Valg 2019

Løkke mødt med buh-råb - langede ud efter Mette Frederiksen i grundlovstale

Der er udsigt til det mest socialistiske regeringsprogram i årtier, hvis magten skifter, sagde Løkke i sin grundlovstale.

- Jeg har aldrig før stået over for en statsministerkandidat, som har præsenteret en økonomisk plan, der gør Danmark fattigere.

Ordene faldt på valgdagen i statsminister Lars Løkke Rasmussens tale ved Dansk Metals grundlovsmøde i Slangerup - under et døgn efter at Venstre-formanden meddelte, at han vil gå efter at danne regering henover midten.

Løkkes bredside mod den socialdemokratiske leder, Mette Frederiksen, blev mødt med buh-råb fra publikum.

- Tal for dig selv, lød det fra en af tilhørerne.

Fra rød til mørkerød

Ifølge Lars Løkke Rasmussen er der udsigt til det mest socialistiske regeringsprogram i årtier, hvis magten skifter hænder efter valget.

- Jeg frygter, at politikken lynhurtigt går fra rød til mørkerød, sagde statsministeren, som har stået i spidsen for den borgerlig-liberale regering.

Løkke fortsatte med at slå fast, at "pengene skal tjenes, før de kan bruges".

- Vores samfundskage bliver taget for givet, og alle partier har travlt med at dele kagestykker ud til højre og venstre, men der er ingen, som tænker på bageren, sagde statsministeren.

Lars Løkke slog med et smil fast, at han selv er glad for kage:

- Det kan man jo se på mig. Både i konkret og overført betydning. Jeg elsker velfærdssamfundet og bekender mig 100 procent til det. Jeg er selv et barn af det.

En perlerække af skiftende positioner

Ifølge TV 2s politiske kommentator Søs Marie Seerup stritter det i hver sin retning, når statsministeren med den ene hånd langer Socialdemokraterne en ordentlig lussing, mens han med den anden inviterer til samarbejde.

- Det er meget kendetegnende for den strategi, Venstre har lagt for valgkampen. Det har været en perlerække af skiftende positioner. Ikke mindst i forhold til hvem man gerne vil være i regering med. Det er et forsøg på at indtage to standpunkter på én gang, siger Søs Marie Seerup.

Hun mener ikke, at der er tale om spin fra statsministerens side.

- Dels handler det om, at Lars Løkke Rasmussen meget gerne vil blive siddende i spidsen for sit eget parti, indtil man er igennem et antal dronningerunder. Så det handler meget om at komme ind i det rum, hvor han er dygtig til at manøvrere taktisk og strategisk, når der skal dannes regering. Men det handler selvfølgelig også om at trække de sidste vælgere til sig, lyder vurderingen fra Søs Marie Seerup.

Lars Løkke indledte sin grundlovstale med at understrege, at han ikke kan huske en smukkere valgdag med så dejligt vejr.