001: 7 dage

1998: 12 dage

1994: 6 dage

1990: 6 dage

1988: 24 dage

1987: 2 dage

- Mette Frederiksen er klar over det. Men vælgerne ved det ikke. Den differentierede pension bliver et tema i regeringsforhandlingerne, men det kommer Mette Frederiksen ikke langt med, siger Peter Lautrup-Larsen, der kalder de kommende regeringsforhandlinger for de mest komplicerede i 30 år.

Han vurderer, at en ny regering vil falde på plads omkring sankthansaften 23. juni. Hvis han får ret, vil regeringsdannelsen skrive sig ind i top tre over de længste regeringsdannelser siden 1987.

Tesfaye har sommerfugle i maven

Socialdemokratiets folketingsmedlem Mattias Tesfaye siger, at hans parti holder fast i ønsket om en differentieret pensionsalder.

- Vi ser ikke nogen modsætning mellem at justere adgangen til førtidspension for seniorer og så sikre en ret til pension for nedslidte med mange år på arbejdsmarkedet, siger Mattias Tesfaye til TV 2.

Men det gør Morten Østergaard tilsyneladende?

- Vi lytter til, hvad de radikale siger nu, og hvad de har sagt før valget. Og nu er der så forhandlinger, hvor alle partier er inde og snakke med Mette Frederiksen og vores ledelse i dag. Jeg sidder da også selv med lidt sommerfugle i maven, for jeg kan da godt se, at det her bliver svært, for det stritter i alle retninger.