Valg 2019

Udmelding fra Radikale bekymrer røde partier: Kan tabe det hele på gulvet

Ifølge politisk leder Morten Østergaard (RV) er det ikke bogstavkombinationer, partiet kigger på efter et valg.

Mens Martin Lidegaard (RV) kalder det et ”drømmescenarie”, hvis en SV-regering bliver til virkelighed, vækker det bekymring hos flere af de øvrige partier på den røde fløj.

Både Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF kritiserer, at Radikale Venstre åbner op for en SV-regering.

Skipper: Bringer Løkke og Støjberg i spil til ministerposter

Ifølge Pernille Skipper, politisk leder hos Enhedslisten, risikerer Radikale Venstre at "smide det hele på gulvet".

- Hvis de radikale i virkeligheden har en SV-regering som mål, så betyder det, at de lukker Lars Løkke og eventuelt Inger Støjberg tilbage i spil til ministerposterne, selvom vi egentlig har en historisk chance for noget andet, siger hun til TV 2.

Pernille Skipper er ikke overrasket over, at Radikale Venstre holder flere muligheder åbne. Hun håber dog, at partiet ”besinder sig”.

- Jeg synes, vi står med en historisk chance for at gøre noget rigtig, rigtig godt med de målinger, der er lige nu. Vi står med en stor chance for at gøre noget ved den stigende fattigdom og uligheden, få investeret i vores fælles velfærd og samtidig også få sat turbo på den grønne omstilling, siger hun.

Olsen Dyhr: Hovedrystende

Martin Lidegaard sagde følgende i Jyllands Posten om en eventuel SV-regering:

- Jeg kan både se de radikale som en del af sådan en regering, og jeg kan også se de radikale som parlamentarisk grundlag. Det er ikke afgørende.

Han kaldte desuden en SV-regering for sit "inderlige håb".

Ifølge SF's formand, Pia Olsen Dyhr, gambler de radikale med røde mærkesager som klima, minimusnormeringer og øget velfærd med udmeldingen.

- Det er meget hovedrystende, at Radikale Venstre er villige til at gamble med det progressive flertal, vi ellers kunne have fået, siger hun.

Mette F.: Utroligt dårlig idé

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, er heller ikke imponeret over udmeldingen.

- Jeg synes, det er en utroligt dårlig ide, fordi jeg også ønsker en økonomisk politik, der gavner, at vi kan bekæmpe uligheden og investere i velfærdssamfundet.

- Hvis de radikale holder fast i, at der skal føres borgerlig økonomisk politik, så skal vi have det frem nu, for så skal vælgerne også vurdere, at en stemme på Radikale Venstre kan være en stemme på Løkke Rasmussen, siger hun.

Østergaard: Kigger ikke på bogstaver

Ifølge politisk leder Morten Østergaard (RV) er det ikke bogstavkombinationer, partiet kigger på efter et valg – men retningen for Danmark.

- Vi er kun med, hvis det får Danmark i en ny retning. Det er ikke det mest afgørende, hvad statsministeren hedder. Det afgørende er, hvilken politik der skal føres. Vi giver Mette Frederiksen chancen, så må vi se, om hun samler stafetten op og vil lede Danmark i en ny retning, siger han til TV 2.

Ifølge Morten Østergaard kunne en SVR-regering allerede have været en realitet efter det seneste valg. Men sådan blev det som bekendt ikke.

- Jeg synes, det har været et mareridt, det, vi har set de sidste fire år, hvor Lars Løkke har vendt sig mod Dansk Folkeparti, og politikken er blevet derefter. Derfor havde det været langt bedre, hvis man for fire år siden havde grebet muligheden og lavet en SVR-regering.

Engell: Ikke store chancer for SV-regering

Hans Engell, der er politisk kommentator, ser ikke de store chancer for, at en SV-regering skulle kunne blive til virkelighed.

- Mette Frederiksen har afvist det fuldstændig. En regering med Socialdemokratiet og Venstre er kun realistisk, hvis man kommer i en situation, hvor Socialdemokratiet vil danne en regering og ikke kan nå nogen vegne med de andre røde partier – så kan de spille kortet og overveje det, siger han.