Valg 2019

Løkke opløser blå blok i 11. time - vil danne regering henover midten

VLAK-regeringen er lagt i graven. Nu er Løkkes førsteprioritet at danne en regering henover midten.

Kursen er ændret. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) går ikke længere til valg med ønsket om at danne en borgerlig-liberal regering.

Nu går han efter at danne en regering henover midten.

Det siger Lars Løkke til TV 2 dagen før folketingsvalget.

- Jeg er nået til den konklusion, at hvis Venstre får et styrket mandat i morgen, så vil jeg bruge al min energi, mine kompetencer og erfaring på at se, om ikke det kan lade sig gøre at samle en regering med ansvarlige rutinerede partier henover midten, siger han i et interview med TV 2.

- Der er brug for samling på midten.

Vil kun udelukke fløjene

Lars Løkke har igennem valgkampen sagt igen og igen, at han går til valg på at danne en borgerlig-liberal regering. Det er hans førsteprioritet.

Vi skal passe på, at vi ikke ender i en situation, hvor yderfløjene kommer til at diktere politikken

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)

Men mens valgudskrivelsen var "befrielsens øjeblik" for statsministeren, ser det nu - dagen før valget - ud til at være erkendelsens øjeblik.

- Som valgkampen har skredet frem, så er det ikke nogen realistisk mulighed, medgiver Løkke.

Ikke en eneste meningsmåling viser 90 mandater til en borgerlig-liberal regeringskonstellation. Det betyder, at VLAK-regeringen er endegyldigt død og begravet.

Med den nye kurs fra Venstre-formanden er blå blok i total opløsning.

Lars Løkke vil ikke sige, hvem der skal være med i den regering, han forestiller sig henover midten. Men han vil heller ikke udelukke nogen partier - udover "de yderste fløje på begge sider".

- Jeg vil ikke udelukke nogen på forhånd. Det er heller ikke sådan, at jeg siger farvel til mine regeringskolleger. Men der er brug for at se, om ikke det kan lade sig gøre at bygge et projekt på midten af dansk politik, lyder det fra statsministeren.

Lyn-analyse

Nu er det brede samarbejde Lars Løkkes plan A. Tidligere gik han til valg på en borgerlig-liberal regering med sig selv som statsminister. Det var hans førsteprioritet. Det har han nu opgivet.

Han har set meningsmålingerne, han har set de krav, han vil blive mødt med fra Stram Kurs og Nye Borgerlige. Han har set, at selvom de ville lade ham fortsætte i tilfælde af et blåt flertal, så ville det ikke kunne fungere. Så skulle han alligevel ind over midten. Det gør han så nu.

Alternativet er ifølge Løkke et blåt flertal, der vil involvere partier, som han ikke vil række ud efter - altså Stram Kurs og Nye Borgerlige - eller en socialdemokratisk statsministerkandidat, der skal basere sit flertal på "den yderste venstrefløj, og ingen af delene er i Danmarks interesse".

Er det her ikke en sidste desperat handling for at beholde magten?

- Jeg er overhovedet ikke desperat, siger Lars Løkke.

- Jeg følger op på en melding, som jeg kom med allerede i begyndelsen af valgkampen. Vi skal passe på, at vi ikke ender i en situation, hvor yderfløjene kommer til at diktere politikken. Hvor vi enten er nødt til at bøje ud efter ekstreme fremmedfjendske synspunkter eller føre en meget socialistisk økonomisk politik, der vil gøre Danmark fattigere.

Klar til at vælte Mette Frederiksen

Løkke åbnede i sin bog, 'Befrielsens Øjeblik' der udkom i begyndelsen af valgkampen, for muligheden for at samarbejde henover midten i en SV-regering for at undgå, at yderfløjene kommer til at diktere alt i dansk politik.

Sådan et samarbejde har Socialdemokratiets Mette Frederiksen afvist ved enhver given lejlighed.

Hun går derimod til valg på at danne en ren socialdemokratisk mindretalsregering med mulighed for at samarbejde til højre og venstre alt efter emne.

De røde støttepartier har dog brugt valgkampen til at opstille en række mere eller mindre ultimative krav til Mette Frederiksen. Senest har Radikale Venstre betinget sin støtte til Mette Frederiksen af, at der kommer en ny kurs i den økonomiske politik. Ellers er Morten Østergaard parat til at vælte hende.

Hvad med S?

Der er dog også en anden mulighed. Den kommer fra Martin Lidegaard, næstformand i den radikale folketingsgruppe, i et interview med Jyllands Posten. Her kalder han muligheden for en SV-regering for et "drømmescenarie".

- Jeg kan både se de radikale som en del af sådan en regering, og jeg kan også se de radikale som parlamentarisk grundlag. Det er ikke afgørende, siger Martin Lidegaard til avisen og kalder en SV-regering for sit "inderlige håb".

En SV-regering vil ifølge Lidegaard være en fordel for Radikale Venstre på det økonomiske område, men også på klimaområdet.

Efter Lidegaards udmelding sagde statsministeren mandag aften til TV 2, at han er bekymret for, at et rødt flertal efter valget "stikker af med det hele".

- I den situation ville det være langt bedre med en løsning henover midten. Det var også derfor, jeg luftede den tanke. Men da jeg åbnede døren på klem, fik jeg den i hovedet lige med det samme af Mette Frederiksen, lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

Og det er tilsyneladende ikke en dør, som Mette Frederiksen har tænkt sig at åbne igen.

- Jeg vil utrolig gerne se et folketing, der bliver bedre til at samarbejde. Men Radikale Venstre har i dag sagt, at det er et krav for at støtte en socialdemokratisk regering, at vi skal føre borgerlig økonomisk politik, og det, synes jeg, er en utrolig dårlig ide, sagde hun mandag aften til TV 2.