Disse profiler ryger ud af Folketinget

16x9
Disse fem profiler vil ikke længere være at finde i folketingssalen. Foto: Tune Kruse // TV 2 Grafik

Én partileder, en politisk ordfører og en gruppeforkvinde er blandt de politikere, som nu må forlade Christiansborg.

Der er som bekendt vindere og tabere ved hvert folketingsvalg. Og gårsdagens valg var ingen undtagelse.

Tre af de partier, som ved forrige folketingsvalg i 2015 oplevede en markant fremgang, måtte ved valget i 2019 sande, at befolkningens opbakning i de mellemliggende fire år var skrumpet betydeligt.

For flere af partierne var tilbagegangen så markant, at selv store profiler efter mange år med daglig gang på Christiansborg nu må ud og se sig om efter et nyt job.

Formand trådte tilbage

Liberal Alliance blev en af de helt store tabere ved valget til Folketinget med en nedgang fra 13 til 4 mandater.

En af de mest markante profiler, som nu ikke længere får sin daglige gang på Christiansborg, er udenrigsminister samt formand og stifter af Liberal Alliance, Anders Samuelsen. Torsdag tog han konsekvensen og trådte tilbage som formand for partiet, som han havde været med til at stifte.

Meget bedre stod det ikke til hos Dansk Folkeparti, som måtte sige farvel til 21 af sine 37 mandater. Dermed er partiet mere end halveret i forhold til sidste folketingsvalg.

Også her fik vælgerlussingen konsekvenser for store profiler - ikke mindst udlændingeordfører Martin Henriksen, som efter 14 år i Folketinget nu må rydde sit kontor og starte på en frisk.

Alternativet, der stormede ind ved folketingsvalget i 2015 med 4,8 procent af stemmerne, går tilbage og står nu med 2,9 procent. Det betyder, at partiet må vinke farvel til fire ud af partiets ni pladser i folketingssalen.

Blandt dem er partiets gruppeforkvinde i Folketinget, Carolina Magdalene Maier.

Vi har samlet et overblik over de poltiske profiler, som må forlade Christiansborg efter folketingsvalget 2019. Klik videre og se dem her.

Disse profiler fra Liberal Alliance ryger ud af Folketinget
Disse profiler fra Dansk Folkeparti ryger ud af Folketinget
Disse profiler fra Socialdemokratiet ryger ud af Folketinget
Disse profiler fra Alternativet ryger ud af Folketinget