Valg 2019

Engell kalder Ahlers for Løkkes wonder boy: - Jeg har næsten ikke nogen stemme tilbage

Først blev Tommy Ahlers minister med et opkald fra Løkke. Nu har 26.000 stemmer sikret ham en plads i Folketinget de næste fire år.

Efter Sørens Pinds afsked med dansk politik maj sidste år stod Lars Løkke Rasmussen (V) pludselig i lidt af en kattepine:

Hvem skulle nu være partiets stærke stemme i Hovedstaden?

Valget faldt på erhvervsmanden og iværksætteren Tommy Ahlers, som Løkke udnævnte til uddannelses- og forskningsminister, fordi - som det dengang lød - han var en visionær, fremtidsorienteret mand.

Aftenen forinden havde den nu fungerende statsminister givet Ahlers et kald, og så fik iværksætteren ellers travlt med at få meldt sig ind i Venstre.

Succesfuld - som forventet

Det opkald skulle vise sig at være givet godt ud.

Ved onsdagens folketingsvalg sikrede Tommy Ahlers Venstre 26.420 stemmer, da han blev valgets femtestørste stemmesluger. Et resultat, han selv er helt euforisk over:

- Jeg har næsten ikke nogen stemme tilbage, for jeg har lige råbt og skreget, siger Tommy Ahlers til TV 2 Lorry.

Han forklarer, at han har følt, han var "sat på en prøve":

- Før var det kun statsministeren, der havde besluttet, at jeg skulle ind, så jeg var spændt på at spørge, om andre også synes, det var en god idé.

Han havde slet ikke turdet tro på, at mere end 26.000 københavnerne ville sætte deres kryds ved ham. Det overrasker nu ikke politisk kommentator Hans Engell:

- Han er Løkkes wonder boy i København. Der var meget tvivl om, hvorvidt han ville blive et hit eller en fuser, men i takt med at han faldt i hak på Christiansborg, kunne man se, at Løkke havde ramt rigtigt.

Ingen "almindelig politiker"

Ifølge Hans Engell er Tommy Ahlers "ikke i nærheden af at minde om en almindelig politikertype". Blandt andet fordi han tænker på en helt anden måde end alle andre, mener han.

- Han har eksempelvis den besynderlige holdning, at hvis man snakker fornuftigt med folk, kan man nå en aftale, uanset om det er med Dansk Folkeparti eller Enhedslisten. Det er det, der kendetegner ham, siger Hans Engell.

Den utraditionelle måde at tænke på ser man også, hvis man lægger vejen forbi Ahlers' kontor på Christiansborg. Her har han ifølge Hans Engell et stort maleri af Henrik Pontoppidan hængende. Og spørger man, hvorfor det netop er Pontoppidan, der har fået den plads, lyder svaret, at han jo er en af de få danskere, der har modtaget en nobelpris.

- Men at have Niels Bohr hængende ville simpelthen være for kedeligt for ham.

Kan vise sig at være for utålmodig

Tommy Ahlers strøg direkte fra iværksætterliv til ministerpost. Men nu, hvor han må afgive ministerbilen, tvivler Hans Engell på, at han vil holde ud særlig længe.

- Han er en utålmodig mand, der gerne vil se resultater. Han er iværksætteren – han gider ikke bare sidde der og kalde ministre i samråd og sådan noget, siger Engell og tilføjer, at Ahlers jo er "en sand ildsjæl".

Uden en ministerpost vil det om ikke andet blive sværere for Ahlers - såvel som for hans partifæller - at komme igennem med deres politik. Og selv om iværksætteriet var dét, der førte ham ind på Christiansborg i første omgang, kan det altså ifølge Hans Engell også blive det, der får ham til at forlade politik igen.

Fra Tommy Ahlers selv lyder det dog:

- Da jeg sagde ja til at blive minister, sagde jeg også ja til at blive politiker. Jeg fortsætter ufortrødent, siger han.

Ved sidste folketingsvalg fik Søren Pind i øvrigt 7706 personlige stemmer.