Valg 2019

Pressede på for at få udlændingegaranti fra Mette Frederiksen

Dansk Folkeparti mener ikke, at Socialdemokratiet kan leve op til partiets løfter på udlændingeområdet.

Ved den sidste partilederdebat blev udlændingepolitikken igen et tema.

Det skete i 'Det sidste ord' på TV 2, hvor de radikales formand, Morten Østergaard, gentog sin betingelse til Socialdemokratiet om, at der skal føres en anden politik på området:

- Betingelsen for vores støtte til at drive regering er, at man gør sig uafhængig af Kristian Thulesen Dahl, Inger Støjberg og resten af højrefløjens politik, så vi kan bringe Danmark fremad igen.

Bad om vetoret

Det fik Kristian Thulesen Dahl til at rette skytset mod Socialdemokratiet, som i løbet af valgkampen af flere omgange har sagt, at partiet vil fastholde den stramme udlændingepolitik, som har været ført af den nuværende regering og Dansk Folkeparti.

- Man kan ikke begge dele på en gang: Både at holde Dansk Folkeparti og Inger Støjberg uden for udlændingepolitikken, men samtidig komme til magten ved et løfte om at holde den stramme udlændingepolitik, sagde Kristian Thulesen Dahl.

Herefter bad han Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, om at udstede en "vetoret" og en garanti om ikke at give indrømmelser til de radikale på udlændingepolitikken.

Det er sidste dag inden folketingsvalget, og politikerne gør det sidste for at overbevise vælgerne

Den anmodning blev ikke imødekommet.

I stedet spurgte vært Natasja Crone ind til det mulige samarbejde mellem Socialdemokratiet og de andre partier i rød blok:

- Betyder det så, at de partier, som rent faktisk har sagt, at de gerne vil gøre dig til statsminister, de ikke får et ord at skulle have sagt, når det handler om det, du kalder den brede udlændingepolitik, for det er jo det, de kræver?

- Lad os tage et eksempel. Lars Løkke har i den her valgkamp selv åbnet for, at vi kan forbedre vilkårene for børnene på Sjælsmark. Det synes jeg også er en god idé. Det er der også andre partier, der er optaget af. Der er da ikke nogen, der i deres vildeste fantasi kan påstå, at det er en bombe under dansk udlændingepolitik, svarede Mette Frederiksen til det spørgsmål.

Debat om Løkkes udmelding

Debatten om mulige regeringsdannelser efter valget blev ikke mindst foranlediget af statsminister Lars Løkke Rasmussens udmelding om, at han ikke ser en mulighed for at fortsætte det nuværende regeringssamarbejde efter valget. I stedet vil han arbejde på et flertal henover midten af dansk politik.

Og det fik også flere politikere fra blå blok til at kritisere Lars Løkke Rasmussen under debatten.

Pernille Vermund var en af de partiledere, der ikke var imponeret over Løkkes udmelding:

- Jeg er så glad for, at vores krav var ufravigelige. Vi vidste allerede, at Lars Løkke Rasmussen ville sno sig. Vi havde ikke en døjt tillid til, at han ville holde, hvad han lovede. Vi vidste, at den mand ville sno sig efter magten.

Løkke beder Vermund om ikke at råbe af ham i en ophedet diskussion i aftenens debat

Løkke svarede igen, hvilket blev mødt af et 'hold kæft' fra Pernille Vermund.

Valget finder sted onsdag fra klokken 08 til 20. Hvis du stadig er i tvivl om, hvem du skal stemme på, så kan du tage TV 2s kandidattest lige her: