Valg 2019

Efter møde hos Mette F. - Enhedslisten klar til at modsætte sig S-regering

Forhandlinger om en ny regering efter folketingsvalget kan trække ud. Mette Frederiksen skal løse en gordisk knude, lyder analyse.

Enhedslisten vil have skriftlige indrømmelser på en lang række områder, hvis ikke de aktivt skal modsætte sig dannelsen af en socialdemokratisk regering.

Sådan lød budskabet fra Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, da hun fredag middag trådte ud fra forhandlingslokalet efter den første halve times drøftelser med Mette Frederiksen og Socialdemokratiets forhandlere.

- Vi er ikke blevet afvist, vi er heller ikke blevet imødekommet, så nu starter processen, siger Pernille Skipper.

Hun understreger, at Enhedslisten vil bedømme den samlede aftale og ikke enkelte områder for sig.

Klar til at modsætte sig S-regering

Enhedslisten kommer ikke med ultimative krav for de enkelte områder, men i partiet taler man om "røde linjer", man ikke vil være med til at overskride.

Her er det afgørende, at en ny regering vil føre en politik, der på områder som ulighed, økonomisk politik og udlændinge og integration trækker i Enhedslistens retning.

På forhånd har Socialdemokratiet dog stået fast på, at de for at få magten ikke kommer til at afvige fra "den brede udlændingepolitik", som der er flertal for i Folketinget.

- Lige nu taler vi om, hvad der skal til, for at Socialdemokratiet overhovedet kan danne regering. Indtil videre har Enhedslisten sagt meget klart, at vi vil modsætte os dannelsen af en socialdemokratisk regering, indtil vi har fået en vished om det modsatte, siger Pernille Skipper.

Lyn-analyse

Enhedslisten fik ikke et så godt et valg, som de andre mulige støttepartier til en kommende regering. De står ikke helt så stærkt i forhandlingerne. Men partiet har i hele valgperioden talt om og planlagt, hvordan de skal bære sig ad. Som støtteparti for den seneste socialdemokratiske regering følte de sig svigtet. Denne gang vil de have klare skriftlige garantier, hvis de skal støtte Mette Frederiksen.

 

SF mere positive efter møde

Efter et flertal har peget på Mette Frederiksen som kongelig undersøger, mødes Socialdemokratiet fredag med samtlige af Folketingets partier til indledende regeringsforhandlinger.

Fra morgenstunden kom Venstre forbi som landets næststørste parti, efterfulgt af Dansk Folkeparti og SF.

SF-formand Pia Olsen Dyhr mødte op flankeret af gruppeformand Jacob Mark og næstformand Lise Müller. Med sig havde de en liste med 15 forhandlingskrav, som - understreger Pia Olsen Dyhr - ikke er ultimative.

SF-formanden fremhævede 3 af de 15 punkter, som hun ville tale med Mette Frederiksen om: minimumsnormeringer på daginstitutionsområdet, ambitiøse klimamål og afskaffelse af loftet over kontanthjælp.

Efter cirka 28 minutter ved forhandlingsbordet trådte Pia Olsen Dyhr igen ud ad den blå dør ind til forhandlingslokalet.

- Vi havde en meget åbenhjertig og hyggelig samtale, og jeg tror bestemt, at det her er begyndelsen på et rigtig godt forløb, siger Pia Olsen Dyhr.

Partiformand Pia Olsen Dyhr fremhæver, at hun vil tale med Mette Frederiksen om minimumsnormeringer på daginstitutionsområdet, ambitiøse klimamål og afskaffelse af loftet over kontanthjælp.

Radikale kan blive afgørende

Resten af eftermiddagen skal Socialdemokratiets forhandlere, der foruden Mette Frederiksen tæller Henrik Sass Larsen og Nicolai Wammen, mødes med de resterende syv partier i Folketinget.

Særligt mødet med Radikale Venstre kan blive interessant, da partiet ventes at blive afgørende for, om socialdemokraterne kan danne regering og samle opbakning fra alle de andre partier i rød blok.

De radikale står nemlig på især den økonomiske politik langt fra et parti som Enhedslisten, og det kan derfor blive vanskeligt for Mette Frederiksen at lave en aftale, der tilfredsstiller alle parter.

Lyn-analyse

Der foregår en armlægning mellem ikke bare Pernille Skipper og Mette Frederiksen, men i virkeligheden også mellem eksempelvis Skipper og Morten Østergaard, der står langt fra hinanden på den økonomiske politik. Det er nogle vanskelige forhandlinger, hvor Mette Frederiksen ikke kan bøje sig for langt til den ene side, for så er der et andet støtteparti, der ikke vil være med, og det er den gordiske knude, som hun sidder med.

Fredagens korte møder er en indledende snak, hvor partierne ét efter ét kan fremsætte deres krav og ønsker til en ny regering. Herefter begynder de reelle forhandlinger om at samle et flertal bag en ny regering.

Ingen ved, hvor længe forhandlingerne vil fortsætte, men de kan tage alt fra dage og uger til flere måneder.