Valg 2019

Danmark vågner til et nyt politisk danmarkskort - og to slagne partier

Liberal Alliances og Dansk Folkepartis markante nedture er nogle af de store historier ved folketingsvalget 2019, mener flere politiske kommentatorer.

Dansk Folkeparti fik en vælgerlussing.

Det samme gjorde Liberal Alliance.

Kristendemokraterne, Stram Kurs og Klaus Riskær Pedersen-partiet måtte opgive at komme ind.

Og imens fik Venstre et bedre valg end ventet, mens rød blok kunne fejre et flertal - uden Alternativet.

Resultaterne fra folketingsvalget 2019 har allerede givet en del svar, men hvad er det for et politisk Danmark, vi står op til her dagen derpå?

Det har vi spurgt en række politiske eksperter om.

Politisk kommentator Hans Engell hæfter sig ved Liberal Alliances nedtur:

- Det er en total åreladning. Jeg kan ikke mindes et parti, der har overlevet, hvor lederen er røget ud. Anders Samuelsen var endda opstillet i Nordsjælland, der normalt er et rimeligt blåt område.

Liberal Alliance må nøjes med 2,3 procent af stemmerne og taber ni mandater.

Sigge Winther Nielsen, afdelingschef i Djøf for politik, presse og public affairs, hæfter sig ved det flotte valg til Liberal Alliances regeringspartnere.

- Normalt siger man inde for valgforskningen, at det slider at sidde i regering, og at partierne taber stemmer. Hvis vi ser bort fra Liberal Alliance, der gik ned ad deres helt eget kamikazespor, så har Venstre og De Konservative fået utroligt flotte valg, siger han.

Fra gult til blåt Danmark

Ved folketingsvalget i 2015 kunne Dansk Folkeparti fejre en stor fremgang - særligt i Sydjylland var partiet en faktor i en grad, så man talte om "det gule Danmark" med henvisning til partiets valgfarve.

Sydjyllands Storkreds er imidlertid blevet blå igen, efter partiet har fået en vælgerlussing af rang. Fra 21,1 procent af stemmerne til 8,7 procent. Dermed taber partiet 21 mandater.

Et resultat, som bliver kaldt for historisk dårligt af Henrik Kjerrumgaard, Margrethe Vestagers tidligere rådgiver.

Han mener partiets "nedsmeltning" er valgets største historie og ser tre grunde til partiets decimering.

- De lovede at løse udfordringerne med indvandrerne, men vælgerne har en fornemmelse af, at problemerne er de samme. Samtidig er de blevet udfordret på udlændingepolitikken af Stram Kurs og Nye Borgerlige.

- Derudover har Venstre støvsuget en del af deres vælgere - blandt andet er Syddanmark, der blev gult ved sidste valg, blevet blåt igen. Dertil legitimerede Thulesen Dahl, at man med DF's tilnærmelse mod Socialdemokratiet kunne stemme på dem, siger han.

Gå selv på opdagelse i valgets resultater her: