Valg 2019

Her er sidste meningsmåling inden valget

Rød blok har stadig solidt flertal. Samtidig styrer flere partier mod spærregrænsen.

Dagen før vælgerne strømmer til stemmeboksene, står rød blok stadigvæk til et solidt flertal.

Det viser den allersidste meningsmåling inden valget, som Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken i perioden 3.-4. juni, hvor 1800 respondenter har medvirket.

Her står Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre til at få 51,6 procent af stemmerne, svarende til 90 mandater i Folketinget.

Blå blok bestående af Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Klaus Riskær Pedersen, Kristendemokraterne og Nye Borgerlige står til at få 43,4 procent af stemmerne, svarende til 76 mandater.

Efter tirsdagens begivenheder er det i øvrigt usikkert, om Nye Borgerlige stadig kan tælles med i blå blok. Partiets leder, Pernille Vermund, sagde i debatten 'Det sidste ord' på TV 2, at hun nu peger på sig selv som statsminister, fordi Lars Løkke Rasmussen vil lave regering henover midten.

Alternativet og Stram Kurs tæller ikke med i de to blokke, men står til at få henholdsvis fem og fire mandater.

To partier er under spærregrænsen

Danskerne har mulighed for at stemme på hele 13 partier, men når valget engang onsdag aften er overstået, ser det ud til, at vi må sige farvel til flere af dem.

Hvad er spærregrænsen?

Ved folketingsvalg er der ikke nogen formel spærregrænse, som partierne skal klare. Men reglerne om fordeling af tillægsmandater fører i praksis til, at et parti skal have minimum to procent af stemmerne på landsplan for at blive valgt. Får et parti mindst to procent af stemmerne, får det normalt fire mandater i Folketinget.

Får partiet under to procent på landsplan og ikke noget kredsmandat, går partiets stemmer tabt.

Kilde: Folketingets hjemmeside

Lige nu står hverken Partiet Klaus Riskær Pedersen eller Kristendemokraterne nemlig til at komme ind i Folketinget. Ifølge meningsmålingen står de til henholdsvis 0,5 og 1,7 procent af stemmerne. Den statistiske usikkerhed er dog på cirka to procentpoint.

Samtidig befinder både Stram Kurs og Nye Borgerlige sig også i nærheden af spærregrænsen. Stram Kurs står til to procent af stemmerne og dermed fire mandater, imens Nye Borgerlige står til 2,7 procent af stemmerne, svarende til fem mandater. Men den statistiske usikkerhed på tre procentpoint betyder, at de kan ryge under spærregrænsen ved valget i morgen.

Socialdemokratiet går et mandat frem

Med Mette Frederiksen i spidsen har Socialdemokratiet reddet sig et ekstra mandat hjem siden seneste Megafonmåling, der blev foretaget for få dage siden. Partiet står til 26,4 procent af stemmerne, svarende til 47 mandater.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, der i dag meddelte, at han vil gå efter at danne regering hen over midten, får et uændret resultat siden seneste måling. Venstre står nemlig til 20,7 procent af stemmerne og dermed til 37 mandater.

I det vægtede gennemsnit på Berlingske.dk står Socialdemokratiet til 27,1 procent af stemmerne, mens Venstre står til 19,2 procent af stemmerne. Det vægtede gennemsnit betyder, at alle tilgængelige meningsmålinger er lagt sammen.

Valgstederne åbner klokken 08 og lukker klokken 20 den 5. juni. Hvis du stadig er i tvivl om, hvem du vil stemme på, så kan du tage TV 2s kandidattest lige her: