Løkke sprængte blå blok og skaffede V fremgang: - Den største satsning, jeg har oplevet

To politiske kommentatorer med fortid i Venstre kalder Løkkes valgkamp for 29 dages kaos. V-formanden er uforudsigelig, men god i nærkampe, lyder det.

Lars Løkke Rasmussen leverede svaret uden at fortrække en mine. Selvfølgelig havde han regnet med, at Venstre ville få et fremragende valg og gå ni mandater frem.

Martin Krasnik kunne ikke helt greje situationen. Lavede Venstre-formanden sjov?

Ordstyreren ved Publicistklubbens partilederdebat onsdag eftermiddag forsøgte sig med et nervøst grin og spurgte så, hvor længe Venstres formand havde vidst det.

- Siden jeg for to-tre måneder siden gik i gang med at skrive en bog sammen med Kirsten Jakobsen, lød svaret fra Løkke.

Siddende let tilbagelænet i den røde lænestol med bøjede arme og en pegefinger på hagen lignede Lars Løkke Rasmussen langt fra en, der netop havde gennemført en manøvre, der ikke har været set magen til i dansk politik meget længe.

Men det er netop, hvad han har gjort i løbet af de seneste 29 dage. Det mener politisk kommentator Michael Kristiansen, der har en fortid i Venstre som både pressechef og rådgiver for Anders Fogh Rasmussen.

- Jeg tror, det er den største politiske satsning, jeg har oplevet. Han har sprunget det borgerlige Danmark i luften, gamblet med sig selv og taget hele partiet som gidsel. Men nu står han med plus ni mandater, og alle er glade, siger Michael Kristiansen til TV 2.

Sammen med ham og politisk analytiker Søs Marie Serup, der har en fortid som rådgiver for netop Lars Løkke Rasmussen, får du her vurderingen af en Venstre-valgkamp, meget få havde forudset.

Jo mere rodet og svært, det ser ud, desto bedre er han

Søs Marie Serup

En uventet bog

Lars Løkke Rasmussen smed den første bombe ti dage inde i valgkampen. Under titlen 'Befrielsens øjeblik' udgav han ud af det blå en bog, hvor han luftede ellers forbudte tanker om et regeringssamarbejde med arvefjenden Socialdemokratiet.

Løkke siger, at vi bliver nødt til at overveje, om Danmark ledes bedst fra yderfløjene eller fra midten.

Bogen var i månederne op til valget blevet til sammen med forfatter Kirsten Jakobsen, men projektet var hemmeligt, og først aftenen før fik topfolkene i partiet besked.

Bogen er desperat, og valgkampen emmer af desperation. Men det er det, Løkke kan

Michael Kristiansen

Løkke forklarede tankerne om et muligt regeringssamarbejde med Socialdemokratiet med ønsket om at holde ”yderfløjene” i dansk politik fra indflydelse. Men planerne blev hurtigt pandet ned af både finansminister Kristian Jensen og udlændingeminister Inger Støjberg.

Svaret fra Venstres næstformand på journalisternes mange spørgsmål efter Lars Løkkes SV-udmelding lød igen og igen, at Venstre er et borgerligt-liberalt parti – og at Venstre ifølge næstformanden går efter at få en borgerlig-liberal regering. Video: Natali Braagaard

De tidligere samarbejdspartnere fra Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afviste det også prompte, mens kommentatorer og politiske modstandere talte om desperation og ”en dramatisk nedsmeltning” i Venstre.

Hvis Lars Løkke Rasmussen havde håbet, at hans bog kunne booste Venstres ellers noget lunkne meningsmålinger, må han i første omgang have været skuffet. I flere af Megafons målinger stod Venstre i dagene efter bogudgivelsen til et dårligere valgresultat end i 2015.

Hvis man ligner en vinder, bliver man en vinder

Michael Kristiansen

Men så skete der noget, der ifølge Michael Kristiansen var et af hovedformålene med statsministerens beslutning om en meget lang valgkamp på hele 29 dage.

Europaparlamentsvalg som springbræt

Efter en syngende vælgerlussing i 2014 ovenpå Lars Løkkes Rasmussens tøjsag, kunne det næsten kun gå frem for Venstre ved europaparlamentsvalget 26. maj. Men at Venstre fordoblede sit mandatantal fra to til fire og blev det største danske parti i Bruxelles var langt fra givet.

Og derfor kunne en glad Lars Løkke Rasmussen holde sejrstale halvanden uge før det vigtige folketingsvalg.

Venstre med fire mandater ser ud til at blive den helt store vinder i dag

- Det var helt rigtigt at holde de to valg forskudt og bruge europaparlamentsvalget som opvarmning og bruge den fremgang. Det gjorde bare indflyvningen til de sidste ti dages valgkamp bedre, og det skabte en begejstring i partiet. Hvis man ligner en vinder, bliver man en vinder, siger Michael Kristiansen.

Begejstringen smittede tilsyneladende også af på vælgerne. I hvert fald begyndte opbakningen til Venstre at stige svagt i meningsmålingerne, men så smed statsministeren endnu en bombe.

Opløser blå blok i 11. time

Med under 18 timer til valgstederne åbnede, fortalte Lars Løkke Rasmussen pludselig til TV 2, at han slet ikke gik til valg på en fortsættelse af VLAK-regeringen.

VLAK-regeringen er lagt i graven. Nu er Løkkes førsteprioritet at danne en regering henover midten.

Det havde hidtil været hans førsteprioritet, mens et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet kun var plan B. Men nu var statsministeren nået frem til den konklusion, at et borgerligt flertal så meget urealistisk ud, og derfor ville han i stedet gå efter et regeringssamarbejde hen over midten. Igen med argumentet om at isolere fløjpartier som Stram Kurs, Nye Borgerlige og Enhedslisten for i stedet at samle de ”ansvarlige partier”.

Han opløste dermed sin egen blå blok i 11. time, og Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, svarede omgående igen og talte om et "stort svigt" af det borgerlige Danmark.

Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, afslår komplet at være en del af Lars Løkkes nye regeringsprojekt med fokus på et samarbejde med Socialdemokratiet.

I Venstre var det kun folketingsmedlem Jan E. Jørgensen, der roste den uventede beslutning. Ingen ministre sagde noget, og politisk kommentator Hans Engell tolkede tavsheden som udtryk for, at partiets øvrige ledelse var målløs.

Men lidt over et døgn senere var stemningen pludselig en helt anden.

Løkke ønsker kaos

Valgaftenen endte med stor tilbagegang for blå blok, en næsten total nedsmeltning af Liberal Alliance og mere end en halvering af Dansk Folkeparti. Men hos Venstre blev fremgangen meget større, end meningsmålingerne havde spået.

Med 23,4 procent af stemmerne gik Venstre frem fra 34 til 43 mandater og blev Folketingets næststørste parti, og så ville topfolkene i Venstre gerne tale om Løkkes opløsning af blå blok dagen forinden.

Han er en belastning at være omkring. Man ved aldrig, hvor man har ham

Michael kristiansen

Finansminister Kristian Jensen kaldte det pludselig en ”god ide” at lave regering hen over midten, miljøminister Jakob Ellemann-Jensen talte om en ”ansvarlig statsminister”, og udlændingeminister Inger Støjberg mente, at Lars Løkke Rasmussen trods regeringens nederlag ”sagtens” kunne fortsætte som formand for Venstre.

Ifølge Søs Marie Serup har Løkkes valgkamp været både uforudsigelig og tumultarisk, men samtidig også en succes.

- Det har været en kaosteori foldet ud over 29 dage. Han havde håbet på, at jo mere kaotisk det så ud, desto mere ville han hæve sig over pøblen som den ansvarlige leder. Det lykkedes, siger Søs Marie Serup og fortsætter:

- Hans største styrke er ikke langsigtede planer. Men han er helt usædvanligt agil og tilpasningsdygtig i nærkampssituationer. Jo mere rodet og svært det ser ud, desto bedre er han.

Hun understreger dog, at Venstres succes langt fra kun er formandens fortjeneste og nævner, at Venstre har haft et stærkt kandidatfelt og i eksempelvis København har ført en flot valgkamp med uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers i spidsen.

Ved aldrig hvor man har ham

Ifølge Michael Kristiansen har Lars Løkke Rasmussens valgkamp i høj grad været et spørgsmål om overlevelse som formand for Venstre.

- Bogen er desperat, og valgkampen emmer af desperation. Men det er det, Løkke kan. Han er en kaospilot, der ikke er bange for at satse hele butikken, siger Michael Kristiansen og tilføjer, at et valgresultat på under 18 procent formentlig havde kostet ham en fyreseddel.

Han mener dog ikke kun, Lars Løkke Rasmussen har handlet ud fra personlige interesser. Den politiske kommentator er overbevist om, at Venstre-formanden har haft en oprigtig bekymring for at skulle samarbejde med Nye Borgerlige og Stram Kurs, der har ufravigelige krav på udlændingepolitikken.

Men han siger også, at Venstres valgkamp har kørt meget på formandens præmisser.

- Han kører sit eget løb, og på den måde er han en belastning at være omkring. Man ved aldrig, hvor man har ham, siger Michael Kristiansen.

Søs Marie Serup følger op:

- Jeg har altid brugt det billede, at hvis en jæger har lukket alle hullerne i indhegningen og forventer, at ræven løber ud af det sidste, så graver han bare et andet sted, siger hun.

Løkkes fortrydelse

Lars Løkke Rasmussen selv fortryder kun én ting. Han skulle have talt endnu mere om et regeringssamarbejde hen over midten.

- Jeg kan godt ærgre mig lidt over, at jeg ikke har sat synspunktet stærkere igennem, end jeg har gjort. For jeg er helt sikker på, at der er rigtig mange danskere, der abonnerer på det synspunkt. Det er ikke sådan, at danskerne har valgt yderfløjene til ved det her valg, siger Lars Løkke Rasmussen under partilederrunden i Publicistklubben onsdag.

Han forsikrer samtidig, at han ikke går af som formand.

Løkke understreger, at han ikke har nogen planer om at gå af som Venstre-formand, og han siger, at han vil være formand for oppositionen, hvis Mette Frederiksen danner en etpartiregering med støtte fra rød blok.