Valg 2019

Løkke kritiserer DR's prioritering: - Nu har vi brugt 20 minutter på cigaretpriser

Ifølge politisk kommentator Noa Redington udstillede statsministeren sin utålmodighed med kommentaren.

Det passede bestemt ikke Lars Løkke Rasmussen (V), at næsten hele første del af partilederrunden på DR mandag aften skulle bruges på at diskutere cigaretpriser.

Undervejs i debatten henvendte statsministeren sig direkte til ordstyrer Kim Bildsøe Lassen:

- Jeg kan så forstå, at cigaretpriser er det mest afgørende i den her valgkamp, sagde Lars Løkke Rasmussen med slet skjult ironi.

- Nu har vi brugt 20 minutter på det, men der er solidt flertal for at sætte priserne op, så det er jo ikke det, der ender med at blive den store skillelinje i dansk politik, når krydset skal sættes på onsdag. Derfor har jeg et forfængeligt håb om, at vi kommer til at diskutere, hvad der definerer det her valg.

På det tidspunkt var cigaretter blevet diskuteret i 17 minutter.

Opbakning fra konkurrenten

Da Lars Løkke Rasmussen fremsatte sin kritik, havde de 13 partiledere diskuteret cigaretpriser i stort set al den tid, der var afsat til sundhedsemnet.

Nogle vælgere vil være enige, andre vil opleve, at statsministeren er presset

Noa Redington, politisk kommentator

Regeringen og Dansk Folkeparti har ellers tidligere på året diskuteret en sundhedsreform, der afskaffer de folkevalgte regionsråd. Men selvom den aftale møder stor modstand fra rød blok og kun bliver til noget, hvis flertallet holder efter valget, blev emnet kun perifært berørt.

Det undrede også Socialdemokratiets folketingsmedlem Peter Hummelgaard.

- Absurd at hele sundhedsdebatten handlede om cigaretter. Regeringen har foreslået en omkalfatring af sundhedsvæsenet, der tilmed er underfinansieret. Dét har vi slet ikke snakket nok om, skriver Peter Hummelgaard på Twitter.

Redington: Løkke udstiller sin utålmodighed

Ifølge politisk kommentator Noa Redington var diskussionen om rygning interessant, fordi den både rummer ideologi, skat og sundhed.

Valget af emner vil altid være til debat i store tv-udsendeler så kort tid før et valg, men han mener, at politikerne generelt skal være varsomme med at angribe ordstyreren.

- Når Løkke brokker sig over, at det ikke kan være rigtigt, at der er nu er brugt 20 minutter på cigaretter og afgifter, udstiller han sin utålmodighed. Nogle vælgere vil være enige, andre vil opleve, at statsministeren er presset. Men husk på, at der er 13 deltagere i debatten. Det er ikke en let opgave for ordstyreren, siger Noa Redington.

Flertal for prisstigninger

Som statsministeren nævnte, var langt de fleste partiledere enige om prisstigninger i forsøget på at få færre til at ryge, men der var også partier, der kæmper imod.

Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, sagde, at han frygter for en glidebane, hvor afgifter på andre varer også sættes op. Han fik opbakning fra Nye Borgerliges Pernille Vermund, der retoriske spurgte, om usunde fødevarer så bliver det næste.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, vil som den eneste partileder ikke svare præcist på, hvad hendes parti vil.

Efter debatten erkendte hun, at hun på den anden side af valget nok må bøje sig for en generel prisstigning.

- Min appel i den sammenhæng er, at vi gør det på en måde, så dem, der har røget igennem mange år og ikke har særligt mange penge, ikke bare oplever det her som en kæmpe straf.