Valg 2019

Riskær efter overstået valg: - Jeg bliver den første statsfinansierede influencer

Ifølge en ekspert i partistøtteloven er der vide rammer for, hvordan man må bruge partistøttekronerne.

Onsdag aften valgte Klaus Riskær Pedersen at opløse sit parti, Klaus Riskær Pedersen.

Det skete allerede inden, at det stod klart, at partiet kun ville opnå 0,9 procent af stemmerne og dermed ikke komme over spærregrænsen ved folketingsvalget.

Men det betyder ikke, at Klaus Riskær Pedersen vil droppe sine politiske mål. Dem vil han derimod forsøge at fremme på anden vis.

Partiet konverteres nemlig til at være en græsrodsbevægelse, der vil påvirke de 179 folkevalgte, skriver han på Facebook.

- Jeg bliver den første statsfinansierede influencer. Vi kommer til at sætte helt nye standarder for, hvordan vi kan komme ud til danskerne, påvirke politikere og fremme vores mål, uddyber Klaus Riskær Pedersen overfor TV 2.

Får knap en million i partistøtte

Med ordet ”statsfinansieret” henviser Klaus Riskær Pedersen til, at han agter at søge partistøtte. I loven er det nemlig fastsat, at partier, der har deltaget i et folketingsvalg og har opnået mindst 1000 stemmer, har ret til økonomisk tilskud.

I 2019 er dette beløb fastsat til 33 kroner per stemme, og med 29.600 stemmer svarer det til 976.800, eller knap en million kroner.

Jeg er nok den værste, man kan give en million kroner

Klaus Riskær Pedersen

Og de vil få ben at gå på, forsikrer Klaus Riskær Pedersen. Partiet vil gennem annoncer på print, online og sociale medier samt ved at få lavet analyser sætte dagsordenen i de landsdækkende medier:

- Jeg er nok den værste, man kan give en million kroner. Jeg ved lige præcis, hvordan man skal bruge den. Jeg spiller gamet og bruger statsmidlerne til at skubbe på via de sociale medier og få det videre i mediesystemet, siger han.

Og ifølge Roger Buch, der er forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har stor viden om partistøtteloven, er der vide muligheder for at bruge støtten:

- Pengene skal bruges på partipolitiske aktiviteter som for eksempel konferencer og møder. Men der er meget vide rammer for, hvad det indebærer. Hvis Riskær har lyst til at holde en politisk workshop en weekend og få maden leveret fra Noma, vil det være inden for rammerne, siger han til BT.

Børnene på Sjælsmark skal hjælpes

Ved den næstsidste partilederrunde inden valget lukkede Klaus Riskær Pedersen op for en mere personlig side. Her redegjorde han for, at han, modsat sine partilederkollegaer, har været frihedsberøvet. Og dermed gjorde han det klart, at han forstår, hvordan børnene på Udrejsecenter Sjælsmark har det.

Derfor var det også vigtigt for ham at pointere, at det for ham – og partiet – er meget vigtigt, at børnene fjernes fra centret. Dét projekt er fortsat partiets vigtigste, og det vil vi se ved Folketingets åbning i september, fortæller han:

- Det første onlineprojekt bliver omkring børnene på Sjælsmark. Det projekt bliver nu designet med mine IT-folk. Vi kører benhårdt på for at påvirke politikerne, siger han.

Det første onlineprojekt bliver omkring børnene på Sjælsmark

Klaus Riskær Pedersen

Klaus Riskær Pedersen understreger, at partiet ikke bliver en dialogpartner. Der vil derimod blive kæmpet hårdt.

- Vi vil arbejde med alle de remedier vi har, og jeg vil bruge mine kvaliteter som IT- og finansmand. Og på den måde vil vi opbygge et pres og vise politikerne, at vi ikke tolerer at spærre inde, siger Klaus Riskær Pedersen.

Partiet Klaus Riskær Pedersen genopstiller ikke til det næste folketingsvalg.

Klaus Riskær Pedersen har tidligere været medlem af Europa-Parlamentet for Venstre og har desuden forsøgt at blive medlem af Konservative, Kristendemokraterne og Alternativet.

Han stiftede og solgte internetudbyderen Cybercity for 500 millioner kroner i år 2000.

Klaus Riskær Pedersen blev i 2008 idømt seks års fængsel for bedrageri.