Valg 2019

Løkke og Frederiksen mødtes i sidste duel, og tre ting skal vi lægge mærke til

Duellen bød blandt andet på et byt i indbyrdes roller, mener politisk kommentator.

Søndag tørnede Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) sammen for tredje og sidste gang i valgkampen, da de mødtes i en direkte duel i Koncerthuset i DR Byen.

Og det blev en intens duel, hvor de to mest sandsynlige statsministre var veloplagte, men også trætte, mener politisk kommentator Noa Redington.

Vi har spurgt den politiske kommentator og tidligere personlig rådgiver for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), hvad der var de tre mest iøjnefaldende øjeblikke.

1: Dårligt forberedte jokes og nedladende attitude

Da duellen kom ind på skat, valgte Mette Frederiksen at hive en pære beregnet til en bil frem. En pære, der skulle eksemplificere, at Socialdemokratiets planer om at sætte skatten op på ”enkelte områder” ikke får den store betydning for almindelige danskere. For pærens vedkommende knap 50 øre i 2025, sagde Mette Frederiksen.

- Det her er – for dem der ikke lige kører bil – sådan en lille pære, der skal i bilen for at lyse på vejen, sagde Socialdemokratiets formand videre, mens hun kæmpede for at finde ordene.

Men vi kommer ikke til at huske duellen for dén pointe. Vi kommer derimod til at huske den for, at hun prøvede at være sjov, men at det faldt til jorden, fordi hun tabte tråden, siger Noa Redington:

Der er ikke nogen standupkomiker, der skal være bange for, at hun kommer til at tage deres job

Noa Redington, politisk kommentator

- Der er ikke nogen standupkomiker, der skal være bange for, at hun kommer til at tage deres job. Hun er hurtig nok på fødderne og velforberedt, men de forberedte jokes fungerer ikke, siger han.

Også Lars Løkke Rasmussen havde en uheldig episode, mener Noa Redington. Undervejs i duellen omtalte han Mette Frederiksen i tredjeperson og kaldte hende dermed ’hun’. Det blev fejet væk med et grin af Mette Frederiksen, men Lars Løkke Rasmussen skal være opmærksomhed på det:

- Under hans folkelighed har han også en arrogant side, der popper op her. Man må ikke sige ’hun' om en person, der er i lokalet. Det virker enormt nedladende, og det er helt sikkert noget, som folk tager med og godt kan føle som arrogant, siger Noa Redington.

Pæren blev brugt som et eksempel på en ting, der vil stige i pris. Men det var et forfejlet forsøg, mener politisk kommentator Søs Marie Serup. Video: Maiken Brusgaard Christensen

2. Rollerne blev byttet om

Undervejs kom duellen også ind på to af valgkampens helt store emner. Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet og udlændingepolitik. Mette Frederiksen og Socialdemokratiet præsenterede idéen om differentieret pension i januar, mens regeringen stod bag paradigmeskiftet i udlændingepolitikken i februar.

Blå blok har siden haft succes med at så tvivl om, hvorvidt den stramme udlændingepolitik vil bestå med Socialdemokratiet ved magten. Men Mette Frederiksen var velforberedt og havde mange pointer under søndagens duel. Eksempelvis at Lars Løkke måtte erkende, at han ikke kan - og vil - være statsminister med Nye Borgerlige og Stram Kurs. På samme måde stillede Lars Løkke Rasmussen skarpe modspørgsmål til Mette Frederiksen, da hun ikke kunne svare præcist på, hvem der skal have ret til tidligere pension.

- Så er det jo eksempelvis bankassistenten og ikke sygeplejersken, for det er jo dem, der er gået direkte fra skolen og ud i banken. Er det sådan, at det skal forstås?, spurgte statsministeren.

Det er to statsministerkandidater, der ikke har nogle stærke mærkesager hver især

Noa Redington, politisk kommentator

Og de to kandidaters ombyttede roller er atypisk for forløbet af duellen, mener Noa Redington:

- Hun var enormt stærk på udlændingepolitikken, hvor han var enormt stærk på spørgsmålet om nedslidning. Og på den måde blev det tydeligt, at det er to statsministerkandidater, der ikke har nogle stærke mærkesager hver især, siger han.

Hør Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) debattere tidlig tilbagetrækning. Video: Maiken Brusgaard Christensen

3. Sidste gang vi så dem så enige

Sidste emne var klima. Der blev både nævnt vindmøller og elbiler, da en tilskuer spurgte til, om bæredygtig udvikling og fortsat vækst kan gå hånd i hånd.

Lars Løkke Rasmussen sagde, at man kan have begge dele. Mette Frederiksen var enig langt hen ad vejen. Uenigheden var også svær at spore, da der blev diskuteret antallet af vindmølleparker og udfasningen af benzin- og dieseldrevne biler.

- Det sætter en stor, fed streg under, at forskellen på klimapolitikken hos S og V meget lille. Og begge partier vægrer sig for at sætte tid og pris på, hvad den grønne omstilling vil betyde for Danmark.

Det er nok sidste gang, at vi så S og V være så enige om klimapolitikken

Noa Redington, politisk kommentator

Men med den meget fokus på klimaproblemerne og Danmarks underskrift på Paris-aftalen in mente, vil det nok ikke forsætte sådan, mener Noa Redington.

- Det er nok sidste gang, at vi så S og V være så enige om klimapolitikken – og samtidig kunne slippe afsted med ikke at være mere konkret, siger han.

Duellen mellem de to statsministerkandidater udspillede sig i DR Byen, hvor et indbudt publikum stillede spørgsmål til dem. Emnerne var velfærd, pension, skat og klima.

Valgstederne åbner klokken 08.00 onsdag 5. juni og lukker igen klokken 20.00.

Og ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet kan 4.217.643 vælgere i år afgive deres stemme. Hver sjette vælger er dog fortsat i tvivl om, hvor krydset skal sættes og mange beslutter sig først, når de går ind bag forhænget i valglokalet.