Valg 2019

Mette Frederiksen blev valgets stemmesluger - se listen her

Alle de personlige stemmer er nu talt op. Få overblikket over valgets topscorere her.

Med 43.489 personlige stemmer blev Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, den største stemmesluger ved onsdagens folketingsvalg.

Hun overgår dermed Venstres Lars Løkke Rasmussen, der fik 40.745 personlige stemmer.

En anden topscorer blev Inger Støjberg (V), der fik tæt på tre gange så mange stemmer som partifællen Kristian Jensen i Vestjylland.

I København blev Pernille Skipper den store vinder med 33.024 personlige stemmer, hvilket rækker til en samlet fjerdeplads, selvom tallet er noget under forgængeren Johanne Schmidt-Nielsens resultat ved seneste folketingsvalg.

Et nyt navn runder top-fem af. Pladsen indtages af Tommy Ahlers fra Venstre, der for første gang stillede op til Folketinget, efter han for et år siden blev hentet ind udefra som ny uddannelses- og forskningsminister.

Partifæller kæmpede om samme plads

Antallet af personlige stemmer er ikke ren prestige. Mange kandidater ventede dagen igennem i spænding på at få svar på, om de er blandt de 179 politikere, der fremover skal have en plads i folketingssalen.

Flere nuværende folketingsmedlemmer var på vippen, efter deres parti oplevede tilbagegang ved onsdagens valg. Her blev de personlige stemmetal afgørende for, hvem der får en plads på Christiansborg.

Herunder kan du se resultatet fra nogle af de interessante kampe inden for partierne.

I Københavns Storkreds mistede Dansk Folkeparti ved valget det ene af sine to mandater. Det går til gruppeformand Peter Skaarup, mens Martin Henriksen ryger ud af Folketinget.

I Sjællands Storkreds går Dansk Folkeparti fra fire til tre mandater. De to går som ventet til Søren Espersen og René Christensen, mens blandt Liselott Blixt sikrer sig den tredje plads. Folketingsmedlemmerne Karin Nødgaard og Jeppe Jakobsen ryger ud.

I Nordjyllands Storkreds er Dansk Folkeparti gået fra fire til to mandater. Bent Bøgsted tager som ventet den ene plads, mens den anden plads gik til Lise Bech. Folketingsmedlemmerne Morten Marinus og Ib Poulsen ryger ud.

I Østjylland skulle tre af Dansk Folkepartis kandidater kæmpe om to pladser. Hans Kristian Skibby og Mette Hjermind Dencker løb med pladserne, mens Kim Christiansen må sige farvel til Folketinget..

En anden af valgets store tabere var Liberal Alliance, og i Sydjyllands Storkreds går partiet fra to til ét mandat. Steen Holm Iversen var spidskandidat, men det er den mest kendte kandidat, Henrik Dahl, der tager pladsen, selvom han kun var nummer fire på partiets liste.

I Københavns Storkreds mistede Socialdemokratiet et af sine fire mandater. Pernille Rosenkrantz-Theil og Peter Hummelgaard tager som ventet to af pladserne, mens Lars Aslan Rasmussen løber med det tredje. Det betyder, at Mette Reissmann er ude.

I København gik Alternativet fra to til ét mandat. De personlige stemmer betyder, at partiformand Uffe Elbæk er inde, mens partiets politiske ordfører, Carolina Magdalene Maier, er ude af Folketinget.

DF-formand fik vælgersmæk

I 2015 blev Kristian Thulesen Dahl den helt store stemmesluger med 57.371 personlige stemmer.

Ved onsdagens valg blev Dansk Folkeparti dog mere end halveret, og det samme blev formandens personlige stemmetal, der ender på 23.119 stemmer.

Største stemmeslugere ved valget 2015:

  • 1) Kristian Thulesen Dahl (DF) - 57.371
  • 2) Helle Thorning-Schmidt (A) - 42.412
  • 3) Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) - 40.425
  • 4) Lars Løkke Rasmussen (V) - 33.393
  • 5) Søren Gade (V) - 28.916

Vil du vide, hvem der står til at komme i Folketinget, kan du se TV 2s overblik over det nye folketing her: