Valg 2019

Det skriver de internationale medier om det danske valg

Mette Frederiksen ved valgfesten hos Socialdemokratiet i Fællessalen på Christiansborg. Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Globale medier peger blandt andet på, at Danmark har valgt til venstre for midten, mens store dele af Europa trækker mod højre.

Det er ikke kun herhjemme, at folketingsvalget trækker overskrifter.

Store internationale medier som CNN, BBC og New York Times har også givet spalteplads til det danske valg.

CNN fokuserer på, at mens højrenationalistiske partier går deres sejrsgang i store dele af Europa, så har Danmark valgt en regering til venstre for midten.

Det amerikanske medie tilføjer, at det blandt andet er socialdemokraternes hårdere linje over for indvandrere, der har været med til at sikre et godt valg til Mette Frederiksens parti.

Fokus på klima

Klimaforandringerne har også været ét af valgets helt store temaer – især for de yngre vælgere. Det fortæller Politikens politiske kommentar Kristian Madsen til CNN:

- Det var ikke et tema ved sidste valg og er faktisk først for alvor kommet krybende ind i denne valgkamp de sidste par måneder, siger Kristian Madsen og tilføjer, at det afspejler Danmarks sunde tilstand med stærke offentlige finanser, vækst og rekordhøj offentlig beskæftigelse.

- Hvis vi havde en arbejdsløshed på ti procent eller en flygtningekrise som i 2015, ville prioriteterne have været anderledes.

BBC skriver, at Mette Frederiksen med sine 41 år står til at blive den yngste statsminister i Danmark nogensinde.

Mediet hæfter sig også ved Dansk Folkepartis vælgerlussing og peger - ligesom CNN - på, at de andre store partiers hårdere indvandrerlinje har kostet dyrt for Dansk Folkeparti.

BBC tilføjer, at Danmark nu bliver det tredje nordiske land inden for et år, der ser ud til at få en venstreorienteret regering.

Velfærdsløfter har givet pote

Avisen New York Times skriver, at det især har været Socialdemokratiets løfter om mere velfærd, der nu ser ud til at sikre regeringsmagten.

- Mette Frederiksens løfter om at bruge flere penge på velfærd og hendes hårdere linje over for indvandring har i målinger op til valget vist sig at falde i god jord hos vælgerne, skriver avisen blandt andet.

New York Times tilføjer, at den danske velfærdsmodel har været foregangsbillede for en række andre lande, og peger på, at den demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders flere gange tidligere har peget på Danmarks velfærdsmodel som en vision for USA.

Norske VG hæfter sig også ved, at Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i spidsen nu ser ud til at skulle danne regering.

Men mediet tilføjer, at der er skår i glæden:

- Socialdemokratiet, der er søsterparti til det norske Arbeiderparti, ser ud til at lande et valgresultat omkring de 26 procent. Det er dårligere, end hvad partiet fik i 2015, da Helle Thorning-Schmidt tabte og gik af som statsminister.

VG spår, at der nu venter Mette Frederiksen en periode med svære regeringsforhandlinger.

- Mette Frederiksens parti har ikke fået det store folkelige mandatet i ryggen, som de sikkert havde håbet på - og som havde givet dem mere tyngde i forhandlingerne, skriver det norske medie.