Valg 2019

Her er valgets største dramaer - se, hvilke politikere der er på vippen

En lang række politiske profiler kan ikke vide sig sikre på genvalg, og der er spænding om valget i flere af landets ti storkredse.

I dag er det eksamenstid for landets håbefulde folketingspolitikere.

Hvem skal ind, og hvem er på vej ud af Folketinget?

Martin Henriksen bør være meget spændt i dag. Han er på vippen, da det kan blive en nedsmeltning for partiet i hovedstaden

Olav Christensen, journalist, TV 2

På forhånd er der udsigt til en lang række interessante personopgør, og flere politiske profiler fra blandt andet Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er i fare for at ryge ud.

Bliv klogere på dagens valgdramaer i udvalgte storkredse her.

Martin Henriksen, Tommy Ahlers, Jan E. Jørgensen og Martin Geertsen

I Københavns Storkreds er der formentlig flere politikere, som har haft svært ved at sove i nat.

Blandt andre Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti, for det kan blive svært for ham at blive valgt ind i Folketinget igen.

Han kæmper mod gruppeformand Peter Skaarup, og det er ikke alle meningsmålinger, som spår DF to mandater i kredsen denne gang.

- Martin Henriksen bør være meget spændt i dag. Han er på vippen, da det kan blive en nedsmeltning for partiet i hovedstaden, siger TV 2s journalist Olav Christensen.

I 2015 fik Peter Skaarup 11.402 personlige stemmer mod Martin Henriksens 3094.

Blandt Venstres toppolitikere i København tegner det til at blive en tæt kamp, da Jan E. Jørgensen, Martin Geertsen og Tommy Ahlers alle bejler til stemmerne om de - formodede - to mandater til partiet.

- Tommy Ahlers har fået meget eksponering fra tv-programmet 'Løvens Hule'. Han henvender sig til den borgerlige, vækstorienterede og moderne vælger, og han har en aura, der repræsenterer det fremtidsorienterede. Der er stor usikkerhed om, hvordan vælgerne tager imod uddannelses- og forskningsministeren, men han kommer formentlig ind, vurderer Olav Christensen.

Tommy Ahlers var ikke med i 2015, hvor Jan E. Jørgensen fik 3254 personlige stemmer mod Martin Geertsens 2576.

Samtidig bliver det interessant at se, om Socialdemokratiet kan forsætte med at være det største parti i hovedstaden. For Enhedslisten med Pernille Skipper i front presser socialdemokraterne.

Joachim B. Olsen, Mikkel Dencker og Kenneth Kristensen Berth

Det tegner på forhånd til at blive et tæt opgør hos Dansk Folkeparti mellem Mikkel Dencker og Kenneth Kristensen Berth.

DF får næsten med garanti tidligere partiformand og nuværende folketingsformand Pia Kjærsgaard valgt ind, men går DF tilbage, kan kampen blive tæt mellem Dencker og Berth.

I 2015 fik Dencker 188 flere personlige stemmer end Kristensen Berth.

Også Liberal Alliances finans- og udlændingeordfører, Joachim B. Olsen, er på vippen. Partiet fik ét mandat ved valget i 2015, og dette tyder på at være i fare denne gang.

- Joachim B. Olsen må betragtes som værende på vippen. Det kan blive uhyggeligt svært for ham at blive genvalgt, siger Olav Christensen.

Morten Messerschmidt

I Nordsjælland samler interessen sig primært om Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, som vil tilbage i Folketinget efter at have været i Europa-Parlamentet.

- Det bliver spændende at se, hvordan vælgerne reagerer på Messerschmidt. Håbet er, at han kan trække ét ekstra mandat til partiet, siger Olav Christensen.

Messerschmidt fik 465.758 personlige stemmer ved valget til Europa-Parlamentet i 2014, hvilket er det højeste antal personlige stemmer, der nogensinde er givet i Danmark.

Rasmus Paludan

Stram Kurs-stifter Rasmus Paludan er opstillet, og det er primært ham, som skal sikre stemmer nok til partiet, der forsøger at blive valgt ind for første gang.

Hvis ikke partiet klarer spærregrænsen på to procent, kan Stram Kurs muligvis alligevel komme i Folketinget via et kredsmandat.

- Det er muligt for Rasmus Paludan at sikre et kredsmandat, for det koster omkring fire procent af stemmerne på Sjælland. Paludan har valgt at stille op i storkredsen, fordi partiet går efter skuffede DF-vælgere - og der er noget at 'fiske efter' her, siger Olav Christensen.

Kristian Thulesen Dahl og Pernille Vermund

Det helt store slag i storkredsen står mellem DF-formand Kristian Thulesen Dahl og Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, som forsøger at få sit parti i Folketinget for første gang.

- Det bliver yderst interessant at se tvekampen imellem dem. Pernille Vermund stiller op netop i den storkreds i forsøget på at stjæle en del af Thulesen Dahls stemmer, siger TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

I 2015 fik Thulesen Dahl alene 57.371 personlige stemmer og blev dermed valgets absolutte topscorer.

Men DF står i målingerne til et dårligt valg, og Pernille Vermund vil formentlig række ud efter nogle af DF-stemmerne.

- Vermund går efter ’det største dyr i skoven’ ved at stille op i Sydjyllands Storkreds. Det virkede overmodigt i begyndelsen, men hun er blevet taget godt imod af vælgerne, siger Olav Christensen.

Han mener, det bliver interessant at se Kristian Thulesen Dahls personlige stemmetal, og om han stadig kan holde fast i sin vælgerbase på hjemmebanen i Sønderjylland.

Kristian Jensen, Inger Støjberg og Kristian Andersen

Interessen samler sig her især om Kristendemokraterne, der håber, at profilen og stemmeslugeren ved det seneste kommunalvalg, Kristian Andersen, kan snuppe et kredsmandat.

Det kræver cirka 18.000 stemmer, hvilket Peter Lautrup-Larsen anser som et sandsynligt udfald:

- Det er en lokal forankret kandidat, der kan gøre en forskel, siger han.

Desuden er der et interessant 'opgør' i vente mellem Venstres Kristian Jensen og Inger Støjberg.

- I hele diskussionen, om hvem der - på sigt - skal afløse Lars Løkke Rasmussen som formand for partiet, bliver det interessant at se på de personlige stemmer, mener Peter Lautrup-Larsen.

I 2015 fik Støjberg 16.356 personlige stemmer mod Jensens 14.028.

Mette Frederiksen

I Nordjylland har Socialdemokratiet flyttet formand Mette Frederiksen hjem.

I 2015 stillede hun op i Ballerup i Københavns Omegns Storkreds, men er nu 'kommet hjem' til Aalborg Øst i Nordjyllands Storkreds, hvor hun er født og opvokset.

- Mette Frederiksen tager hjem til Aalborg, og mere socialdemokratisk kan det ikke blive. Partiet fik hele seks mandater ved valget i 2015, og derfor bliver det enormt spændende at se, om hun kan holde antallet af mandater. Det er en svær, men ikke umulig opgave, hun har givet sig selv, siger Olav Christensen.