Valg 2019

Fire kommentarer fik Google til at gløde under valgdebat

Pernille Vermund og Pernille Skipper krydsede klinger under debatten – og bragte sig selv til tops på aftenens liste over googlede partiledere.

Det var især fire kommentarer, der fik danskerne til at søge på Google under mandagens partilederdebat på DR 1.

Det viser tal fra Google, der har opgjort, hvornår og hvor meget der er blevet søgt på de 13 partilederes navne under debatten.

Af hensyn til læseligheden er kun seks partiledere medtaget i grafen her. For at se, hvor meget der er blevet søgt på alle 13 partiledere, kan du klikke på dette link.

Højdespringeren var Klaus Riskær Pedersen fra partiet af samme navn, da han klokken 21.16 åbnede for sin egen fortid og redegjorde for, hvorfor han gerne vil have børnene ud af udrejsecenteret Sjælsmark i Nordsjælland.

- Jeg ved godt, det ikke er særlig populært, det jeg siger, og at det ikke giver nogen stemmer – for der er lavet en undersøgelse, der viser, fire ud af fem danskere er imod at få børnene ud af Sjælsmark, og kun én ud af fem, der mener, at børnene skal ud, startede Riskær Pedersen. Han fortsatte:

- Jeg vil gerne sige, at jeg kommer ind i politik med lidt tung bagage. Nogle vil nok føle, den er lidt for tung. Men lad mig bare sig det, for jeg mener ikke, at man bliver en dårligere politiker af modgang: Jeg har i modsætning til mine kolleger her prøvet at miste min frihed og sidde spærret inde. Jeg kan godt sige til jer, at jeg er grædefærdig på de børns vegne. Jeg vil meget gerne have dem ud, sagde Riskær og udløste – udover klapsalver i salen – aftenens mest googlede øjeblik.

En stribe domme bag sig

I 1992 blev finansmanden Klaus Riskær Pedersen erklæret personligt konkurs og meldt til politiet. I 1995 blev han tiltalt for groft mandatsvig, bedrageri og skyldnersvig i både Danmark og Frankrig, og siden blev han idømt to og et halvt års fængsel.

Samme år, som Riskær blev tiltalt, stiftede han CyberCity, som tilbød nogle af landets første private internetforbindelser, og som endte med at blive solgt for et milliardbeløb. Men fordi Riskær var personligt konkurs og skyldte et trecifret millionbeløb, placerede han CyberCity i en familiefond, så bankerne ikke kunne røre virksomheden.

Det viste sig, at Riskær via et stråmandsselskab havde snydt fonden for to tredjedele af de penge, CyberCity var blevet solgt for. Det gav ham en dom på syv års fængsel for groft bedrageri. I sidste ende slap han med seks år bag tremmer og blev løsladt i 2013.

Derudover stod Klaus Riskær Pedersen bag et andet af debattens Google-højdepunkter, da han klokken 20.42 fremlagde en række af sit partis mærkesager, talte om kvoteflygtninge, en bindende klimalov og at erhvervslivet skal beskattes hårdere.

Pernille'erne krydsede klinger - og blev eftersøgt

De to andre Google-øjeblikke, der skilte sig ud, stod to gange Pernille for. Nye Borgerliges Pernille Vermund og Enhedslisten Pernille Skipper. De to krydsede klinger flere gange, og ikke mindst da de diskuterede klimaeffektiviteten i det danske landbrug, slog deres kamp på ord gnister.

- Hvem er det, der ikke skal have mad, Pernille Skipper?, spurgte Pernille Vermund flere gange som svar på, at Enhedslisten frontkvinde havde sagt, at svineproduktionen skulle gøres mindre.

Det spørgsmål bragte så stor interesse om Vermund, at søgninger på hendes navn klokken 20.55 og 20.56 var blandt de mest populære hele aftenen.

Skipper vil finde finansieringen hos de rige

Kort før lukketid blev hun dog overgået af sin diskussionspartner, Pernille Skipper. Klokken 21.39 slog Skipper først fast, at hun i hvert fald ikke var socialdemokrat, og derefter at hun heller ikke ønskede en blålig politik for økonomien.

- For os handler det om, at vi får mest mulig indflydelse. For mig at se betyder det, at vi skal væk fra den økonomiske politik, Lars Løkke har ført de sidste fire år, og som også er blevet ført inden det. Der er blevet givet – jeg tror, det er 27 milliarder, I går og praler med – i skattelettelser, og det, synes jeg, er en overordentlig dum måde at bruge pengene på, sagde hun og fortsatte:

- Derfor synes jeg, at det er rigtig vigtigt, at vi finder finansieringen hos nogle af dem, der har mest og har fået mest de sidste år, og det er noget af det, jeg skal forsøge at overbevise Mette om, med alt hvad jeg har, og hvad vi får på onsdag, sagde Pernille Skipper og udløste aftenens næstmest Googlede øjeblik.

Til trods for, at meget af de seneste ugers valgkamp har handlet om Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S), var ingen af dem blandt de mest googlede. Søgninger på Mette Frederiksens navn toppede to gange hen mod slutningen af debatten, mens Lars Løkke Rasmussen lå mere stabilt – om end lavt – hele debatten igennem.

For at se hvor meget der blev søgt på de 13 partilederes navne under debatten, kan du klikke på dette link.