Valg 2019

Analytiker forudser svære forhandlinger - og Mette Frederiksen har selv nævnt mulighed for nyvalg

Der er rødt flertal, men hvor dyr bliver prisen for resten af blokkens opbakning til Mette Frederiksens regering? Der er tre store knaster.

- Velfærd, klima, uddannelse, børn, fremtid. Troen på, at i morgen kan blive bedre end i dag. Tænk på alt det, vi nu kan gøre sammen, sagde Socialdemokratiets leder, Mette Frederiksen, i valgaftenens sejrstale til de øvrige partier i rød blok.

Jeg har aldrig før - i de 11 valgkampe jeg har dækket - hørt en statsministerkandidat bruge ordet nyvalg

Peter Lautrup-Larsen, TV 2s politiske analytiker

To gange fik Mette Frederiksen nævnt de temaer, som hun forventer at kunne enes med resten af rød blok om.

Men det efterlod tre store elefanter i rummet. Tre temaer, som kan gøre den kommende tids regeringsforhandlinger historisk svære.

- Det bliver en af de mest komplicerede regeringsforhandlinger siden 1988, hvor vi skulle igennem tre kongelige undersøgere, før Poul Schlüter (K) endte med at danne KVR-regeringen, siger TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

Risikoen for nyvalg er ligefrem blevet nævnt. Endda af Mette Frederiksen selv.

- Jeg har aldrig - i de 11 valgkampe jeg har dækket - hørt en statsministerkandidat bruge ordet nyvalg. Men Mette Frederiksen har nu sagt et par gange, at det kan ende med nyvalg, siger Peter Lautrup-Larsen.

Her er de tre temaer, som Lautrup identificerer som de store knaster i den kommende regeringsdannelse:

1. Hvor skal pengene komme fra?

Finansiering bliver noget af det, de røde partier kommer til at skændes om, varsler Peter Lautrup-Larsen.

Mette Frederiksen kom selv ind på det i sin sejrstale:

- Der har været mange løfter i den her valgkamp, men pengene skal passe. Vi kan ikke gøre alt det, vi gerne vil, på én gang, sagde hun på valgnatten.

Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten finder pengene ved skattestigninger. Socialdemokratiet vil især beskatte bankerne, mens SF og Enhedslisten ifølge TV 2s politiske analytiker vil tage dem fra de vellønnede danskere i form af eksempelvis arveafgift. Det vil Det Radikale Venstre ikke være med til.

De radikale har derimod foreslået at sløjfe den grønne check, som kompenserer dem med de laveste indkomster for de stigende grønne afgifter. Det har de andre partier sagt blankt nej til.

- De er uenige i hele den overordnede linje i den økonomiske politik. Det Radikale Venstre vil hele tiden se på arbejdsudbuddet, det vil de andre ikke, siger Peter Lautrup-Larsen.

2. Hvad sker der nu med pension?

Mette Frederiksen er gået til valg på, at hun vil gøre det muligt for dem, der er nedslidte, at gå tidligere på pension. Det har været hendes helt store slagnummer siden januar.

Men lige før valgudskrivelsen indgik regeringspartierne Venstre, Liberal Alliance og de konservative en aftale om seniorpension sammen med Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre.

Der er stadig flertal bag den aftale, og de radikale er lodret imod Mette Frederiksens differentierede folkepension.

- Hvordan tackler man det? spørger Peter Lautrup-Larsen.

3. Udlændingepolitik

Mette Frederiksen fastslog på valgnatten, at Socialdemokratiet "selvfølgelig vil stå bag et fortsat bredt samarbejde om Danmarks udlændingepolitik".

Hun har forsikret under hele valgkampen, at "den brede udlændingepolitik" består. Men hendes støttepartier vil det anderledes.

- Det er jo helt uoverskueligt, siger TV 2s analytiker.

SF, Enhedslisten og de radikale kræver alle tre, at Danmark skal begynde at tage imod kvoteflygtninge igen, at børnene på Udrejsecenter Sjælsmark får bedre forhold, og så vil de af med integrationsydelsen. Ingen af dem har dog udlagt kravene som ultimative.

Det er derimod Det Radikale Venstres krav om at tilbagerulle en del af paradigmeskiftet, som S var med til at stemme igennem. For eksempel skal uddannelse, beskæftigelse og kompetencer igen tælle med, når man skal vurdere, om en udlænding kan få ophold i Danmark.

De radikale vil også lokke mere arbejdskraft til Danmark ved at sænke den såkaldte beløbsgrænse, der dikterer, hvor meget udlændinge fra lande uden for EU skal tjene for at få arbejdstilladelse i Danmark.

- Det bliver også en hurdle. Det vil de andre røde partier ikke være med til af frygt for social dumping, siger Peter Lautrup-Larsen.

Og så er der en joker

En helt anden ting, der også kan komme i spil under forhandlingerne, er Margrethe Vestagers fremtid i EU.

Det Radikale Venstre ser meget gerne, at den tidligere radikale leder bliver genudnævnt som kommissær. Men det afhænger af den siddende regerings opbakning. Og modsat Lars Løkke Rasmussen (V) har Mette Frederiksen hidtil snakket udenom, når hun er blevet spurgt om det.

- Det kan blive et element, som Mette Frederiksen kan smide på bordet for at købe Morten Østergaard (R), siger Lautrup-Larsen.

Vil samarbejde henover midten

Den socialdemokratiske leder medgav selv på valgnatten, at der er svære forhandlinger i vente, men hun er positiv:

- Jeg føler mig overbevist om, at det kan lade sig gøre, sagde hun i sin sejrstale.

- Jeg siger ikke, at det er nemt - det er politik aldrig. Alle vil selvfølgelig gerne have indflydelse.

Socialdemokratiets formand går stadig efter at danne en ren S-regering, men hun bedyrede også, at hun er indstillet på at samarbejde med alle. Hun afviser fortsat Løkkes forslag om en regering henover midten, men...

- Jeg er glad for, at vi allerede nu hører positive og konstruktive ord - også fra flere borgerlige partiledere. Vi mente det, da vi i valgkampen sagde, at vi vil samarbejde henover midten. Valgkampen startede med ultimative krav, men nu er valgkampen slut, og det er tid til at finde løsninger på en måde, hvor alle bliver hørt, og hvor alle selvfølgelig må respektere de flertal, der er på kryds og tværs af det nye Folketing.

De kommende dage - måske uger - vil vise, hvor det flertal lander.