Valg 2019

Analytiker: - Vælgerne må være rundforvirrede

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen vil danne regering henover midten. Udmeldingen får hård medfart fra LA og Konservative.

Samarbejdet mellem Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance er eksploderet.

Sådan vurderer politisk kommentator Noa Redington de reaktioner, der er tikket ind fra regeringspartnerne, efter Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens endegyldigt opgav ideen om en borgerlig regering tirsdag eftermiddag.

- Hver dag kommer der en ny melding fra Venstre. Jeg kan virkelig godt forstå, hvis vælgerne efterhånden er meget forvirrede. Det er meget uklart, det, der kommer fra Venstre. Kun en ting står klart. Og det er, at det er et kæmpe svigt af det borgerligt-liberale Danmark, sagde Anders Samuelsen (LA).

"Meget bitter" Samuelsen

Og det kan kun tolkes som en "meget bitter" melding fra formanden for Liberal Alliance, siger Noa Redington:

- Han beskylder statsministeren for at lade sig styre af meningsmålinger. Og dybest set får han også sagt, at han ikke mener, at Lars Løkke Rasmussen er værdig til at være førstemand i det blå Danmark. Det er meget, meget bittert. Men det er også en Anders Samuelsen, der ved, at der her er en chance for at hente nogle stemmer fra Venstre.

Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, afslår komplet at være en del af Lars Løkkes nye regeringsprojekt med fokus på et samarbejde med Socialdemokratiet.

Noa Redington forstår godt, hvis blå vælgere kan have svært ved at finde hoved og hale i udmeldingen fra Lars Løkke Rasmussen:

- Vælgerne må være rundforvirrede. En stemme på Venstre kan pludselig være en stemme på en regering med hvem som helst, lyder analysen.

Tirsdag eftermiddag sagde Lars Løkke Rasmussen sådan her til TV 2:

- Jeg er nået til den konklusion, at hvis Venstre får et styrket mandat i morgen, så vil jeg bruge al min energi, mine kompetencer og erfaring på at se, om ikke det kan lade sig gøre at samle en regering med ansvarlige rutinerede partier henover midten.

Bredt samarbejde er Løkkes plan A

Ifølge TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen har Løkke nu indset to ting: At hans nuværende flertal ikke holder, og at det ikke giver mening at danne flertal med de yderste højrefløjspartier:

- Nu er det brede samarbejde blevet Lars Løkkes plan A. Tidligere gik han til valg på en borgerlig-liberal regering med sig selv som statsminister. Det var hans førsteprioritet. Det har han nu opgivet, siger Peter Lautrup-Larsen.

Den konservative leder, Søren Pape Poulsen, er ikke begejstret for tanken om en regering bestående af Venstre og Socialdemokraterne.

Og det skyldes ifølge analytikeren, at meningsmålingerne kun peger i en retning:

- Han har set meningsmålingerne, han har set de krav, han vil blive mødt med fra Stram Kurs og Nye Borgerlige. Han har set, at selvom de ville lade ham fortsætte i tilfælde af et blåt flertal, så ville det ikke kunne fungere. Så skulle han alligevel ind over midten. Det gør han så nu, siger Peter Lautrup-Larsen.

Ikke en eneste meningsmåling viser 90 mandater til en borgerlig-liberal regeringskonstellation.

- Man skal lægge mærke til, at Lars Løkke Rasmussen bruger ordet "styrket". At et styrket Venstre vil søge om et bredt samarbejde for at danne regering. Det her handler om, at Venstre skal have så godt et valg som muligt, og der er vurderingen så i Venstre-toppen, at man kan få det, hvis man viser, at man er interesseret i at række ind mod midten. Det handler om at samle nogle af de stemmer op, som man har tabt til Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, siger Noa Redington.

Tror ikke på SV-regering

Lars Løkke Rasmussen skal dog ikke gøre sig forestillinger om, at en SV-regering bliver til noget. Det vurderer Erik Holstein, som er politisk kommentator hos Altinget:

- Jeg tror overhovedet ikke, at det kan lade sig gøre. Jeg tror langt hellere, at socialdemokraterne vil tage et nyvalg end at gå ind i den konstellation, siger Erik Holstein.

Han pointerer dog, at Løkkes udmelding godt kan ende med at gøre noget godt for Venstre - men det er stadig et sats:

- Jeg kan godt se nogle perspektiver i det. For han kan jo håbe, at det kan give ham nogle midtervælgere - nogle, der ligger lige på nippet mellem socialdemokraterne og Venstre, siger han og tilføjer:

- Omvendt gør han sig også meget sårbar til den anden fløj. Det er jo et meget godt boost både til LA og DF (Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, red.) op til valget, at Løkke kommer med sådan en melding. Så det er et sats fra hans side, siger Erik Holstein.

Folketingsvalget finder sted onsdag, hvor der kan stemmes ved valgsteder landet rundt fra klokken 08 til 20. Hvis du endnu ikke ved, hvor du skal sætte dit kryds, så kan du tage TV 2s kandidattest her: