Exitpoll: Rød blok står til at vinde valget uden Alternativet

Valgstederne er netop lukket. Megafons exitpoll er klar, og her tyder det blandt andet på, at Dansk Folkeparti bliver mere end halveret.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen står til at blive Danmarks næste statsminister.

Det viser den første exitpoll fra folketingsvalget 2019, der netop er blevet offentliggjort her klokken 20.00, og som Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken.

Her får rød blok uden Alternativet 91 mandater mod blå bloks 79. Alternativet står til fem, mens Stram Kurs står til nul mandater. Nogenlunde samme billede tegner sig i en exitpoll hos DR.

Målingen er foretaget blandt 8000 vælgere, som har stemt. Usikkerheden er cirka +/- tre procentpoint for de største partier og cirka +/- to procentpoint for de mindste. Undtaget her er Nye Borgerlige og Stram Kurs, der har en øvre usikkerhed som de store partier.

De officielle tal offentliggøres først senere, og det er ikke givet, at det endelige resultat bliver, som exitpollen spår.

Med 91 mandater til Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre er der flertal til de partier, der peger på mandater på Mette Frederiksen som statsminister. Men mister partierne mere end et mandat, er der risiko for, at Mette Frederiksen kan få et flertal imod sig, og derfor kan hun få brug for de nordatlantiske mandater fra Grønland og Færøerne. Her er forventningen, at minimum to af de fire mandater støtter hende.

Der er dog fortsat et stykke vej, før hun kan kalde sig Danmarks næste statsminister. Hvis exitpollens forudsigelser holder, venter der regeringsforhandlinger, som kan blive svære.

DF står til halvering

Exitpollen viser også, at Dansk Folkeparti står til at blive halveret. I 2015 fik partiet et kanonvalg med 21,1 procent af stemmerne svarende til 37 mandater, men ifølge exitpollen får partiet denne gang 9,8 procent af stemmerne og 18 mandater.

Det følger op på det dårlige resultat fra europaparlamentsvalget 26. maj, hvor partiet mistede tre ud af fire mandater.

Ifølge exitpollen står Venstre til en fremgang fra de nuværende 34 mandater til 37. Socialdemokratiet har i dag 46 mandater og står til det samme.

LA står til stor tilbagegang

Af store ændringer skal nævnes, at Liberal Alliance har kurs mod en stor tilbagegang. I 2015 fik partiet 7,5 procent af stemmerne og 13 mandater. Denne gang står partiet kun til fem.

Både SF og Radikale Venstre kan ifølge exitpollen se frem til markant fremgang. SF fra syv til 15 mandater og Radikale Venstre fra 8 til 15 mandater. Enhedslisten står også til 15.

Det Konservative Folkeparti står også til at gå pænt frem fra de nuværende 6 mandater til 11. Til gengæld mister Alternativet ifølge exitpollen fem af sine nuværende 10 mandater.

Nye Borgerlige står til fire mandater i exitpollen og kan dermed blive nyt parti i Folketinget. Kristendemokraterne er med 2,1 procent og fire mandater inde, men på vippen, mens Stram Kurs med 1,8 procent ifølge exitpollen er ude. Her er dog igen værd at nævne den statistiske usikkerhed.

Partiet Klaus Riskær Pedersens ser med 0,7 procent af stemmerne ikke ud til at klare den.