Tre partier gav største stemmespild i årtier
Kristendemokraterne var færre end 200 stemmer fra et kredsmandat. Stram Kurs vil fortsætte sit politiske projekt, siger Rasmus Paludan.
Først var de inde - så var de ude.
Flere partier på højrefløjen balancerede i løbet af valgaftenen tæt på spærregrænsen, men da det endelige resultat lå klart, måtte tre partier sande, at de ikke klarede skærene.
Både Kristendemokraterne, Stram Kurs og partiet Klaus Riskær Pedersen kom ikke i Folketinget, mens Nye Borgerlige for første gang formåede at komme på tinge.
Kristendemokraterne
Kristendemokraterne var med 1,73 procent af stemmerne tæt på at blive repræsenteret i Folketinget for første gang siden valget i 2001, men klarede ikke spærregrænsen på 2,00 procent.
Partiet satte sin lid til et kredsmandat i Vestjyllands Storkreds, hvilket længe så positivt ud, men partiet måtte i sidste ende se mandatet gå til Det Radikale Venstre i stedet.
Færre end 200 stemmer skilte partierne.
Fungerende formand for Kristendemokraterne Isabella Arendt var skuffet over, at partiet ikke kommer i Folketinget.
- Det er helt okay at være trætte af det. Men Kristendemokraterne er stadigvæk en del af det politiske landskab i Danmark. Vi har stadigvæk mandater både regionalt og lokalt i kommunerne, lød det fra formanden.
Stram Kurs
Stram Kurs med Rasmus Paludan i spidsen havde også gjort sig forhåbninger om at blive valgt ind i Folketinget af vælgerne.
Men partiet formåede ikke at kravle over spærregrænsen ved onsdagens folketingsvalg med en stemmetilslutning på 1,79 procent.
Stram Kurs havde mulighed for et kredsmandat i Sjællands Storkreds, hvor Rasmus Paludan var opstillet, men også her glippede muligheden.
Rasmus Paludan ønsker dog at kæmpe videre for det politiske projekt.
- Vi fortsætter naturligvis vores kamp for, at danskerne kan blive ved med at være danskere i deres eget land.
- Mit højeste ønske er ikke at komme i Folketinget, men at forhindre Danmarks totale undergang. Det vil jeg blive ved med at forhindre til den dag, jeg dør, sagde Rasmus Paludan.
På trods af nederlaget har anstrengelserne ikke været forgæves - hverken for Stram Kurs eller Kristendemokraterne.
For begge partier vil ifølge partistøtteloven modtage et årligt statsligt tilskud.
Tilskuddet udgør 33 kroner for hver stemme i 2019, partierne har fået ved valget. Stram Kurs fik i alt 63.094 stemmer, hvilket udgør et tilskud i 2019 på 2.082.102 kroner.
Klaus Riskær Pedersen
Partiet Klaus Riskær Pedersen formåede at samle 0,84 procent af stemmerne, og det var langtfra nok til at få plads i Folketinget.
Partilederen tog omgående konsekvensen og opløste sit parti, da valgnederlaget stod klart.
- Det parti, jeg har lavet, kommer ikke til at stille op igen, sagde Klaus Riskær Pedersen og uddybede:
- Der er faldet en afgørelse, og det projekt, jeg har lagt frem, er blevet godt modtaget. Jeg har fået rigtig mange positive reaktioner, og folk har takket for idéerne og nytænkningen. Men så har de så skrevet, at de stemmer på noget andet.
Med opløsningen af partiet vil Klaus Riskær Pedersen ikke få del i den offentlige, økonomiske partistøtte.
Stort stemmespild
De tre partiers deroute resulterede i det største stemmespild ved et folketingsvalg siden 1990.
I alt gik 153.923 stemmer til spilde, da partiernes stemmer ikke resulterede i nogen mandater.
I løbet af i dag vil de personlige stemmer blive talt op. Det vil afgøre, hvilke 175 danske politikere der får plads i Folketinget.