Valg 2019

Statsministeren undlod at klappe efter debatten - samtaler var umulige, vurderer analytiker

De 13 partiledere mødtes mandag aften til 'Demokratiets Aften' i DR Byen i den næstsidste debat inden valget.

Med kun to dage til folketingsvalget på onsdag var der budt op til kamp mellem de 13 partiledere i en debat, der handlede om sundhed, klima og udlændinge.

Det var en debat, der bød på en utilfreds statsminister, skænderi mellem to Perniller og endnu et skænderi mellem justitsministeren og Rasmus Paludan. Men de mange stemmer gjorde det mudret, mener TV 2s politiske analytiker Noa Redington.

- Ved valget i 2015 var der 10 partier i partilederrunderne. Denne gang er der 13. Det er en enorm forskel, som reelt betyder, at det er meget svært at få en struktureret debat om den politiske substans, siger han.

Det kom især til udtryk i den sidste del af debatten, der handlede om de forskellige muligheder for et parlamentarisk grundlag, der kunne vise sig, efter krydserne er sat.

- Det bliver meget intense og korte energiudladninger fra den enkelte partileder. Men en egentligt samtale er umulig. På den måde gjorde aftens store debat os ikke klogere, siger Noa Redington.

Debatten toppede i politidiskussion

Aftenens højdepunkt kom ifølge analytikeren, da Rasmus Paludan fra Stram Kurs klagede over, at der er steder i landet, han ikke kan demonstrere. Han sagde, at politiet har mistet kontrollen, hvilket fik justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til vredt at irettesætte Paludan, der har måttet have politibeskyttelse for mange millioner kroner.

- Du burde være glad for, at vi har et politi, der passer på dig. Du burde takke politiet for alt det, de gør for dig, råbte justitsministeren på tværs af scenen.

Noa Redington mener dog, at Paludan fik en del ud af netop den udveksling.

- Rasmus Paludan har opnået præcis, hvad han ville. Nemlig at blive taget alvorligt. Mere taletid og opmærksomhed til ham.

Løkke utilfreds med DR

Den første del af debatten havde overskriften 'sundhed', men i realiteten handlede det nærmest udelukkende om cigaretpriser. Det var statsministeren langt fra tilfreds med.

- Jeg kan så forstå, at cigaretpriser er det mest afgørende i den her valgkamp, sagde han til ordstyrer Kim Bildsøe Lassen og fortsatte:

- Det er meget vigtigt, og nu har vi brugt 20 minutter på det, men der er solidt flertal for at sætte priserne op, så det er jo ikke det, der ender med at blive den store skillelinje i dansk politik, når krydset skal sættes på onsdag. Derfor har jeg et forfængeligt håb om, at vi kommer til at diskutere, hvad der definerer det her valg.

Den utilfredshed kunne man mærke på statsministeren, da debatten var slut efter omkring en time og 45 minutter, påpeger Noa Redington.

- Bemærk, at statsministeren ikke klappede af arrangementet. Han var ikke tilfreds med aftenen. Også en lidt rodet debat. Uden store eller vigtige højdepunkter. På mange måder historien om FV19.

Håber på anderledes debat tirsdag

Fokus skifter nu til debatten tirsdag aften på TV 2, der har titlen 'Det sidste ord'. Her håber Noa Redington på, at der kan komme mere substans i diskussionerne.

- I morgen er der ikke publikum. Det kan skabe en anden dynamik, hvor partilederne formentligt og forhåbentligt forholder sig mere til hinanden.

Du kan følge 'Det sidste ord' tirsdag klokken 20 på TV 2 og på TV 2 Play.