Valg 2019

Rasmus Paludan kommer ikke i Folketinget

Rasmus Paludan siger, at han vil fortsætte med at drive partiet Stram Kurs.

Rasmus Paludan kunne ikke i tilstrækkelig grad overbevise danskerne om sit politiske projekt.

Det yderligtgående og islamkritiske parti Stram Kurs kommer dermed ikke i Folketinget. Derudover sagde Rasmus Paludan til TV 2, at han ikke havde tænkt sig at deltage i den partilederrunde, der natten til torsdag finder sted på TV 2 og DR. Men så dukkede han op alligevel.

- Jeg er selvfølgelig skuffet over, at jeg ikke kom ind med de her 0,2 procent, der manglede, sagde Rasmus Paludan under den sidste partilederrunde.

Paludan håbede på at få et såkaldt kredsmandat i Sjællands Storkreds, men det lod sig heller ikke gøre.

Det viser optællingen af stemmer ved onsdagens folketingsvalg, hvor Stram Kurs fik 1,79 procent af stemmerne.

Selv om Folketinget ikke bliver en realitet for Paludan og partiet, så vil han fortsætte:

- Jeg håber, at vi nu har tid, med de tilskud, vi får (partistøtte, red.), til at udvikle partiet og få flere aktive medlemmer, siger han.

Du kan løbende følge de øvrige resultater fra folketingsvalget her:

Uro i København gav opmærksomhed

Rasmus Paludan brød for alvor gennem lydmuren i danske medier i forlængelse af en demonstration på Blågårds Plads på Nørrebro.

Her endte moddemonstrationerne i optøjer, der skabte stor uro i flere dele af København. Efterfølgende gik det hurtigt med at samle de fornødne vælgererklæringer for, at partiet Stram Kurs kunne stille op til valget.

Men i første omgang var det videoer på YouTube, der skabte opmærksomhed om Rasmus Paludan på internettet.

I flere måneder rejste han land og rige rundt for at afholde demonstrationer, hvor han blandt andet fremførte sine synspunkter om, at han vil sende alle ikkevestlige personer ud af landet.

Samme toner lyder i Stram Kurs’ partiprogram. Partiet vil blandt andet forbyde religionen islam.

Blev ekskluderet fra Nye Borgerlige

I foråret blev Rasmus Paludan dømt for racisme i en sag, som han så siden har anket til landsretten.

Paludan har også tidligere gjort sig bemærket som aktivist.

I 2007 var den dengang jurastuderende Paludan midt i tyverne og drev hjemmesiden kriminelle.dk, hvor han beskrev tilfældige personers trafikforseelser i København.

Ti år senere ville han for første gang ind i dansk politik. Her stillede han op for Nye Borgerlige til kommunalvalget i 2017. Båndet mellem formand Pernille Vermund og Paludan blev dog kappet efter en tale, hvor flere opfattede Paludans ord som en opfordring til vold mod muslimer:

- Vores gader og stræder vil blive forvandlet til floder af blod. Og de fremmede fjenders blod vil ende i kloakken, hvor de fremmede hører hjemme, sagde han.

Retorikken blev for meget for Nye Borgerlige, som efterfølgende udelukkede Rasmus Paludan fra partiet. I et interview med Berlingske afviste Paludan selv, at talen havde noget med muslimer at gøre.