Regeringen går af - men Løkke vil fortsætte som statsminister

Venstres formand har ikke opgivet sin vision om en ny regering dannet ind over midten af dansk politik.

I en tale ved Venstres valgfest på Christiansborg fortalte Lars Løkke Rasmussen, at han torsdag formiddag klokken 11 vil gå til dronningen for at indgive regeringens afskedsbegæring.

Det sker efter onsdagens folketingsvalg, hvor Venstre står til en fremgang på ni mandater, men hvor blå blok samlet står til at gå tilbage og miste sit parlamentariske flertal.

- Vi har fået et fantastisk flot valg, men magten skifter. Derfor ringede jeg tidligere i aften til Mette Frederiksen og fortalte hende, at jeg i morgen klokken 11 agter at gå til Hendes Majestæt Dronningen for at orientere hende om valgets resultat, sagde statsministeren.

På baggrund af resultatet vil Lars Løkke Rasmussen foreslå dronningen at indkalde til en dronningerunde, hvor alle partier kan komme til orde.

- Over for dronningen vil Venstres repræsentanter, næstformand Kristian Jensen og gruppeformand Karen Ellemann anbefale, at der dannes en regering under min fortsatte ledelse med ambition om at bygge bro over midten af dansk politik, siger Løkke.

Indtil en ny regering er udnævnt, vil den nuværende regering fortsætte som forretningsministerium.

TV 2's analytiker Peter Lautrup-Larsen siger, at Mette Frederiksen går nogle komplicerede forhandlinger i møde med de røde partier. Her har hun Lars Løkke Rasmussen i baghånden, der taler for en SV-regering, hvis forhandlingerne bryder sammen.

Vil holde yderfløjene uden for indflydelse

Udmeldingen om, at Venstre vil anbefale en ny regering ind over midten, kommer i forlængelse af Lars Løkke Rasmussens tanker om en mulig SV-regering eller en Venstre-ledet regering med eksempelvis Radikale Venstre som støtte.

I sin tale onsdag aften gentog statsministeren, at han ikke vil samarbejde med Nye Borgerlige, der er valgt ind i Folketinget for første gang.

- Jeg har sagt det mange gange i valgkampen, at de erfarne, ansvarlige midterpartier bør overveje, om det rigtigste er at lade yderfløjene i dansk politik have de afgørende mandater, eller om det er klogere at bygge bro over forskellighederne inde på midten, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han erkendte, at Mette Frederiksen indtil videre har afvist tilnærmelserne og fastholdt, at hun ønsker at danne en S-regering.

Skulle hun skifte mening, er der på baggrund af valgresultatet mulighed for at danne en flertalsregering mellem Venstre og Socialdemokratiet med 91 mandater.

Tilbuddet står ved magt

Den mulighed blev også luftet ved den afsluttende partilederrunde i Folketingssalen, hvor Lars Løkke Rasmussen udlagde danskernes stemmefordeling som en opbakning til det brede samarbejde over midten:

- Mette Frederiksen er gået til danskerne med en ambition om at stå i spidsen for en socialdemokratisk mindretalsregering, og hun har tabt stemmer og opbakning, lød det fra Løkke.

- Jeg er gået til danskerne med en ambition, som jeg har understreget tydeligere og tydeligere de seneste dage om at stille mig i spidsen for noget, der er bredt. Vi er gået frem, fortsatte han, før han oplistede nogle af de problemer, socialdemokraterne kan få i forsøget på at danne regering på den røde fløj.

Blandt andet at partierne til venstre for Mette Frederiksen vil lempe på udlændingeområdet, og at de radikale vil føre borgerlig økonomisk politik.

- Det stritter lidt i alle retninger. Men jeg kan jo ikke gøre andet end at ønske tillykke med sejren og så sætte mig ned og iagttage, hvad der sker. Mit tilbud står ved magt, understregede han.

Alle stemmer er nu talt op - få overblikket på TV 2s resultatside her.